Nyheter

Senterpartiet og Høyre i bitter ordkrig om politireformen

Per Olaf Lundteigen (Sp) beskylder Kristin Ørmen Johnsen (H) for ikke å være ærlig om politireformen, mens Høyre-politikeren svarer med å kalle Lundteigen uredelig.

Bilde 1 av 3

Debatten om politireformen raser videre, og frontene mellom Senterpartiet og Høyre hardner til.

Dagsavisen Fremtiden har skrevet om hvordan innsatsleder i Drammen gjennom en årrekke, Arne Guddal, har slaktet ledelsen i Sør-Øst politidistrikts håndtering av politireformen, og i forrige uke gikk Jenny Klinge i Sp ut og ba flere politifolk si sin ærlige mening offentlig om politireformen, slik Guddal har gjort.

I den forbindelse rykket stortingspolitiker Kristin Ørmen Johnsen (H) ut og forsvarte politireformen, samtidig som hun understreket at hun tar Guddals bekymringer på alvor.

Hun nevnte også at det var Politidirektoratet (POD) som tok den faglige beslutningen om å legge ned den samlokaliserte operasjonssentralen i Drammen (Samlok), og sa hun var uenig i dette.

Les også: – Denne reformen er en stor tragedie for det norske folk

Langer ut

På grunn av disse utspillene går stortingspolitiker Per Olaf Lundteigen (Sp) nå til frontalangrep.

– Stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen sier at hun tar kritikken fra Arne Guddal på alvor. For meg det en politikerfrase. Hun bedyrer at hun personlig var veldig imot at den samlokaliserte operasjonssentralen med brann, politi og helse i Drammen ble ødelagt, og at brann og politi ble flyttet til Tønsberg. Hun sier videre at dette var en faglig beslutning som ble tatt av Politidirektoratet. Det vet hun at er usant. Likevel fortsetter hun å si det. Dette er et klart eksempel på at hun ikke tar Guddals kritikk på alvor. Hun er ikke ærlig, sier Lundteigen.

Sp-politikeren mener slike utspill bidrar til at folk blir forbannet og går til Senterpartiet.

– Videre nekter Ørmen Johnsen for at politireformen er en sparereform. Det er sant. Det er derimot en kostnadsøkende reform med mindre trygghet for folk. Da jeg snakket med daværende politidirektør Humlegård før reformen ble satt ut i livet, fortalte han meg at den var underfinansiert med 20 prosent, sier Lundteigen.

Det har ikke lyktes Dagsavisen Fremtiden å komme i kontakt med Humlegård for å verifisere dette.

Les også: – Trist at en så erfaren og dyktig politibetjent opplever situasjonen slik

– Uredelig

Beskyldningene fra Lundteigen faller ikke i god jord hos Ørmen Johnsen.

– Jeg tar alle som kommer med bekymringsmeldinger på alvor. Jeg lytter, hører og bringer dette videre til relevante personer i storting eller regjeringsapparat enten det gjelder politi, skole, helse eller barnevern. Jeg synes det er frekt å tillegge en politikerkollega holdninger om at man ikke tar personer på alvor. Det blir veldig enkelt, han får vel et stort oppslag med denne retorikken, og det vet han, sier hun.

– Jeg synes det er uredelig når han sier at jeg ikke tar folk på alvor. Jeg ville aldri beskyldt andre politikerkolleger for ikke å ta folk på alvor. Vi kan være uenige om sak, det er greit, legger hun til.

Les også: Politimestre vil ikke kommentere omstridt reform

– Rullet opp flere saker

Ørmen Johnsen understreker at den mye utskjelte politireformen kom som følge av en helt nødvendig reorganisering av politiet.

