Foreløpig skisse over det nye festivalområdet som skal huse Sommerbris 2015 11.-14. juni. De hvite firkantene er salgsboder, mens de gule er personlige VIP-telt. Tre scener, stort spise/drikke-område og Axels tivoli i avstengte Strandveien skal lokke 10.000 pr. dag til å betale inngang. ILLUSTRASJON: SOMMERBRIS 2015

- Skal slå Kai på Kongsbergjazzen

Med en hemmelig, rik onkel på bakrommet har Sommerbris-festivalen satt seg et hårete mål for 2015: Å slå Kai Gustavsens jazzrekord på 33.000 billetter.

Sommerbris ble arrangert første gang i St. Hanshelgen i år, i samarbeid med Drammenselvas venner. Noen uker etterpå ble det klart at ansvarlig for konsertdelen av arrangementet, Øystein Remøy, hadde søkt Drammen kommune om en egen festivalhelg på øya i 2015. Denne planen er nå justert, og i går presenterte han sin nye plan: En firedagers storsatsing langs elvebredden på Bragernes.

 

40-millionershit

- Det er litt skills, dette. I fjor var vi på agentenes vilkår da vi booket artister, men i år har vi utarbeidet kontraktene selv og sagt «dette er det du får», sier festivalsjef Øystein Remøy. Han har innkalt til pressekonferanse for å fortelle om neste års festival, men holder foreløpig programmet svært tett til brystet. 16 artister skal imidlertid allerede ha signert på kontrakter der de forplikter seg til å være aktuelle ved å gi ut noe i 2015, samt å spille eksklusivt på Sommerbris i Drammen i en tremånedersperiode rundt festivalhelgen. To internasjonale artister, den ene med 40 millioner treff på siste YouTube-video, skal ha signert med ett års eksklusivitet og spiller derfor kun i Drammen i 2015.

Alt dette skal dekkes inn av halvparten av 2014s artistbudsjett. Det skulle på sin side kun dekke åtte artister totalt, alle norske.

Nyslått artistansvarlig Arnt Jøran Leander får æren for forhandlingskunstene. Han har aldri sittet i betalte posisjoner, men deltatt som frivillig under Buktafestivalen i Tromsø, Elvefestivalen og fjorårets Sommerbris på Holmennokken, blant annet som sjåfør for flere artister.

 

Stenger strandgata ei uke

Bakgrunnen for flyttingen er økt logistikk og et ønske fra en stor sponsor, som Remøy heller ikke vil navngi ennå. Det er Sommerbris 2015 ved Øystein Remøy som har søkt kommunen om å få bruke arealet langs elvebredden, og fått ja, bekrefter Marte Kristine Høibråten i Drammen kommunes parkavdeling.

Kommunen har også gitt tillatelse til å stenge Nedre Strandgate og Strandveien under festivalen, som holdes 11.-14. juni.

- Mellom Erik Børresens allé og Holmenbrua vil veien være stengt. Hovedsakelig skal den huse tivoli fram til Losjeplassen, mens det forbi boligene ikke skal være så mye aktivitet, sier Per Olav Horne, avdelingsleder i vei, natur og idrett. Han forklarer at de ønsker å bidra til økt aktivitet i byen, og derfor strekker seg langt i forhold til hva arrangøren ønsker. Tillatelsen er gitt i samråd med politiet.

- Vi har ikke diskutert ferdig ennå hvor mye tid de trenger, men kan bli noen dager ekstra. De skal rigge til tivoli, så det vil ikke forbause meg om gata blir stengt ei drøy uke, sier Horne.

- Stengningen vil mest sannsynlig sammenfalle med perioden der deler av Bjørnstjerne Bjørnsons gate på Strømsø er stengt. Vil ikke det kunne skape problemer med trafikkavvikling?

- Vi vil som på andre arrangementer gå ut tidlig med veimelding, og varsle om hva som er stengt. Da regner vi med at bilistene finner andre veier. I Engene er det ikke kø, så vi tror ikke det vil bli trafikkproblemer av betydning. Traseen har vi stengt før, både under sykkelrittet Tour of Norway og i forbindelse med arbeidene på Aass bryggeri, sier han.

katrine.strom@dagsavisen.no

Stor logistikk: Foreløpig skisse over det nye festivalområdet som skal huse Sommerbris 2015 11.-14. juni. De hvite firkantene er salgsboder, mens de gule er personlige VIP-telt. Tre scener, stort spise/drikke-område og Axels tivoli i avstengte Strandveien skal lokke 10.000 pr. dag til å betale inngang.ILLUSTRASJON: SOMMERBRIS 2015