Nyheter

Rekonstruerer 1814

DRAMMEN: På Tangen markerer de søndag den opprinnelige «dagen derpå» til en grunnlovsfest. Bud fra Eidsvoll ventes!

Søndag 18. mai er det 200 år siden et bud kom ridende langs elvas løp mot fjorden. Med seg til kirken på Tangen hadde han befalingen fra kong Christian Fredrik om at det skulle være valg.

Jorunn Wiik og Eva Stabæk i Tangen menighetsråd sprudler nærmest idet de tropper opp i Dagsavisen Fremtidens redaksjon. De er begge svært opptatt av lokalhistorie, den ene med 14 års erfaring som daglig leder av Fortidsminneforeningen (nå styreleder), og den andre pensjonert historielærer.

Særlig for barn

Med seg bærer de bud om et opptrinn verdt å feire - helt bokstavelig talt, da et av menighetsbarna faktisk har utformet en virkelig budstikke, etter modell av datidas «postveske».

For barn som vokser opp med at informasjon spres over hele verden på få sekunder, kan det være vanskelig å se for seg hvordan man brakte med seg nytt til by og bygd i 1814. Da kan det være ekstra morsomt å se scenen som skal utspille seg ved Tangen kirke søndag. Der skal nemlig det historisk korrekt kledde budet komme ridende opp kirkebakken etter galoppen fra Eidsvoll, og overrekke budstikka til «lensmannen» og de andre som venter utenfor kirken.

- Dette vil interessere alle som bor på Tangen, og kanskje særlig blir det morsomt for barn, med hest og kostymer, sier Wiik.

Sverget å våge livet

Utenfor redaksjonen møter vi nok et av sognebarna i Tangen, Øivind Christoffersen, som straks slår følge for å høre mer om hva som egentlig skal feires denne søndagen. Wiik utdyper hva vi vet om prosessen: Først skulle menigheten samles i kirkene, «så fort som mulig». 25. februar var fastsatt til valg og bededag, men mange steder gikk det flere dager ut i mars, og i Nord-Norge til langt ut på sommeren. Presten skulle innlede med en kraftfull tale og fortelle at det norske folket var løst fra sin troskapsed til danskekongen. Så skulle presten spørre:

- Sverger dere å hevde Norges selvstendighet og å våge liv og blod for det elskede Fedreland?

Svaret skulle avgis med oppløftede fingre: Det sverger vi, så sant hjelpe oss Gud og hans hellige ord. Et vitnesbyrd om at eden var avlagt skulle presten, andre øvrighetspersoner og tolv av menighetens aktverdigste menn underskrive. Gjenløserens kirke var den gangen av de to valgkirkene i Drammen, som i 1854 ble den erstattet av Tangen kirke.

Sodd og kaffe

Til vanlig gudstjenestetid søndag ventes altså sendebudet som overleverer budstikka og avlegger eden.

Deretter lyder trompetfanfare, og kirkeklokkene ringer til gudstjeneste. Med det går menigheten inn i kirken.

Gudstjenesten og salmevalget er tidsriktig, og det hele avsluttes med servering av varm sodd til alle i arbeidskirken.

katrine.strom@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen