Dagfinn Lyngbø gjester Drammen til uka. FOTO: JOHN ANDRESEN

Rockestjerne og komiker

Drammen har gjort mye for norsk standup, mener Dagfinn Lyngbø.

- Drammen var tidlig ute med klubbkvelder for standup. Folk som Tommy Steine og meg selv har fått mange fine jobber i Drammen, sier Dagfinn Lyngbø til Dagsavisen Fremtiden.

Dagfinn Lyngbø inntar Drammens Teater neste uke med hele sju forestillinger av «Stereo». Han har hatt enorm suksess siden russerevy og starten på en pub i Bergen. Hans forrige forestilling, «Evolusjon», var en kjempesuksess og hans «Ka e vitsen» ble sett av 150.000 landet over.

- Men er det mulig å planlegge eller forvente en slik suksess?

- Jeg er så heldig at jeg har folk rundt meg som tror på suksess og tar seg av slikt, men ingen kunne trodd det skulle gå så bra. Vi skal gjøre «Stereo» fram til 1. november neste år, sier Lyngbø.

 

Formidler bilder

Det er stadig folk som undrer om humor er universell. Lyngbø mener det og trekker fram mr. Bean som eksempel.

- Den figuren sier jo ingenting, og det er jo fordi han ikke trenger det, humoren hans er universell. Det handler om å formidle det på den rette måten. Humor handler jo om hvilke bilder jeg kan få fram. Om jeg kan formidle noe og dermed gjøre det så du også kan kjenne deg igjen i det jeg sier, så har jeg lykkes, forklarer han.

- Men ler folk av det samme over hele landet?

- Ja, stort sett, men folk som lever ved kysten ler mer enn folk som ikke har hatt tilgang til vann. De i innlandet sitter mer med armene i kors og humrer, der skal du liksom ikke skille deg ut, ler Lyngbø.

- Temaet denne gangen er lyd?

- Det var mye lyd rundt meg da jeg skrev forestillingen. Oppussing, barn og kone. Når jeg skriver, liker jeg å ha en rød tråd og lyd passer bra. Det er mye som faller inn under den paraplyen, forklarer Dagfinn Lyngbø.

Med såpass mange forestillinger, over så lang tid, utvikler materialet seg litt underveis, tenker man kanskje, men Lyngbø er ganske tro mot manus, må man vel si og det er få endringer fra forestilling til forestilling.

- Det er kanskje et ord eller to som er forskjellig fra kveld til kveld sånn, så der vil man ikke merke noen forskjell. Men om man ser showet fra måned til måned kan det være mulig å merke forskjell, forteller komikeren.

 

Rockestjerne

På scenen har Lyngbø med seg en musiker, og musikk er jo i høyeste grad lyd.

- Musikk er vellyd. Jeg har jo spilt trommer og sunget i tensingkor, og er blitt vekket av sopransynging hver søndag morgen, av min mor. Dessuten kan jeg ha med meg bestekameraten min Bjarte Jørgensen på scenen, sier Lyngbø om vennen som også er med i bandet Rakadis.

Innerst inne er det kanskje rockestjerne Dagfinn Lyngbø ville bli. Han slapp en plate med nettopp Rakadis i 2005 og dro sågar ut på veien, som det heter, med bandet.

- Vi solgte kanskje et par hundre av den platen - så det er mange som har den i skuffen hjemme, ler Lyngbø. Men det ble konserter, legger han til.

Nå er han altså komiker men fortsatt på turné.

- Er det rock ‘n‘ roll på veien?

- Nei, det er det ikke. Før var det kanskje sånn at jeg hadde en kasse øl på raideren og krevde hotellrom samme hvor nær Oslo jeg opptrådte. Sånn er det ikke lenger. Nå er det heller nøtter og frukt på raideren og bil rett hjem, forteller Lyngbø.

Men som mange rockestjerner har også Lyngbø en bod der han selger T-skjorter, caps, hettegensere og DVD-er, såkalt merchandise, i forbindelse med sine show.

- Ja, det er jo sånn man ser på store show i utlandet og sånn. Jeg tenkte at det må jeg også få til en gang. Og nå selger jeg merchandise. I starten gikk det kanskje ei t-skjorte eller to, men nå går det ganske bra og det er én mann som jobber med dette, legger Lyngbø til.

Første forestilling med «Stereo» er onsdag.

espen.rusdal@dagsavisen.no