Nyheter

Roses for å gi mer innsyn

Pressens offentlighetsutvalg har lagt alle landets kommuner under lupen. Drammen er nest best i Buskerud på åpenhet, selv om det er et stykke igjen til landstoppen.

– Jeg synes vi kommer greit ut. Men om vi hadde hatt litt andre rutiner, kunne vi faktisk ha vært blant de 20 beste i landet, sier byarkivar i Drammen Tom Oddby.

Han påpeker at Drammen ble trukket tre poeng fordi de fjerner journalposter etter tre måneder.

– Dette har vi gjort fordi Datatilsynet for en tid tilbake anbefalte det slik at man ikke skulle kunne spore historier om folk langt tilbake i tid. Jeg har imidlertid ikke sjekket om Datatildsynet har endret på dette rådet i ettertid, sier Oddby, som i 2014 ble koordinator for åpenhet og innsyn i Drammen.

I kommuneindeksen til Pressens Offentlighetsutvalg vises det til at det i 2011 i Buskerud kun var Hole kommune som la ut klikkbare filer i postlistene.  Nå gjør også Drammen kommune dette. De samme to kommunene trekkes også fram for å ha gode byggesakssystemer. I tillegg er Drammen en av tre kommuner i fylket som overfører bystyremøter på nett og gjør lydfil fra disse politiske møtene tilgjengelig. De legger også ut dokumentene herfra søkbart og i fulltekst. "Prisverdig", heter det i rapporten.

– Lagt til rette

Undersøkelsen fra Pressens offentlighetsutvalg er delvis basert på undersøkelser av kommunenes hjemmsider, dels på en spørreundersøkelse og dels på hvor lang tid kommunene brukte på å besvare et krav om innsyn.

Oddby synes tross alt kommunen har fått god uttelling for innsatsen med å modernisere innsynsløsningen. Ny versjon lå klar til bruk 1. juli 2016, og at den blir flittig brukt er det ingen tvil om. Bare i 2017 ble det gjort rundt 140.000 nedlastinger.

– Og så har vi lagt til rette for at folk skal kunne følge med på byggesakene sine fullt ut, med dokumenter i fulltekst. De kan også lete seg tilbake i eldre byggesaker – i det historiske eiendomsarkivet, som vi foreløpig er ganske så alene om.

Nå skal kommunen fase inn systemet i hele organisasjonen.

– Vi startet med fulltekstpublisering for virksomhetene som befinner seg i Rådhuset, for god kontroll med det som legges ut. Nå må vi kvalitetssikre rutinene som ligger til grunn for publiseringen – i alle kommunale virksomheter.

– Ikke så dyrt heller

Oddby er fornøyd med kommunen økte fokus på innsyn og åpenhet de siste årene.

– Ikke har det blitt så dyrt heller, det handler om å bruke ressursene annerledes. Andre kommuner må gjerne ta kontakt for se hva vi har gjort, oppfordrer han.

Verken  Flå  eller  Hol  kommuner  har  besvart  innsynskravet fra Offentlighetsutvalget svarte med å gi innsyn, mens Nes kommune svarte med å gi innsyn på rekordtiden 19 minutter. Drammen kommune brukte 1 time, mens Hole, Hemsedal,
Nedre og Øvre Eiker bruke 1 dag.  Det er bra, skriver utvalget og kommenterer at det er "litt sj armerende" at ordføreren i Noreog Uvdal personlig svarte på innsynskravet. Han la i tillegg ved referat fra ledersamtale med formannskapet.


Rapporten peker også på at det er mye å hente i Buskerud-kommunene når det gjelder kommunalt eideforetak, aksjeselskaper og interkommunale selskaper. Bortsett fra Drammen Drift Kf, Buskerud
Kommunerevisjon  IKS  og  Hemsedal  Energi  Kf finnes  det  ikke  registrert  noe  om  disse rettssubjektene i styrevervregisteret.

Mer fra Dagsavisen