Rasende tillitsvalgte krever at styrelederen i Vestre Viken går av

Tillitsvalgte ved Vestre Viken er rasende over at styreleder Torbjørn Almlid sier at leger har signert kreftprøver uten å se på dem.

I NRK Brennpunkts dokumentar «Legekoden» slår styreleder i Vestre Viken Torbjørn Almlid kategorisk fast at leger på Avdeling for klinisk patologi ved sykehuset i Drammen har signert for at de har undersøkt kreftprøver de ikke har sett på.

– Aldri vært på avdelingen

Det setter sinnene i kok på patologiavdelingen.

– Han har aldri vært på avdelingen vår og han vet ikke hvordan vi jobber. Jeg vet ikke hvor han har tankene fra, men at han beskylder en hel legegruppe for å gjøre en dårlig jobb, synes jeg er hårreisende. At han henger oss ut på riksdekkende TV på denne måten er uforståelig for oss, sier tillitsvalgt for patologene i Drammen, Markus Andreassen til Dagsavisen Fremtiden.

Til Drammens Tidende, som først var i kontakt med Andreassen, sier han at de føler seg kriminalisert og uthengt som svindlere.

Les også: Vestre Viken nekter å vedta foretaksbot

– Ikke egnet

Tillitsvalgt for overlegene ved Drammen sykehus Tom Henri Hansen mener Almlids utspill på Brennpunkt har svekket lederen så mye at han bør ta sitt hatt og gå.

– Når han lager så mange motsetninger i foretaket er han ikke egnet til å være styreleder. Alle legene i foretaket har reagert på dette. At en styreleder med viten og vilje går ut på den måten er så lite hensiktsmessig, sier Hansen til Dagsavisen Fremtiden.

Han nekter å tro at overleger har signert uten å se på kreftprøver for å få inn ekstra penger fra Helfo.

– Det er jeg helt sikker på. Det er ikke et samlet overlegekorps som står der og juger, sier Hansen.

Andreassen støtter helhjertet opp om at Almlid bør gå av.

– Ja, det støtter jeg veldig, og det tror jeg alle kollegene her gjør også, sier han.

Les også: Sju pålegg til Vestre Viken fra Arbeidstilsynet

Står på sitt

Torbjørn Almlid har ingen planer om å ta sin hatt og gå.

– Jeg har mitt mandat fra Vestre Vikens eier Helse Sør-Øst, og det er de som tar stilling til hvem som til enhver tid skal være styreleder i Vestre Viken, sier Almlid til Dagsavisen Fremtiden.

Han står også fast på at han er sikker på at leger på Patologen har signert kreftprøver de ikke har sett på.

– Det jeg har sagt om hele kodesaken baserer seg på summen av informasjon som jeg har fått i saken. Den informasjonen har kommet fra administrasjonen i Vestre Viken, fra granskningsrapporten som styret bestilte i fjor høst og fra andre kilder, pluss fra direkte henvendelser fra ulike personer. Jeg vil si at jeg står ved de uttalelser jeg har gitt i saken, sier han.

– Har du bevis for dette?

– Jeg vil ikke bruke en juridisk språkdrakt på det, men uttalelsene er basert på summen av informasjon jeg sitter med.

Les også: Reagerer sterkt på færre barselsenger

Brennpunkt: – Flere kilder

Redaktør i NRK Brennpunkt Odd Isungset mener Almlid har belegg for sitt utsagn.

– Hvordan kan dere vite at det stemmer?

– Vi har flere kilder på dette. Den mest sentrale åpne kilden er styreleder selv, som sier dette veldig direkte. Så er det i tillegg hun som varslet som sier dette som en åpen kilde. Utover det har vi også snakket med flere andre kilder, sier han.

– Dere sitter på mye dokumentasjon i saken, men har dere bevis for at leger faktisk har skrevet under på kreftprøver de ikke har sett på?

– Jeg vil nødig gå for mye i detalj, men rent bevismessig er dette litt komplisert. Det vi kan si er vi sitter på god dokumentasjon om dette.

– Betyr det at du er sikker på at det har skjedd?

– Jeg har ingen grunn til å betvile det.

Les også: Færre barselsenger på nytt sykehus