– Redd for bare å bli styrt av feeden

Når Anders Røren sammenligner facebook-feed med andre, ser han hvor forskjellig virkeligheten kan fortone seg. Møt Dagsavisen Fremtidens nye spaltist.

– Jeg leser ikke papiraviser lenger. På nettet prøver jeg likevel å gå til avisene for nyheter, for jeg er redd for å bare bli styrt av feeden, sier Anders Røren (44).

Dagsavisen Fremtidens nye spaltist har registrert hvordan både medievaner og medier er i endring. Også Facebook.

LES OGSÅ: Marit, Susanne, Christine og Greta – forbilder i forbildenes tid

– Det er nesten ingen innlegg fra venner der lenger, feeden min er nesten bare reklame. Går du inn og sammenligner med andre du har kjent, som gamle kolleger eller perifere bekjente, skjønner du at de ser en annen virkelighet enn deg. Og mange får hovedsakelig sine nyheter fra facebook, sier Røren.

Åssiden-mannen abonnerer på Aftenposten, og leser lokalaviser.

– Det er greit å følge bedre med nå rundt valgtider, sier han.

Skurrer i bakhodet

Det begynte da han ikke fikk sove.

– Jeg begynte å sikte på ei bok. Og det kunne bli så spennende at jeg ikke fikk sove av det heller! Jeg likte å skrive allerede på ungdomsskolen, sier Røren og forklarer at han til enhver tid har en tre-fire bøker «som ligger og skurrer i bakhodet». Alt fra barnebøker til krim.

Til daglig pendler den NTNU-utdannede sivilingeniøren til Nydalen, der han er prosjektleder i Statnett. Nylig har han vært med og fullføre et stort kraftkablingssystem fra Norge til Tyskland. Det sier seg selv at det ikke blir så mye personlig eller kreativ skriving i arbeidshverdagen, men han har alltid kjent en skrivetrang som innimellom har fått utløp også etter studieårene, og han sier han er glad for å få sjansen til å prøve seg i Fremtiden.

Hva leser du av andres bøker, da?

– Jeg er altetende. Mye jeg leser er tips fra venner, og så plukker jeg meg ut biografier. Jeg har også en stor historieinteresse. Men nå om dagen blir det mye science fiction – jeg er i en liten «bokklubb» med tre gamle kompiser, som holder på med en oppfølger til kinesiske Liu Cixins «Three body problem»-serie. Det er fans som har skrevet en fjerde bok som fyller ut «hullene».

Hva er så fascinerende med sci-fi?

– For det første, det må være bra sci-fi. Kall det en filosofisk ting – skal du reise langt, må du gjøre noe med tida. Det gir interessante aspekter. Dessuten er det en fin måte å utforske både samfunns- og menneskepsyke. Noe vil ikke endre seg så mye, selv om omstendighetene endrer seg.

– Vi burde være kreative

Røren har evnen til å la seg trigge av det meste.

– Jeg har det problemet at jeg er interessert i alt, samtidig som jeg synes lokalpolitikk ofte kan bli litt «nitty gritty» og navlebeskuende.

Hva tenker du om fremtidsutsiktene for Drammen?

– Jeg er villig til å ta en for laget om jeg må, og tenker at vi burde være litt kreative. Jeg tror det kommer endringer enten vi vil eller ikke. Vi må henge på, og ikke avvise nye løsninger og metoder.

Som far til tenåringsbarn ser han optimistisk på utviklingen der han bor.

– Ungdomsklubben på Kjøsterud er startet opp igjen, og det skjer flere positive ting. Det er kanskje lettere å se fra inne i en idrettsklubb, som også er en drivkraft for gode tiltak i nærområdet. Man legger jo merke til at det bor flere politikere på Konnerud enn på Åssiden, det er i hvert fall sånn det oppleves om man tar idrettsanlegg, for eksempel. Men visstnok er det Åssidens tur nå.