Nyheter

– Sikkerhet i alle ledd

Lier er en av seks kommuner som nå kan kalle seg en trafikksikker kommune.

Bilde 1 av 2

Bente Gravdal (55)

Rådmann i Lier.

Lier kommune kan nå kalle seg en Trafikksikker kommune.

Trygg Trafikk har utarbeidet kriterier for hva en trafikksikker kommune er, og hvordan kommunene bør jobbe.

I samarbeid med fylkeskommunene har disse kriteriene blitt til en godkjenningsordning

av Buskeruds 21 kommuner, er Lier en av seks kommuner som nå kan kalle seg en trafikksikker kommune. De andre kommunene er Hemsedal, Kongsberg, Nore og Uvdal, Rollag og Ål.

Hva betyr det for dere at Lier har blitt en trafikksikker kommune?

– Dette er et viktig arbeid, og at vi nå har fått denne godkjenningen, er en tilbakemelding på det systematiske arbeidet vi gjør med hensyn til trafikksikkerhet. Det betyr ikke at alle steder i vår kommune er trafikksikre, men at vi jobber målrettet med sikkerheten, og også at vi forplikter oss til å jobbe systematisk med dette framover.

Hva ligger i begrepet trafikksikker?

– Det er at alle våre tjenester har dokumentert og sendt inn hvordan vi konkret jobber med trafikksikkerhet i kommunen. Allerede på helsestasjonen jobber vi med informasjon til foreldre om hvordan man sikrer barna i bil. Videre er det systematisk jobbing i barnehager og på skoler med hvordan barna ferdes i trafikken. Innen kultur og idrett, når vi for eksempel er på turer, har vi fokus på hvordan man lærer ungene, på vei til håndballkamp, om sikkerhet om bord i bussen. Trafikksikkerhet står på dagsorden i alle ledd.

Hvor lenge har dere jobbet aktivt og systematisk med trafikksikkerhet i Lier?

– Vi satte i gang med oppgaver og samarbeid med Trygg Trafikk og Buskerud fylkeskommune i desember 2017, og vi føler dette er et viktig og meningsfylt arbeid.

Hva er de største trafikkutfordringene i Lier i dag?

– At vi kjører mer og mer, vi er mange i bil, samtidig som vi oppfordrer og ønsker at barna går til skolen for å lære å ferdes i trafikken. Det blir en utfordring med voksne som skal komme fort fram, og barna som skal ferdes i nærmiljøet på en trygg måte. Mange kjører barna til skolen og det byr også på utfordringer, og mye trafikk rett ved skolene. Skal barn ha en trygg hverdag i trafikken, er det oss som kjører som må være flinke til å vise hensyn.

Deles det ut refleks og refleksvester i skolene i høst?

– Det er litt forskjellig fra skole til skole, vi har ikke en felleskampanje i hele kommunen, men skolene har ulike kampanjer. Og vi øver jevnt og trutt på å bruke refleks.

Er Lier en god kollektivkommune?

– Det er stor forskjell på kollektivtilbudet i Lier. De som bor i øvre Lier har ikke så ofte bussavganger som de som bor i de mer bynære stedene, og som kanskje pendler med tog eller buss innover mot Oslo. Der det bor færre folk er kollektivtilbudet dårligere, men vi har tett og god dialog med Buskerud fylkeskommune og Brakar for å sikre at våre innbyggeres behov blir hørt. Fylkeskommunen jobber med busstilbudet, og kommunen er en pådriver.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg er en kvantumsleser, så det er vanskelig å velge. Men den første forfatteren som berørte meg i ungdomstiden var Herbjørg Wassmo.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er å samle familien, eller når vi oppnår noe bra på jobb, eller en god fjelltur med Øyvind, samboeren min.

Hvem er din barndomshelt?

– Månestråle, hun var veldig pen og tøff.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Det er mange måter å skeie ut på. Jeg møter kanskje noen gode venninner til skravling og et glass med cava.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Når jeg ikke motstår fristelser.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Jeg er nok opptatt av de grunnleggende rettighetene.

Er det noe du angrer på?

– Å ja, men ingen store ting.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Jeg vil helst ikke stå fast i heisen, jeg.

Mer fra Dagsavisen