Annonse
Sjøsetting: Her er båtene på vei ut til dagens seileøkt. Etter lunsj er det regatta. – Jeg har lært masse allerede, forteller Paula Salvadores-Hansen (t.h.), som er på leiren for første gang. FOTO: ELISABETH HELGELAND WOLD

Rekruttering for fulle seil på Rødtangen

Hvert år arrangerer Drammens Seilforening seileleir – til jubel fra små og store.

Annonse
Lokale nyheter

– Å nei, nå er har det blitt rotete her!

Gry Brudevoll konstaterer at det ikke ser like fint ut når Dagsavisen Fremtiden kommer på besøk, som det gjorde på rominspeksjonen for et par timer siden.

Hun er en slags logistikksjef – og én av en håndfull voksne som hvert år bruker en av ferieukene sine på å gi barn og unge leiropplevelser for livet.

Rødtangen tollstasjon (fra 1826), senere kjent som Seilerkroa, huser hver sommer seileleiren, med et mylder av unger som har en uke med seiling, lek og moro her ute.

44 barn i alderen 6–18 år er årets deltakere på leiren, som startet mandag denne uka, og avsluttes lørdag med regatta for foreldre og besteforeldre og alle andre som har lyst til å se.

– Jeg har lært kjempemye allerede, kan Paula Salvadores-Hansen (7) fortelle.

– Skjøte er det jeg drar inn seilet med, roret styrer retningen på båten. Kjølen har vi også lært om, forklarer førstereisjenta, som fikk aller flest poeng på morgenens rominspeksjon.

Ferske norgesmestere

Leirdeltakerne deles inn i lag, som i tillegg til seilingen, konkurrerer om å være best til for eksempel å holde orden på rommet. Det gis poeng for alt.

Årets lag har fått greske gudenavn; Zevs, Afrodite, Ares og Poseidon. Noen av ungene er aktive seilere i Drammens Seilforening, mens andre er ferske.

Her får de opplæring av blant andre Francis Gautneb og Aksel Strøm Hansen, som nylig fikk seile America’s Cup på Bermuda, og er ferske Norgesmestere i RS Feva. Jollene som benyttes på leiren er Open Bic, RS Feva og Laser.

Klara Gautneb (18) er for veteran å regne i leirsammenheng og har vært med siden oppstarten i 2010. De siste årene som en av lederne.

– Jeg seiler aktivt her på Rødtangen hver torsdag ellers i sesongen, og leiren er et høydepunkt. Det er så gøy å se så mange glade og aktive barn, synes hun.

Gjennomført

På Seilerkroa starter dagen med litt trim, før morgenbad og frokost. Deretter er det rom-inspeksjon.

Leirdeltakerne har kjøkkentjeneste, og kniver om poeng også her.

Det er for øvrig ikke lite mat som blir konsumert av sultne unger på leir.

– Her om dagen lagde vi kjøttsaus av sju kilo kjøttdeig og over 50 bokser hermetiske tomater, ler Brudevoll.

Og her er man nøye på at maten skal være bra. Utdrag fra ukens meny er for eksempel Bayonneskinke med asparges og laks i folie med grønnsaker.

Drammens Seilforening får da også masse skryt og lovord for seileleiren sin.

– Jeg tror noe av grunnen til at vi får dette til, er at vi voksne utfyller hverandre så godt, konstaterer Brudevoll, som også kan fortelle at alle ungene kommer hjem med en unik og personlig utnevnelse, etter hvordan de har satt sitt positive preg på fellesskapet.

– Vi bruker mye tid på å se hver enkelt – alle har noe de utmerker seg i.

Annonse