Klubbleder i Norsk nærings- og nytelsesarbeiderforbund, Ole Erik Sæther Clausen, kjemper for de ansatte som fikk den triste beskjeden om at nærmere 25 ansatte ved bryggeriet må forlate arbeidsplassen. FOTO: RONNY JOHNSEN

Sjokk og forvirring på Aass Bryggeri

SAGT OPP: Oppsigelsene på Aass Bryggeri kom uventet for de ansatte, og forvirringen er total. Én klubbleder gikk på dagen, og ingen vet hvem som blir sagt opp. Sikkert er det at opp til 25 mister jobben sin i løpet av september.

Norges eldste bryggeri kom tirsdag med pressemeldingen som forteller at inntil 25 ansatte får sparken. Omstrukturering i transportavdelingen og fornyelse av flaskeproduksjon er årsaken. Administrerende direktør Christian A.K. Aass sier at dette er helt nødvendig for å kunne møte de utfordringene som bryggeribransjen står overfor.

- Den omstillingsprosessen vi nå setter i gang er helt nødvendig for å sikre god og spennende drift i framtida, sier Aass.

- Det er en tøff prosess å skulle si opp dyktige og lojale medarbeidere, men det må til for å sikre bedriftens framtid, sier han.

Kom som et sjokk på de ansatte

Dagsavisen Fremtiden er kjent med at klubblederen i Forbundet for ledelse og teknikk (FLT), Torleif Eriksen, i går gikk av som talsperson for de ansatte og ble erstattet av Tore Foss.

Når vi ringer Foss avviser han alle spørsmål som har med oppsigelsene å gjøre, og ber oss snakke med administrerende direktør.

- Jeg har ikke noen informasjon å komme med, rett og slett. Saken har kommet litt brått på, så jeg har ingen kommentarer å komme med, sier Foss.

- Betyr det at du ikke har fått nok informasjon fra ledelsen til å uttale deg om saken?

- Ja, du kan for så vidt si det sånn, svarer Foss.

Klubbleder i Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Ole Erik Sæther Clausen, har innkalt til klubbmøte for å diskutere den vanskelige situasjonen, vel vitende om at det kommer til å være sterke reaksjoner på oppsigelsesvarselet.

- Jeg jobber intensivt med å legge til rette gode og langsiktige løsninger for alle parter. Det er en vanskelig situasjon og mange skal gå. Mer enn det vil jeg ikke si. Men at det har kommet som et sjokk på oss at kanskje 25 blir sagt opp, det er sikkert, sier Clausen.

Administrerende direktør Christian A.K. Aass stiller seg uforstående til dette. Han mener at bedriften har vært helt åpen om utfordringene, og at alle klubbene på fabrikken har vært orientert om situasjonen lenge.

- Det kommer alltid som et sjokk å bli sagt opp. Men vi har hatt drøftelsesmøter med klubblederne helt siden april, vi har hatt allmøter om dette, så jeg har liten forståelse for at dette kommer som en overraskelse, sier Aass.

- Betyr det at klubblederne har visst om dette?

- Ja, det betyr det. Vi skal allerede i dag ha et fellesmøte der klubblederne er til stede, og da kommer jeg til å ta opp den problematikken du nevner for meg nå. God nok informasjon er gitt, svarer Aass.

- Nødvendige kutt

Det pågår voldsomme omstillinger i bryggeri­bransjen og Coca-Cola har det siste året sagt opp nærmere 500 av sine ansatte. Grunnen er flaskeproduksjon som går fra gjenbruk til gjenvinning. Det betyr at de ikke har behov for dem som jobber med mottak, sortering og vask av flasker.

Det er samme kverna Aass Bryggeri nå går gjennom, samtidig som de faser ut frakt og transport.

Aass mener det er tvingende nødvendig å gjennomføre de varslede kuttene for å kunne oppnå gode resultater i framtida, men lover at de skal gjøre hva de kan for å hjelpe dem som mister jobben.

- Vi har allerede vært i kontakt med firmaer og forespurt om jobber. Ledelsen vil tilby alle de involverte den bistanden som er nødvendig for å finne seg en ny jobb, sier direktøren.

Kort frist

Pressekontakt i NNN, Jarle Wilhelmsen, mener Aass Bryggeri har satt en svært kort frist for de ansatte.

- Jeg synes at den fristen som er satt fra informasjonen kommer til avskjedigelsen skjer er relativt kort, sier Wilhelmsen til Dagsavisen Fremtiden.

Direktør Aass er enig i at fristen er kort, men er klar på at dette er for å skåne de ansatte.

- Jo kortere det er mellom varselet om oppsigelse og offentliggjøring av hvem som blir sagt opp, jo bedre. Da slipper man å gå rundt og lure på hvem som mister jobben, avslutter Aass.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

 

AASS BRYGGERI

Bryggeriet ble grunnlagt i 1834 i Drammen og er landets eldste eksisterende bryggeri.

Bedriften ble kjøpt av Poul Lauritz Aass i 1864, og har siden den gang vært en familiebedrift.

I tidligere tider var det hele 12 bryggerier i Drammen og omegn. Aass er det eneste som er igjen. I tillegg ligger bryggeriet på nøyaktig samme plass hvor det hele startet i 1834.

22. mars i år takket mangeårig administrerende direktør, Terje Aass, for seg og overlot styringen til Christian A.K. Aass. Han er med det 5. generasjon Aass som leder bedriften.

Knappe 6 måneder etter lederskiftet melder den nye direktøren at så mange som 25 ansatte må gå i det han forteller er en voldsom omlegging av driften på bryggeriet.

I løpet av september vil alle de berørte få oppsigelse.