Nyheter

Satser alt på livshistorier

Jimmy Westerheim fra Hurum satser nå alt på et prosjekt hvor han skal reise jorden rundt og samle på livshistorier.

Bilde 1 av 4

Tre spørsmål står helt sentralt i prosjektet «The Human Aspect» som torsdag denne uka ble lansert av Jimmy Westerheim fra Filtvet i Hurum: «Hva er den tøffeste utfordringen så langt i livet ditt?», «hvordan klarte du å komme deg over den?» og «hva lærte du, som du kan tenke deg å formidle videre som råd?»

Tanken bak prosjektet er at de som blir stilt spørsmålene skal reflektere, og enda viktigere – at hvem som helst enkelt skal kunne gå inn og se hvordan andre mennesker har kommet seg gjennom livskriser og store utfordringer i livet, og at dette skal bli en livserfarings- og kunnskapsdatabase hvor du enkelt kan søke på for eksempel «prestasjonsangst» og få opp flere videoer hvor andre mennesker forteller hvordan de har klart å takle denne utfordringen i livet.

LES OGSÅ: Bestemte seg som 12-åring

Jobbet med Syria-krisen

Jimmy Westerheim fra Filtvet i Hurum har nettopp kommet hjem fra oppdrag som forsyningssjef for nødhjelpsorganisasjonen Leger uten grenser, hvor han var stasjonert ved grensen mot Syria.

Han forteller om en svært dyster stemning, og om mennesker på flukt som har mistet livsgnisten.

– Folk føler at det er nok nå. Folk vil bare være trygge og få lov til å føle seg behandlet som mennesker, sier han.

Westerheim hoppet som 27-åring av en lovende karriere innen shipping og valgte å gå inn i humanitært arbeid.

De siste årene har han har vært på oppdrag i flere av verdens konfliktsoner.

Nå har 29-åringen planer om å gjennomføre ett oppdrag til for Leger uten grenser, i krigsherjede Jemen, og deretter er planen å jobbe heltid med «The human aspect.»

Dagsavisen Fremtiden møter ham i Oslo, hvor han nå bor.

Fulltidsjobb

– Folk skal lett kunne finne noe som betyr noe for dem, sier Westerheim om sitt nye prosjekt med stor innlevelse

Han ser for seg at det skal bli lett å finne fram mellom forskjellige kategorier, slik at de som ønsker det få tilgang til perspektiver som er viktige for dem.

– Tenk hvis du, mens du står i din største utfordring i livet, kunne fått en resept på hvordan komme seg over utfordringen. Tenk hvor mye raskere vi kan takle utfordringen hvis vi har rask og enkel tilgang til andre menneskers erfaringer, sier han.

Jimmy har allerede fått profesjonell hjelp til å lage nettplattformen for «The Human Aspect» gratis, og satser på å alliere seg med sponsorer som kan hjelpe med å gi prosjektet suksess.

– Folk har alltid åpnet seg

– Hvorfor skal dette fungere?, er det mange som spør meg. Hvorfor meg? sier Westerheim, og svarer raskt på spørsmålet.

– Helt siden jeg var barn har folk alltid åpnet seg dypt for meg - selv på gata.

Så langt har han videointervjuet 55 personer fra 30 land. Westerheim har vært i 50 land så langt i livet – alt fra Nord-Korea til Afghanistan, og mener det er viktig for prosjektet at intervjuene gjøres i alle verdenshjørner, for å få vist fra det menneskelige aspektet – det som forener oss, de utfordringene som mennesker har til felles enten de er fra Drammen eller Damaskus.

Jorda rundt

– Målet er å reise jorda rundt og gjøre intervjuer, konstaterer han.

Westerheims nære venn, Kumi Kooms, fra Australia, er samarbeidspartner i prosjektet. Kooms, har stor tro på at det vil gå bra.

– Dette er noe som burde ha vært gjort for lenge siden, men det har ikke blitt gjort før, sier han, og nevner nettprosjektet «Humans of New York», som det som kommer nærmest.

Kooms, som har doktorgrad innen luftfartsteknologi, vil ha hovedansvar for markedsføring og administrative sider ved prosjektet.

Måtte lære seg å gå

Intervju nummer 100 kommer til å bli med Westerheim selv. Han letter litt på sløret om hva det er som har vært hans livs største utfordring:

– Jeg måtte lære meg å gå helt på nytt i en alder av 27 år, forteller han.

– Jeg måtte gjennomgå alvorlig nevrokirurgi, og det var usikkert om jeg ville kunne gå ordentlig igjen.

Julaften på gamlehjemmet

Julaften feires på gamlehjemmet sammen med bestefar i Oslo. 1. juledag er det tilbake til barndomsbygda i Hurum for å ta en julefeiring til, men så er det tilbake til jobb.

– Det blir en kort jul i år, konstaterer, 29-åringen.

Mer fra Dagsavisen