– Gjørv-kommisjonens konklusjoner var helt klare. Endringene i politiets organisering var tvingende nødvendige. Den ble satt ned fordi det ikke var godt nok samarbeid og utnyttelse av ressurser på tvers av politidistriktene. Erfaringen fra politiets håndtering av 22. juli viste det. Politiet manglet også digital kompetanse og utstyr til å løse nye typer kriminalitet. Politiet sa selv at de ikke kunne fortsette å jobbe slik. Anbefalingene var å slå sammen politidistrikt, øke kompetansen og ikke politisk detaljstyre politiets operative evne. Det var et stort behov for den reformen, og Sp satte seg helt utenfor reformen, sier hun.

Høyre-politikeren nevner følgende eksempel på positiv endring i politiet:

– Jeg har snakket med justispolitikere som forteller at det nå er rullet opp flere saker hvor 50 unge jenter, som ikke har anmeldt, er blitt utsatt for nettovergrep. To personer skal ha sittet og overvåket og truet dem på nett. Denne opprullingen har skjedd fordi politiet har nye metoder for overvåking.

Ørmen Johnsen reagerer også sterkt på Lundteigens påstand om at hun vet at nedleggelsen av Samlok var politisk bestemt.

– Dette er tull. Justisdepartementet ba om at POD og politidirektøren skulle fatte beslutninger om hvor hovedkontorene skulle plasseres. En del av plasseringene av lensmannskontorene ble politisk vurdert. Lundteigen kan sikkert mene at det burde vært politisk besluttet hvor hovedkontorene skulle ligge, men det ble ikke gjort. Stortinget ga fullmakt i proposisjon fra Justisdepartementet til at beslutningen skulle tillegges POD, sier hun.

Les også: – Noen vil dø

– Fjernpolitireform

Lundteigen sier seg helt enig i kritikken Arne Guddal har fremmet mot ledelsen i Sør-Øst politidistrikts håndtering av politireformen.

– Når Arne Guddal sier at lederne i Sør-Øst mangler ærlighet, tydelighet og oppriktighet, så ser vi hvorfor han sier det. Nærpolitireformen er et feilaktig ord. Det er en fjernpolitireform, sier han.

Samtidig retter han et stikk mot Anders B. Werp (H) som satt på Stortingets buskerudbenk i forrige stortingsperiode, og som nå er statssekretær i Samferdselsdepartementet.

– I Stortinget fortalte Høyres saksordfører Anders B. Werp ble at det skulle bli bemanning der politiet var. Men går vi til min kommune Øvre Eiker, som et eksempel, ser vi at lensmannskontoret er stengt fra 24. juni til 18. august. Hver mandag er det stengt. Tirsdag er det åpent fra 9 til 14, onsdag fra 9 til 14 og torsdag og fredag er det stengt. Det var ikke sånn før. Polititjenesten har altså blitt dårligere for folk flest. Dette er stikk i strid med hva Høyre og Anders B. Werp sa, sier Lundteigen.

Werp svarer slik:

– Punkt én: jeg forutsetter at Stortingets vedtak og forutsetninger er fulgt opp av politiet. Punkt to: det viktig å ikke glemme hvorfor reformen ble gjennomført og vedtatt. Det skjedde fordi det var en politianalyse som viste at politiet ikke ville være i stand til å løse oppgaver med tanke på kriminalitetsutvikling og kommunikasjonsutfordringer. Gjørv-kommisjonen er klar på at angrepet mot Regjerings kvartalet kunne vært unngått og at politiet ikke klarte å beskytte menneskene på Utøya. Det lå tunge faglige vurderinger til grunn for at politiet måtte reformeres, og det var en grundig prosess for å få en politireform som ble vedtatt med stort flertall på Stortinget.

Les også: Justisministeren vurderer endringer i politireformen

Mener prosessen ble politisk styrt

Regjeringen har hele veien understreket at det var POD som tok avgjørelsen om hvor ledelsen i politidistriktene skulle lokaliseres og dermed også om nedleggelsen av Samlok i Drammen. Lundteigen mener prosessen i realiteten var politisk styrt.

