Ringer Erna 
noen i Buskerud?

HJEMMEFAVORITTER: Spekulasjonene om statsrådsposter, regjeringsalternativer og konstellasjoner er i gang. Men at Erna Solberg finner en utvalgt i Buskerud, 
regnes som lite sannsynlig.

Høyres ferske stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen ble i går trukket fram av flere, men tidligere Drammens Tidende-redaktør og mangeårig stortingsjournalist, Geir Arne Bore, tror ikke på henne.

- Jeg tror Kristin Ørmen Johnsen verken blir statsråd eller statssekretær i neste stortingsperiode, sier Bore.

 

Buskeruds muligheter

Han levner Buskerud-benken liten sjanse i kampen om de gjeveste plassene i en ny borgerlig regjering.

Det er knyttet stor spenning til både hvilke partier som danner regjering og til hvem som vil kunne sette seg rundt kongens bord sammen med Erna Solberg, når hun blir statsminister.

Høyre-dronningen har sagt at hun stiller ett minimumskrav til enhver statsrådpost: De som skal vurderes, må ha tung, parlamentarisk erfaring.

For Buskerud sin del betyr det at svært få har en reell mulighet til å få den mye omtalte telefonsamtalen fra fru Solberg.

Kun Trond Helleland (H), hans ektefelle og partifelle, Linda Cathrine Hofstad Helleland, som er bosatt i Drammen, og Ulf Erik Knudsen (Frp), innfrir Solbergs krav til lang parlamentarisk fartstid.

Sistnevnte stilte ikke til valg for Fremskrittspartiet i år og har med det signalisert at jobben som politiker har kommet til veis ende. Knudsen har 16 års erfaring fra Stortinget og har hatt en rekke tunge verv, men stiller likevel bak i rekken av Frp-profiler som vil bli vurdert.

 

Les også: Borgerlig flertall - men Ap størst

 

Helleland-paret

Når det kommer til Høyre-duoen Trond Helleland og Linda Cathrine Hofstad Helleland, er det eventuelt kun én av disse som kan få en statsrådpost ettersom de er gift. Hofstad Helleland står mest sannsynlig nærmere en statsrådpost enn sin mann.

- For meg er det kun én eneste sannsynlig kandidat for Erna Solberg, og det er Linda Cathrine Hofstad Helleland, sier Bore til Dagsavisen Fremtiden.

På Stortinget representerer hun Sør-Trøndelag.

- Hun har både erfaring og kompetanse nok til å få tilbud om en statsrådspost, sier Bore.

 

Lite sannsynlig

For de andre fra Buskerud som nevnes som kandidater, kan heller andre jobber enn en statsrådpost være aktuell, tror Bore.

- Trond Helleland tror jeg ikke har spisskompetanse nok til å bli statsråd. Jeg har sett at noen mener jobben som parlamentarisk leder er åpen for Helleland, og det kan den godt være, sier Bore.

Han tror Venstres lokale stjerneskudd, Rebekka Borsch, kan gjøre en god jobb i regjeringsapparatet.

- Hun kunne gjort seg som statssekretær om Venstre blir del av en ny regjering, sier Bore.

ronny.johnsen@dagsavisen.no