Nyheter

Skaper liv for demente

AKTIVE: Takket være to sykepleierstudenter har beboerne ved Schwartzgate bofellesskap i Drammen fått en omfattende aktivitetsplan på plass.

Bofellesskapet for demente i Schwartzgate ble utviklet med lokal helseteknologi fra Høgskolen i Buskerud. Men høgskolen bidrar også med spill levende mennesker og ideer - som to svært aktive studenter fra sykepleiestudiet.

På badetur

Den mest omfattende og spennende aktiviteten, både for beboere og ansatte, har vært tur til Drammensbadet. En tur som fortsatt blir husket godt av mange.

- Noen snakker om det ennå. Det var en utrolig spennende tur både for oss og beboerne. Hele prosessen, inkludert planlegging, var faglig spennende for oss. Selv om vi planla mye, var det ting vi ikke hadde tenkt på, sier Linn Bjørg Strønen og Mia Grizovic.

En av beboerne gruet seg kraftig fordi hun ikke kunne svømme.

- Selv om hun var veldig skeptisk før turen, var hun desto mer fornøyd etterpå, forteller studentene.

- En annen har til dels store plager i hofta og var skeptisk til om hun ville klare det. Når hun fikk flyte rundt i det varme vannet slappet hun så godt av at hun nesten sovnet!

Turen til Drammensbadet var ressurskrevende, og aktiviteter av den størrelsen blir ikke dagligdagse.

- Men det beviser at eldre og personer med demens klarer og har glede av aktivitet, og at de også klarer mer enn de tror selv, sier sykepleierstudentene.

Flying start

Praksisperioden på åtte uker er snart over. Begge studentene er fornøyde.

- Veilederne er veldig godt fornøyd. Vi er blitt gitt frihet til å utforme innholdet i praksisen selv. Vi har også hatt full støtte av ansatte og ledelsen ved bofellesskapet, forteller Grizovic og Strønen.

- Alle er med. De spør hva vi skal gjøre i morgen og alle gjør så godt de kan. Vi har også sett at trim og aktiviteter har ført beboerne tettere sammen, og at de organiserte aktivitetene gjerne blir etterfulgt av kaffekos og prat. Vi håper de ansatte vil videreføre planen, sier de to studentene på sin siste dag ved Schwartzgate bofellesskap

Avdelingsleder Kjersti Linneberg er ikke i tvil om at studentenes innsats har vært avgjørende.

- Vi er nystartet og det er mange ting som skal på plass i en etableringsfase. Studentene har vært en veldig viktig ressurs, og vi har gjort noen erfaringer som gjør det lettere for oss i fremtiden, sier hun.

Målet er å fortsette med aktivitetsplanen som studentene har laget.

Teknologisk omsorg

I Schwartzgate skal det testes ut forskjellige typer alarm- og varslingssystemer både i dører og senger. GPS-teknologi er tatt i bruk, og beboerne kan aktiviseres blant annet ved hjelp av dataspill og bevegelsessensorer. «Seniorgaming» er begrepet, og innebærer blant annet at beboerne kan spille bowling ved hjelp av konsollspill og bevegelseskontroller.

Etter nyttår får bofellesskapet et tilbud som er unikt på landsbasis: En sanseportal skal settes i drift. Når en av beboerne kommer i nærheten av sanseportalen, spilles beboerens favorittmusikk og filmer og bilder vil rulle over skjermen. Alt vil styres av en liten brikke som beboeren selv har på seg. Opplæring for de ansatte starter i disse dager.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen