Nyheter

Røyken først med sertifisering

I 2017 var de først med eget Ferdighetssenter for helsearbeidere, nå prøves en ny modell for kompetanseheving blant sykepleiere i hjemmetjenesten.

– Det er alltid noen prosedyrer man sjelden kommer borti, som man kan trenge å øve på. Og det dukker stadig opp nye behandlinger og regler. Det er fint at vi blir pushet litt, til å holde oss oppdaterte. Det er viktig at vi som jobber innen samme felt har samme kompetanse, sier Ruta Izdonaite, som er sykepleier i hjemmetjenesten på Spikkestad.

Hun kom til Norge i 2012, og med sykepleierutdanning fra Litauen fikk hun straks autorisasjon i Norge også.

Izdonaite synes ikke sertifiseringskurset var vanskelig, men veldig nyttig å få med seg.

– Kurset varte i to dager, med en teoretisk del og en praktisk, og så ble vi testet i begge. Alle 27 deltakere besto, men så hadde vi også veldig flinke instruktører. De forsikret om at vi kunne ta det rolig, at de skulle få oss alle gjennom – og at det ikke var noen fare for å miste jobben.

På rett plass

Izdonaite, som også selv bidrar som instruktør ved Ferdighetssenteret – i grunnleggende ABC-kurs for ansatte i eldreomsorgen, hadde nok uansett ingen store problemer, men også for henne var noe nytt.

– Som for eksempel at her i Norge kan du vaske sår med rent vann fra springen. Det kan du ikke i hjemlandet mitt – der må alt være sterilt. Det var nyttig kunnskap, forteller hun.

I Litauen kvalifiserte Ruta Izdonaites sykepleierutdanning også til jobb som intensivsykepleier, det gjør den ikke uten videreutdanning her.

Heldigvis trives sykepleieren godt der hun er.

– Jeg synes det er mye action i hjemmesykepleien. Det skjer noe nytt hver eneste dag – og jeg føler at jeg er på riktig sted. At jeg får gjort mitt beste for å hjelpe pasientene mine, forklarer hun.

Utvides i 2019

Og det har blitt mer utfordrende å jobbe i hjemmetjenesten i senere år. På grunn av samhandlingsreformen skal stadig mer behandling skje i hjemmet framfor på sykehus.

Prosjektleder for pilotprosjektet i Røyken Berit Elisabeth Nygård sier i en pressemelding at målet for sertifiseringen er å sikre at nyutdannede og de med lang erfaring har de samme faglige ferdighetene, at dette vil sikre innbyggerne likeverdige tjenester og øke sykepleiernes trygghet og mestringsfølelse – innenfor et fag i stadig endring.

– Vår visjon er en nasjonal modell for sertifisering av sykepleiere, forankret i Helse- og omsorgsdepartementet. Grunnleggende praktiske ferdigheter gjelder uansett hvor du jobber, understreker Nygård.

I år utvides prosjektet til 80 sykepleiere, både i hjemmetjenesten og ved institusjoner i Røyken og Hurum.

Mer fra Dagsavisen