– I et møte Sp hadde med ledelsen i Politidirektoratet klokken åtte en morgen, var også Thor Arne Aas, ekspedisjonssjef i Justisdepartementet til stede. Han satt med et nøkkelansvar for politireformen i embetsverket i justisdepartementet, og kom dit for å lytte til hva samtalen gikk ut på. Men på godt og vondt kan jeg være hard i klypa, og da han deltok på møtet, måtte han svare på om politidirektør Humlegård kunne ta beslutningen om å legge ned den felles operasjonssentralen i Drammen, som var et forbilde i stortingsdebattene. Aas svarte da at den reelle beslutningen om nedleggelsen i Drammen ble tatt av den politiske ledelsen i Justisdepartementet, altså Frp, mens den formelle beslutningen ble tatt av politidirektoratet, sier han.

Han understreker at dette senere ble bekreftet i et brev sendt fra Justisdepartementet til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

– Det hadde samme innhold, men måtte være nærmest skriftlærd for å skjønne innholdet, sier han.

Det er følgende setning i brevet fra Justisdepartementet og konteksten den står i Lundteigen tolker slik:

«Justis- og beredskapsministerens rolle var å presisere fullmakten til å beslutte administrasjonssted for hvert enkelt distrikt.»

Les også: Politireformen har problemer, viser ny rapport

Nekter hardnakket

Thor Arne Aas var ekspedisjonssjef for politiavdelingen i Justisdepartementet den gangen møtet ble holdt. I dag er han ekspedisjonssjef for økonomi og styring i samme departement.

Han nekter hardnakket for å ha sagt at den reelle beslutningen om nedleggelsen ble tatt politisk.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i det Lundteigen sier. Den faktiske beslutningen ble tatt av POD. Har han forstått meg slik, har han misforstått, sier han.

Aass har selv tilknytning til Drammen gjennom å være i slekten som har drevet Aass bryggeri i over 150 år, og han satt i kommunestyret i Drammen for Høyre fra 1977 til 1981

– Det var ikke noen overkjøring fra Justisdepartementets side. Det var en beslutning POD tok etter høringsrunden, og departementet tok det til etterretning, sier han.

Han sier videre han har snakket med både tidligere politidirektør Odd Reidar Humlegård og med assisterende politidirektør Håkon Skulstad, som også var til stede på møtet, og at begge disse bekrefter hans fremstilling av møtet.

Dagsavisen Fremtiden har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med både Humlegård og Skulstad, men ingen av dem har svart på henvendelsene.

Daværende justisminister Anders Anundsen (Frp) var ikke til stede i møtet, men har dette å si om Lundteigens referat:

– Det er helt utenkelig at Thor Arne kan ha sagt noe sånt. Det er helt utenkelig slik jeg kjenner ham og med tanke på hva som var realiteten. Det er det POD som tok beslutningen om hvor Samlok skulle ligge.

Lundteigens stortingskollega fra Sp Jenny Klinge var også med på møtet. Hun sier dette om Lundteigens referat:

– Jeg har snakket med min rådgiver om hva som oppsto av relevant informasjon på møtet, men jeg kan ikke gå så detaljert til verks som Lundteigen. Jeg husker godt at Lundteigen var veldig ivrig på å få svar på det han ville ha svar på. Jeg kan ikke gå så langt som å si at Justisdepartementet tok beslutningen om at Samlok skulle nedlegges i Drammen, men jeg husker klart at det kom fram at departementet var fullt innforstått og informert om situasjonen knyttet til flyttingen, og at POD ikke kunne tatt beslutningen uten at de var innforstått og informert om det. Jeg kan ikke si at Lundteigen tar feil i at det ble sagt, men det som minst kom fram var at Justisdepartementet var innforstått og informert, sier hun.

Les også: Har mistet 14 politijurister på ett år på grunn av politireformen: – Det er kjempedramatisk

Mer fra Dagsavisen