– Ser G60 som sitt andre hjem

Håkon Slettner Windsland (39)

Fagleder for ungdomshuset G60, som fredag fikk 520.000 kroner over tre år, totalt 1,5 millioner, overrakt fra Kristin Ørmen Johnsen (H), leder for Stortingets familie- og kulturkomité.

G60 fyller ti år, og har en helt spesiell posisjon som ungdomshus. Hva gjør egentlig dette tilbudet så spesielt?

– Det er et fantastisk kulturhus for ungdom, med øvingsrom for band, en kafé som er hjertet i virksomheten – med jevnlige kafékonserter, en stor scene, to musikkstudioer, medierom, dansesal og møterom. Vi har rett og slett veldig gode fasiliteter og noen av regionens fremste ungdomsarbeidere, et fantastisk team. Det er et av de største ungdomskulturhusene i landet – og jeg synes det er veldig flott at Drammen kommune har satset så mye på ungdom og kultur. Det er et viktig virkemiddel for å gi unge flere alternative mestringsarenaer.

Hva skal pengene brukes til?

– Det går til å realisere satsingen på opplæring i medier og kommunikasjon. Konkret går noe til innkjøp av mediautstyr, som er kostbart og fort blir utdatert. Også går det til påfyll av faglig kompetanse, workshops og kursing. Vi ønsker å lære ungdom alt fra nettvett til film- og innholdsproduksjon og kommunikasjon på sosiale medier. For selv om unge nok er de største konsumentene på dette feltet, og dyktige brukere, er de samtidig de minst kritiske. Vi vil bruke deres kompetanse til å sette fokus på ytringsfrihet, nettvett og opphavsrett. Kort sagt bli mer bevisste både på hvordan og hvorfor vi bruker disse mediene. Også for kunstnere og andre kulturaktører er dette i dag viktige verktøy – ikke minst når det handler om synliggjøring.

Hvordan har G60 blitt så kult - og ikke bare et oppholdssted?

– Det har mye å gjøre med at de som jobber her gjør en så fantastisk innsats. De er fenomenalt dyktige til å lytte, og til å realisere ungdommenes potensial. Vi er veldig stolte over at mange unge ser G60 som sitt andre hjem. Vi har ikke tall for unike brukere, men i løpet av et år har vi opp mot 22.000 besøk. Bare under ungdomsfestivalen Elvevill har vi omkring 2.000 besøk. Forresten blir det nok godt med besøk nå på lørdag også, for da skal vi feire vårt 10-årsjubileum med en stor markering.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Hobbiten» av J.R.R. Tolkien. Den leste far for meg og søsteren min mange ganger.

Hva gjør deg lykkelig?

– Tid med samboer og barn - og å se barn og unge oppleve mestring.

Hvem var din barndomshelt?

– Mark Knopfler, kongen på gitar.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Min manglende evne til å si nei.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg har en akilleshæl for sjokolade - så da går det i film og norsk melkesjokolade.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?

– For ytringsfrihet og likeverd.

Er det noe du angrer på?

– Egentlig ikke. Alle erfaringer gjør en bedre rustet for framtiden.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det må være David Bowie, hvis det var mulig. Han var en fantastisk artist – på så mange flater – og utfordret det bestående gjennom et halvt århundre.