Drammen

Skal bli best på inkludering

DRAMMEN: Forskerne oppfordrer til tettere samarbeid for å få flere nyankomne innvandrere i arbeid. Nav og næringslivsforeningen tar utfordringen.

- Selv om vi gjør mye riktig, kreves stadig forbedringer om vi skal klare å realisere potensialet i en sammensatt befolkning - og bli Nordens beste på integrering og inkludering, sa ordfører Tore Opdal Hansen, før han overlot ordet til forskerne fra Institutt for samfunnsforskning under miniseminaret i går, der den bestilte tilstandsrapporten om kommunens integreringsarbeid ble presentert.

Mer arbeidsretting

Forskerne Anja Bredal og Julia Orupabo startet med å fastslå at Drammen legger lista høyt, og derfor hadde de gjort det samme. Under arbeidet med rapporten var de i kontakt med minst 80 kursdeltakere og ansatte ved Introduksjonssenteret, og blant behovene som kom fram var ønsket om flere arenaer for å praktisere norsk muntlig.

- I tillegg registrerte vi at mange ønsker seg mer arbeidsrettede tiltak, framfor teoretisk opplæring og utdanning. Og så er det mange som ikke er helt klar over hvilket mandat Introduksjonssenteret egentlig har, både blant kommunale instanser og blant arbeidsgivere, sa Bredal under sin oppsummering.

- Bruk hele byen

Hun oppfordrer Drammen som foregangsby innen integreringsarbeid, til tettere samarbeid mellom Introduksjonssenteret, Nav, næringslivet og kommunale virksomheter. Både for å unngå at Introduksjonssenteret skal bli en «sovepute» for kommunens integreringsarbeid, men også for å involvere større deler av samfunnet i oppgaven med å inkludere nyankomne innvandrere i hverdagsliv og arbeidsliv.

- Bruk hele byen som introduksjonsarena, utfordrer Bredal.

Leder ved Introduksjonssenteret, Elisabeth Futsæter Solberg, kunne fortelle at de allerede er i gang med tiltak for å gjøre kursene mer arbeidsrettede, men hun ønsket seg svar på hvordan man får skaffet flere praksisplasser, både innen kommunale og private virksomheter.

- Det er helt klart at deltakelse i et daglig jobbfellesskap er det som virker for mange, både med tanke på norskkunnskaper og kjennskap til det norske arbeidsmarkedet. Her tror jeg Nav kan bidra med mye, i forhold til å skape tettere koblinger mot arbeidsgiverne, og dette er kanskje et ansvar vi bør ta på oss, mente Nav-leder Steinar Hansen.

Handlingsorienterte

Hans-Petter Tonum, daglig leder for Drammen næringslivsforening, innrømmer at mange bedriftsledere har «dårlige holdninger» i forhold til å ta inn folk på arbeidspraksis.

- Det er ingen tvil om at næringslivet har kommet kortest i denne forbindelse. Det er flaut, for næringslivet er faktisk helt avhengige av denne arbeidskraften. Men vi sliter med å komme i kontakt med dem som har interesse for feltet - eller relevant erfaring - og opplever at vi har få eller ingen felles møteplasser. Jeg ønsker å komme tettere innpå dere som jobber med dette feltet, slik at vi kan finne løsninger som får flere i arbeid. Verken arbeidstakere eller arbeidsgivere er tjent med at disse mulighetene går tapt, sa Tonum, som allerede før seminarets slutt hadde avtalt møte med Nav-leder Hansen.

- Jeg er stolt over at Drammen tilhører min region, fastslo regiondirektør Farahnaz Bahrami fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen