Skeiv fest i august

Egil J. Bye, leder for Nye Drammen Høyre, vil ha med seg flest mulig på feiringen av tidenes første Drammen Pride.

– Jeg håper vi får med flere frivillige fra Drammen. Vi er veldig glade for å få hjelp med arrangementet fra Oslo og Akershus Pride, men det er uansett bra med lokal forankring, sier Bye.

Han innrømmer at det er en utfordring at det ikke finnes noe lokallag av FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold) i Drammen, men selv er han hjemflyttet drammenser og medlem av FRIs sentralstyre.

I november ble Bye valgt til leder for Nye Drammen Høyre.

Les også: Kan ikke godta at det skal være så skummelt å skille seg ut

Trenger synliggjøring

Nå håper han kommunens ønske om egen Pride-fest vil bidra til å skape større aktivitet for skeive i Drammen og Buskerud.

– Det er ikke vanlig at en Pride-festival oppstår fordi kommunen ønsker seg det – og setter av 100.000 kroner i budsjettet til det. Men det er jo litt flott da, og det er fortsatt behov for økt synliggjøring.

Kan ikke en homoparade bidra til å sementere enkeltes fordommer om «skruller, fjas og fest»?

– Hvis du har sett Pride-paraden i Oslo får du fort avkreftet dette. De fleste skeive, også i Drammen, er fint lite skrullete. Du skal bare se den kjedelige gjengen vi er i Åpne Høyre, som er et eget utvalg for skeiv, blå politikk. I Pride er det dog godt med plass for skruller og fest også. Vi ønsker også å få politikerne på banen, og vil derfor avholde Drammen Pride under valgkampen, helgen før Elvefestivalen – det vil si 16.–18. august. Da har i tillegg studentene begynt å komme tilbake til byen.

Les også: Drammen kan få egen Pride-fest

Fortsatt viktig

Er det mange fordommer mot LHBT-miljøet (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) i 2019?

– Det finnes alltid folk som er skeptiske. I Drammen Pride vil vi ha fokus på historien, og vi ser nå at flere av de gamle, som først kjempet for homofiles rettigheter her i landet, ikke opplever at det er plass til dem i eldreomsorgen – slik at de faktisk går inn i skapet igjen. Innen flere innvandrermiljøer er dette også problematisk. Og fortsatt brukes «homo» som et skjellsord i skolegården. Dette viser at det fortsatt er viktig med synliggjøring, ufarliggjøring og åpenhet, konstaterer Egil J. Bye, som håper på stort oppmøte til oppstartsmøtet for Drammen Pride i kveld.

Les også: Tilbake i skapet