Nyheter

Seks av ti flyktninger i jobb eller utdanning

61 prosent av flyktningene som avsluttet Introduksjonsprogrammet i Drammen i 2017, kom ut i jobb eller utdanning.

Det viser tall Dagsavisen Fremtiden har fått fra Introduksjonssenter for Utlendinger i Drammen.

Dersom man sammenligner tallene med 2016-tellene, er det en solid oppgang på bare ett år – i 2016 var tilsvarende andel 50 prosent.

Tallene viser hvor stor andel som har kommet ut i arbeid, høyere utdanning eller videregående utdanning. Dersom man også tar med dem som tar grunnskoleutdanning etter endt kurs, var 70 prosent i jobb eller utdanning i 2017, mens tilsvarende tall i 2016 var 61 prosent.

Mer arbeidsrettet innsats

– I forbindelse med den store flyktningtilstrømningen i 2015 ble Introduksjonssenteret mer arbeidsrettet, forteller jobbspesialist Per-Vidar Bjerke, som jobber ved senteret.

Han nevner arbeidsrettede temakurs, blant annet et kurs som tar for seg norsk arbeidskultur, som eksempel på positive tiltak som har bidratt til å få flere ut i arbeidslivet.

Språkpraksis, som går ut på at flyktninger får praksisplass med hovedfokus på språkutvikling i inntil tre måneder, er et annet tiltak de har satset på ved senteret i Drammen.

– Nå har vi to språkkoordinatorer, og vi ser at andre kommuner kommer etter. Akkurat nå er det litt sånn «look to Drammen» i vårt fagmiljø, sier Bjerke.

– Summen av små tiltak

Bjerke tror det er summen av flere små grep som har bidratt til at flere flyktninger kommer seg ut i jobb og utdanning.

– Jobbklubb kan være et bra tiltak for dem over 50. For andre grupper kan det være andre tiltak – vi har blant annet ni deltakere som er med på Internasjonale Drammen sitt mentorkurs, og av dem har to kommet i arbeid, opplyser han.

Til sammen var det 103 deltakere som avsluttet Introduksjonsprogrammet i Drammen i 2017.

Det er obligatorisk for flyktninger å delta på Introduksjonsprogrammet, med unntak for dem som har dårlig helse eller er over 52 år gamle.

– Hvorfor er det ikke obligatorisk for dem over 52?

– Godt spørsmål. Det er en politisk beslutning. Vi tenker at vi kunne hatt rom og plass til dem, svarer Bjerke.

Nådde mål

Drammen kommune har satt som målsetting at minst 55 prosent av deltakerne ved kommunens Introduksjonskurs skal være i jobb etter avsluttet kurs. Det har kommunen klart med 6 prosents margin. Samtidig er det en nasjonal målsetting om at 70 prosent av dem som har vært gjennom Introduksjonskurset skal være i jobb eller utdanning ett år etter avsluttet introduksjonsprogram. Her er kommunen fremdeles ikke i mål, selv om trenden er lovende. Nyeste tilgjengelige tall fra SSB, viser at 60 prosent av dem som avsluttet introduksjonskurset i 2015, var i arbeid eller utdanning ett år senere.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) opplyser at definisjonen de benytter på hvorvidt man er i arbeid etter endt kurs, er at man har hatt mer en én time arbeid per uke, uavhengig av om arbeidet er fast eller midlertidig.

kenneth.lia.solberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen