Annonse
FOTO: HSN

Rullende røntgen

Annonse
Lokale nyheter

Elin Kjelle (36)

Stipendiat ved Høgskolen i Sørøst-Norge som deltar i forskningsformidlingskonkurransen Forsker Grand Prix med prosjekt om røntgen på hjul – mobile sykehustjenester. Konkurransen finner sted på Ælvespeilet i Porsgrunn 21. september.

Du er en av to kandidater fra Drammen som har blitt plukket ut til å delta i Forsker Grand Prix. Kan du fortelle litt om hva du slags forskning du deltar med?

– Jeg forsker på det som kalles røntgen på hjul, dette finnes for eksempel ved Vestre Viken. Det jeg studerer er hvordan det fungerer når de kjører ut til sykehjem med røntgentjenester. Jeg ser på samfunnsbetydningen, og på helse-økonomi og organisering av denne helsetjenesten, og hvordan det i store trekk viser om det bedrer tilbudet for pasientene. Så langt har jeg blant annet intervjuet ledere, både ved sykehus i kommuner, om hvordan det fungerer med tjenester som reiser ut, og da ser jeg at finansieringssystemet hindrer denne typen tjenester. Det gir masse ekstra utgifter for sykehus, uten noen ekstra refusjon, og da har man ikke lyst til å drive med det. Dette hindrer noe som er veldig bra for pasientene. Det er ikke bra for eksempel for en person med demens å måtte fraktes til sykehuset, de kan bli alvorlig syke av det.

Hva er det som har fått deg til å forske på dette?

– Jeg er radiograf, altså en som tar røntgenbilder på sykehus, og er interessert tjenesteutvikling. Dette er en helt ny måte å tenke røntgentjenester og helsetjenester på.

Hvilken betydning kan denne forskningen få?

– Jeg håper jo at det kan gjøre at systemet etter hvert kan endres. At politikere skjønner hvor høl i huet det er at systemet fungerer sånn som det gjør nå. De på Vestre Viken har fått det til og kan vise at det er kjempebra for pasientene.

Hva tenker du om å få delta i Forsker Grand Prix?

– Det tror jeg blir ganske morsomt og lærerikt. Man får ikke får øvd seg så mye på å formidle og forklare forskningen under forskerutdanningen, og i tillegg blir det bra med tanke på å lære teknikker for å bli en bedre foreleser. Det er en fin kombo.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Da tror jeg nesten jeg vil nevne en bokserie, Ken Folletts trilogi, som starter med boka «Kjempenes Fall». Den er veldig spennende. Den følger mennesker fra forskjellige familier, land og samfunnslag fra Første verdenskrig og fram til i dag.

Hva gjør deg lykkelig?

– Først og fremst å få tilbringe tid med familien. Guttene mine på tre og sju og mannen min. Det er utrolig flott å være ute på tur med dem i skogen på Konnerud og telte.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg kan noen ganger være litt for utålmodig. Det kan være litt dumt, ettersom ting kan ta ganske lang tid når man er forsker.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Når man er småbarnsmor har man ikke så veldig mye tid til å skeie ut voldsomt, men når jeg har tid til meg selv drar jeg gjerne ut med venner eller med mannen min og spiser eller drar på konsert.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Å, det er mange forskjellige. Men hvis det er relatert til forskning, så kunne jeg gjerne sittet fast med helseministeren, slik at jeg kunne fortalt ham om det jeg driver med og prøvd å få en stemme inn på øverste nivå.

Annonse