Nyheter

Rekordmange soner hjemme: – Mye samfunnsøkonomi i dette

Bruken av elektronisk fotlenke er på full vei opp, og straffen er strengere enn mange tror. I utgangpunktet kan du ikke en gang gå ut i din egen hage.

Bilde 1 av 3

20 personer soner akkurat nå med elektronisk fotlenke i Buskerud. Bruken har økt hvert eneste år siden det ble introdusert i 2014.

– Det er mye samfunnsøkonomi i dette. Man kan jo blant annet være på jobb og betale skatt, sier Stian Torebraaten.

Det heter ikke fangevokter når du passer på personer som soner med elektronisk fotlenke – Torebraaten er førstekonsulent hos Friomsorgen i Buskerud.

Tidligere har han jobbet mange år i Drammen fengsel og ved Ila fengsel og forvaringsanstalt, hvor flere av Norges farligste fanger sitter innesperret med svært lange dommer.

Les også: Fotlenke hindrer vold og trusler

Virtuelt gjerde

– Dette er en MU, sier Torebraaten og peker på en svart klumpete innretning som kan minne litt om en telefon fra seint på 80-tallet.

– Den settes inn i huset og kommuniserer med lenka via radiobølger. Den lager et virtuelt gjerde i huset, som viser hvor du kan oppholde deg og ikke.

Fotlenka har ikke GPS, så derfor trengs MU-en. Fotlenka fungerer kun mens den som soner straffen er hjemme, så i perioden hvor den som soner er på jobb og på vei til og fra jobb, går ikke alarmen. Men den går dersom man ikke er tilbake tidsnok i forhold til den planen som er satt opp for når man er hjemme og på jobb.

– MU-en er utstyrt med simkort, så får vi ikke tak i vedkommende på mobil kan vi ringe via den også. MU-en og lenken er synkronisert opp mot hverandre med radiosignal, forteller Torebraaten.

Les også: Nesten ingen voldsutøvere må bære omvendt voldslarm

Informerer arbeidsgiver

For øyeblikket er det 20 personer som soner med fotlenke, eller elektronisk kontroll, som det heter på fagspråket.

Så langt i år er det iverksatt 198 saker med denne typen soning i Buskerud, opp fra 183 i samme periode i fjor, 151 i 2016 og 120 i 2015.

I 2015 hadde Buskerud friomsorgskontor i Drammen 15 fotlenker til rådighet, i fjor hadde de 30 og fra 1.1.2018 har de 45 fotlenker til rådighet.

Ettersom de som soner har strenge rammer å forholde seg til, blir arbeidsgiver alltid informert om fotlenken.

– Det er viktig at den som soner med fotlenke har en forutsigbarhet på jobb med gitte arbeidstider. Vi har en maksgrense på 45 arbeidstimer i uka. Stort sett går det veldig greit når det forklares til arbeidsgiver, sier Torebraaten.

Les også: – Trist at utviklingen går så sakte

Kun mindre forbrytelser

Dersom du tror personer som er dømt for drap, voldtekt eller andre grove forbrytelser går rundt med fotlenke, må du tro om igjen.

– Man kan sone med fotlenke hvis man har en fengselsdom på inntil fire måneder, forteller Lene-Merethe Ellingsen, som har ansvaret for elektronisk kontroll ved Buskerud friomsorgskontor.

– Hva slags dommer er det dem som bærer fotlenke typisk soner for?

– Det er mye vegtrafikklovbrudd, rus, mildere narkotikalovbrudd og bedrageri,

–Hva med personer som er dømt for vold?

– De kan i hovedsak ikke sone med elektronisk kontroll, men det finnes noen unntak.

– Hva slags unntak?

– Vi kan gjøre unntak for voldsdommer under 60 dager, og i tilfeller hvor voldsutøveren er under 18 er det lettere å gjøre unntak, svarer hun.

Får man en dom som er på mer enn fire måneders fengsel, er ikke soning med fotlenke et alternativ, unntatt eventuelt som alternativ soningsform den siste delen av en fengselsstraff.

Svært begrenset frihet

I Buskerud hadde Friomsorgen sin første pålenking 1. mai 2014.

– Vi har gode erfaringer med bruk av fotlenke. Det er lite brudd, og det er tatt en analyse på landsbasis som viser at det er mindre tilbakefall blant dem som soner ute i samfunnet enn blant dem som soner i fengsel, sier Ellingsen.

Hun forteller at personer som er dømt til å sone med fotlenke gjennomsnittlig må sone 30 til 45 dager.

– Man kan også få fotlenke de siste fire månedene av en fengselsstraff, opplyser hun.

Selv om man slipper fengsel, kan soning med elektronisk kontroll minne om en ganske streng husarrest.

– De må være i huset eller på en liten avgrenset uteplass. De kan ikke være i hagen. Det er nok mange som kommer fra fengsel som tenker at det er strengere enn de har trodd, sier Ellingsen.

Selv deler av verandaen kan være utenfor rekkevidde.

– Er det en stor terrasse på 100 kvadrat, blir den begrenset. Er det ikke tydelig avgrenset, kan man legge steiner som viser hvor grensa går, sier Ellingsen.

Jobb, reise til og fra jobb og inntil fem timers fritak for å handle, trene eller gjøre andre avtalte ting er eneste unntak fra å måtte være hjemme.

Les også: Krever svar om voldsalarm i Stortinget

– Gode tilbakemeldinger

Friomsorgens saksbehandlere reiser jevnlig ut til dem som soner med elektronisk fotlenke og tar blant annet utåndingsprøve for å sjekke om personen som soner har drukket alkohol, noe som ikke er lov når du soner med fotlenke. Ved mistanke om annen rus, kan de kreve urinprøve.

Hjemmebesøkene er uanmeldte, og i tillegg må dem som soner møte opp ukentlig på friomsorgskontoret.

– Vi kommer litt ujevnt på besøk, men i alle fall ukentlig og gjerne flere ganger i uka, mens de kommer hit to ganger i uka, opplyser Ellingsen.

Det er svært uvanlig at personer som soner med fotlenke prøver å ta lenka av, og gjør de det går alarmen momentant. Ellingsen har ikke vært borti at det har skjedd. Kun en svært liten andel oppfører seg på en måte at de må tilbakeføres til fengsel.

Hun forteller at domfelte som får sone på denne måten er godt fornøyde.

– Vi får gode tilbakemeldinger på at de får være hjemme og dra på jobb, sier hun.

Regjeringen vurderer å øke maksimal domslengde for å sone hele straffen med fotlenke fra fire måneder til seks måneder.

– Jeg tenker det er fornuftig å øke fra fire til seks måneder og at flere overføres fra fengsel. De som går med fotlenke får en veldig god struktur: de må ha bolig, de på vøre i jobb eller en form for aktivitet, og de kan ikke bruke rusmidler, sier Ellingsen.

Les også: Voldsmenn slipper voldsalarm

Mer fra Dagsavisen