Nyheter

Samler Grønland til gatefest

DRAMMEN: Etter flere år i skyggen av sin omfangsrike bror Elvefestivalen, trår et tidsriktig andpustent stevne fram i lyset. Lørdag gjenoppstår Elveløpet i ny, neonfarget drakt.

Arrangementet skal fra neste år få sin egen helg i juni, men i år gjennomføres det altså i september, klemt inn mellom maratonløp i Drammen og Oslo. Akkurat det får sin del av skylden for at folk så langt ikke har rent ned dørene før ordinærfrist for påmelding har gått ut. Men muligheten er fremdeles til stede for å lufte joggeskoene og kjenne elvebrisen i håret, forsikrer Vicente Modahl, som er i innspurten før det han kaller «generalprøven» på det nyoverhalte løpet rundt elva.

Drammens Covent Garden

- Det er første gang jeg lager pokaler til et løp! Jeg gjør det fordi det er lokalt. Vi jobber for å vise at Grønland er et område der mye skjer, og der det er plass til opplevelser for mange. Jeg tenker at vi skal være Drammens Covent Garden, med både musikk, kultur og idrett, sier Kari Ulleberg.

Lent over store pappkasser som inneholder 18 imponerende glasspokaler, håndlaget spesielt for løpet, står en fornøyd Modahl og veier en i hånden.

- Jeg har tenkt at det skal være noe som kan stå utenfor premieskapet også. Det er jo mye kjipt de vinner ellers, synes jeg, smiler Ulleberg.

- Kanskje vi kan legge gull, sølv og bronse i bunnen neste år? undrer Modahl inspirert.

Bygger stemning

Fra varebilen til Arne Lie i Hokksundselskapet One to One skyfles ruller med bannere, hundrevis av løpemeter totalt. Vicente Modahl er mannen som har fått i oppdrag å fornye det tradisjonsrike løpet, fremdeles med IL Sandvin som arrangør, og sterke støttespillere fra næringslivet og Byen Vår Drammen i styret. Så snart deltagertrøyer og reklametrykk er lastet ut, skal han rundt på dørene og vise hvor fint det blir.

- Vi prøver å bygge en stemning blant alle bedriftene her, som de kan kjenne seg igjen i. Nå skal jeg ut og presse dem litt til, jeg er bergenser jeg vet du, og får dem til å levere, ler den mangeårige løpsfikseren.

Han er stolt av de flotte premiene, som spenner fra cruise i Middelhavet til treningstøy og diverse gavekort på lunsj torget rundt. Alle påmeldte kan vinne.

Blant naboene som ikke har bidratt med sponsing i år, har minst én allerede tegnet seg for neste år.

Mange får et mål

Hovedsponsor Synergi Helse holder selvsagt også til på Grønland. De selger lovpålagte bedriftshelsetjenester, men har også avdelinger for livsstil og forebyggende tiltak.

- Vi har sett at utenlandske selskaper som ligner vårt har gjort det, som britiske BUPA. De sponser verdens største halvmaraton, og har klart å bygge en merkervare rundt noe av det de driver med selv, sier administrerende direktør i Synergi Helse, Roger Gjøvaag.

- Hva kan løp som dette bidra til?

- Det kan gi mange et mål å trene mot, det er det som foregår før løpet hos den enkelte som er viktig. Men vi tror at å samle mange sammen gjør det inspirerende, og ser at løp som Oslo maraton har klart det ganske bra. Vi vil ha noe som er mer enn et enkelt arrangement man forlater etter endt løp, sier Gjøvaag.

Levende torg

For å hjelpe til med stemning blir det kulturinnslag, og lokale spisesteder og barer er oppfordret til å rykke ut. På Ypsilon bar er innehaver Anders Eriksen foreløpig litt avventende, men synes det er positivt at noen trykker på enda mer i et allerede livlig område.

- Å levendegjøre store åpne plasser er veldig bra for en by. Vi gjør i første omgang som vanlig og har åpent, sier Eriksen, som kjenner byens samlingsplasser godt. Gjennom Bragernes konsert var han selv med på å flytte Elvefestivalens konserter fra Gamle kirkeplass til «nye» Strømsø torg.

- Men man skal være forsiktig med å tøye begrepet folkefest for mye, sier den erfarne festivalarrangøren.

Foreløpig er entusiasmen likevel stor for løpets potensial som blanding av aktivitetsdag for alle og byfest med egen DJ og show-speaker, på et ellers nokså idrettsfritt Grønland.

- Vi har et godt samhold med alle bedriftene på Union brygge, både utbyggerne og nesten alle som har virksomhet her. Det gir et godt grunnlag for å vokse, sier Gjøvaag i Synergi Helse.

Han sier de tenker langsiktig og har tid til å bygge opp noe over tid.

- Deltar du selv på lørdag?

- Jeg løper femkilometeren, hvis jeg får anledning til det. Jeg har jo også mange andre oppgaver, sier han.

Første gang for alt

- Jeg får kalle meg heldig som har betennelse i beinet, ler Kari Ulleberg i Glasshytta.

Verken hun eller vaktmester Arne Johannessen, som har hatt ansvar for bygningene i området siden papirfabrikkenes tid, har tenkt å stå på startstreken i år.

- Det er vel første og siste gang jeg står her med en pokal!, sier Johannessen.

katrine.strom@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen