Russepresidenten holder tale om fellesskap

– Jeg er imponert over mine medruss og positivt overrasket. Vi trenger ikke juge om det, vi har det veldig gøy, også med dem vi til vanlig ikke henger med, sier russepresident William Bækkelund (18).

Russepresident William Bækkelund (18) ved Drammen VGS holder tale på Bragernes Torg 17. mai.

HAR DU FÅTT MED DEG ÅRETS PROGRAM?: Se hele oversikten her!

Hva skal du snakke om?

– Jeg har ikke talen klar, det har vært diverse landstreff og rulling, så jeg er ikke helt i rute. Men jeg har begynt. Jeg vil snakke om fellesskapet. Jeg er imponert over mine medruss og positivt overrasket. Vi trenger ikke juge om det, vi har det veldig gøy, også med dem vi til vanlig ikke henger med.

Hvordan har russetiden vært så langt?

– Veldig gøy, vi har allerede samlet masse gode minner med mye rulling og mange treff og fest og moro, med landstreffet i Stavanger som et av høydepunktene. Vi hadde jo hørt mye i forkant og tenkte at det var oppskrytt, men det var faktisk dritbra. Vi rulla i egen buss fram og tilbake, litt slitsomt, men vi hadde hotell i Stavanger, og det var deilig. Vi følte oss veldig velkommen på hotellet, de hadde lagt bra til rette for russen. Eneste som kanskje var litt negativt var shuttel-bussene – vi måtte ta en del taxi.

Hvorfor ville du bli russepresident?

– Jeg har alltid likt å engasjere meg og være aktiv og si min mening, så kan jeg jo også påvirkedet som skjer rundt meg. Jeg tenkte jeg kunne gjøre en god jobb som russepresident. Det ligger en del ansvar i dette vervet, og det visste jeg. Det var også en av grunnene til at jeg ønsket å bli president. En god ledererfaring å ha med seg både på CV og ellers. Det er nok mer jobb enn jeg trodde, men jeg trives.

Vegvesenet har hatt mange kontroller på russebussene de siste ukene, hvordan opplever dere det?

– De er godt synlige, både vegvesen og politi, og de fleste som får pålegg om utbedring har mindre materielle skader eller mangler som det tar en dag eller to å reparere. Vi er jo ikke glad i det som stopper festlighetene, men de gjør jo jobben sin.

I noen andre norske byer har russen tatt grep om inkludering, har Drammen VGS gjort noe av det samme?

– Ja, på en måte, men vi har ikke noe navn på det, eller laget det til en aksjon, men jeg opplever at russen i år er et inkluderende kull. Når vi tar på russebuksene dannes et fellesskap, alle er venner, vi har et godt miljø og er trygge på hverandre. Jeg kan jo ikke si hundre prosent at ikke noen føler seg utenfor, men mitt inntrykk og håp er at miljøet stadig utvikler seg til bare å bli bedre og bedre, og at folk møter og ser hverandre, enten de vandreruss eller er på buss.

Hva synes du om at russen i år skal inngå som en del av folketoget?

– Det er greit. Klart det var kult med eget russetog, men det ble dårligere og dårligere, med få som gadd å se. Så kanskje det er dette som er bra, et folketog skaper jo engasjement på flere måter, og trekker forhåpentlig flere. Jeg skal bære fanen til Drammen VGS, og jeg håper vi får vist oss fra en bra side.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg leser egentlig ikke så mye bøker, men «Det angår også deg» av Herman Sachnowitz, som handler om konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig, gjorde inntrykk.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å være med folk jeg liker, familie og venner.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg var veldig fan av Michael Jackson og har alltid likt fotball.

Favorittlag?

– Man U. Ingen norske – nei, ikke Godset heller.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er litt sta, det kan være bra, men kan bli litt ampert i diskusjoner.

Får du hjelp? (Hvisking og latter høres)

– Ja, kompisene mine har mange dårlige forslag her nå. De ville hengt meg ut i avisen, hehe.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Bruker penger, drar på et kjøpesenter og handler litt, kanskje.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– For unges rettigheter og de unges stemme i samfunnet.

Er det noe du angrer på?

– Jeg angret på at jeg ikke tok moped-lappen da jeg var 16. Bagateller sikkert, og nå angrer jeg litt på fagvalg – at jeg tok kjemi.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Med Michael Goldfield i Prison Break, da hadde vi sikkert kommet ut av heisen. Eller med Ronaldo.

LES OGSÅ: Emilie ruller inn i soloppgangen