Sjangler videre mot uvisst mål

Fylkesordfører i Buskerud Roger Ryberg (Ap) holder det åpent hvorvidt storfylket Viken blir noe av. Kollega Ole Haabeth (Ap) i Østfold mener det med stor sannsynlighet vil bli en realitet.

– Det er litt spesielt at et mindretall stopper flertallet, men de brukte lovverket, sier fylkesordfører i Buskerud, Roger Ryberg.

Han snakker om da fylkesordføreren i Akershus og lederen for fellesnemnda for Viken, Anette Solli (H), tirsdag sørget for å stanse Ap, SV, Frp og Sps forslag om å legge alt arbeidet i fellesnemnda for Viken på is fram til Stortinget har kommet til en avgjørelse om fylkessammenslåingen seinere i høst.

– Ikke så høye og mørke

– Etter hvert som møtet nærmet seg, oppfattet jeg at Frp ikke var så høye og mørke som de ville framstå, men at de modererte seg. Det er ikke uvanlig at Frp taler med to tunger, og sier én ting i regjering og én utenfor. Vi får se om Vibeke Limi står ved at alt skal skrotes. Nå har regjeringen selv og Frp sådd tvil, sier Ryberg.

Han venter spent på regjeringens nye oppgavemelding for fylkene.

– Hvis man ikke gir nye, vesentlige oppgaver til fylkene, har det ingen hensikt å bruke tid på dette, konstaterer han.

Ryberg mener det nå – blant annet fordi Frp har sådd tvil om hvor de står – er helt åpent hvorvidt det blir noe av Viken.

– Jeg vil ikke spekulere i dette før jeg har sett hva Stortinget gjør, sier han

– Stor sannsynlighet

Fylkesordfører Ole Haabeth i Østfold er sikrere på at Viken blir noe av.

– Står KrF på sitt vedtak, blir det noe av. Sannsynligheten for at Viken blir en realitet, den tror jeg er ganske stor. men det er viktig at vi får oppgaver som kan rettferdiggjøre en slik konstruksjon. Når kommunalminister Monica Mæland går ut og sier at det minste fylket skal dimensjonere hvordan alle oppgavene skal fordeles, blir det meningsløst, sier Haabeth.

Hvorvidt han og hans kolleger vil stå fast på at de vil fryse arbeidet med Viken, kommer an på hva som skjer før neste møte i fellesnemnda.

– Saken kommer opp igjen 8. oktober, så vi får se hvordan situasjonen er da. Hvis regjeringen gjør som det ryktes at den skal gjøre, og legger fram oppgavemelding for fylkene 5. oktober, har man det å forholde seg til. Det vi sier, er at vi må få en avklaring fra regjering og storting, sier han.

Stortinget vil uansett ikke få tid til å stemme over saken før etter 8. oktober.

SV i Viken er svært misfornøyd med at storfylket ikke ble lagt på is.

– Viken har utelukkende oppstått som et elendig politisk kompromiss mellom regjeringspartier som vil avskaffe fylkeskommunen og regjeringspartier som ikke vil det, konstaterer det tre fylkeslederne Anders Ekeland i Akershus SV, Rune Kjeldsen i Buskerud SV og Camilla Eidsvold i Østfold SV i et avisinnlegg i Dagsavisen.