Nyheter

Sju pålegg til Vestre Viken fra Arbeidstilsynet

Arbeidstilsynet har pålagt Vestre Viken å bedre arbeidsforholdene ved Avdeling for klinisk patologi i Drammen.

21. februar mottok Vestre Viken vedtak om sju pålegg fra Arbeidstilsynet, etter at det var påvist uforsvarlige arbeidsforhold under tilsyn i avdelingen 14. november i fjor.

Lav bemanning

«Av bemanningsproblemene følger stort arbeidspress som danner noe av grunnlaget for problematiske forhold til arbeidstid og psykososialt arbeidsmiljø,» skrev Arbeidstilsynet etter at de hadde vært på tilsyn.

Om inneklimaet skrev tilsynet at det er «(...) varmt i mange rom, tung luft og Arbeidstilsynet fikk under befaringen et inntrykk av generelt dårlig inneklima.»

Påleggene Vestre Viken nå har fått dreier seg blant annet om registrering av arbeidstid, vurdering av forsvarligheten på arbeidstidsordningene, kartlegging og vurdering av inneklimaet, og at Arbeidstilsynet ønsker dokumentasjon på hvorvidt arealbehovet er dimensjonert og forsvarlig.

Plassmangel

Arbeidstilsynet er heller ikke nådig i sin beskrivelse av lokalene de ansatte må jobbe i. I rapporten hvor de gir Vestre Viken de sju påleggene skriver tilsynet: «Det foreligger brudd på bestemmelsen om utforming og innredning av arbeidsplasser og arbeidslokaler.»

Lover bedring

– Vi går inn med full kraft for å rette opp i dette, sier administrerende direktør Nils Fredrik Wisløff ved Vestre Viken til Dagsavisen Fremtiden.

Wisløff har gitt fullmakt til å sette i gang følgende strakstiltak som følge av den knusende rapporten fra Arbeidstilsynet:

• Den faste bemanningen økes med fem årsverk (to patologer og tre bioingeniører).

• Det skal anskaffes ny fargemaskin, slik at det er to for å sikre stabil drift.

• Det tas sikte på å leie tilleggsarealer i Bergstien 30, cirka 260 m².

• Det installeres ventilasjonsanlegg i Tybringsgate 6 (kontorlokaler) i tråd med Arbeidstilsynets krav.

Wisløff sier han har tro på at lokaler og oppgradering av inneklima skal være gjort i løpet av våren.

Vestre Viken har fått frist fram til 1. juli med å innfri de fleste av påleggene. Dersom påleggene ikke er oppfylt innen fristen, kan de bli ilagt tvangsmulkt. Det vil si at helseforetaket må betale et fastsatt beløp for hver dag eller hver uke fram til påleggene er oppfylt.

Mer fra Dagsavisen