Nyheter

Råd fra St. Olav-veteran: – "Don't rock the boat"

Jørgen M. B. Grønneberg har meldt seg ut av den lukkede herreklubben, men har vært dens fremste forsvarer i avisspaltene.

Bilde 1 av 3

"Har St. Olavs Klub lurt meg?". Slik åpnet den drammensfødte fortsatt arbeidsaktive næringslivslederen Jørgen M. B. Grønneberg (73) sitt sarkastiske innlegg i Drammens Tidende 13. mars, som et motsvar til Jan M. Mobergs oppgjør med den lukkede herreklubben som de begge hadde vært medlem i. Siden fulgte flere mediesaker og flere innlegg, og Grønneberg var blant dem som etterhvert syntes det er på tide å legge saken død igjen.

I et nytt helsides innlegg torsdag siterte han, litt selektivt, Drammens Tidendes leder: "Nå skal vi ikke gjøre St. Olavs Klub viktigere enn den er". Den 219 år gamle foreningen og dens ledelse, som i det store og hele har holdt svært lav profil og uttalt seg meget knapt i media, får av Grønneberg støtte for sin linje i møtet med et kritisk medlem og lokalsamfunn. Det siste er kanskje ikke så rart, all den tid klubbens ledelse har opptrådt i tråd med nettopp mangeårig konsulent Grønnebergs private råd.''

LES OGSÅ: Høyreleder meldte seg ut

– Sitt stille

– Da saken kom opp var jeg i dialog med noen. Og mitt råd til dem var: "Don't rock the boat". Sitt stille!, sier Grønneberg (73) til Dagsavisen Fremtiden. Gjennom sitt yrkesliv har mannen som startet med frilansoppdrag for Fremtiden og Drammens Tidende bygget opp konsulentselskapene IKO gruppen og Innovation AS og markedsforskningsselskapet ScanFact, og vært rådgiver innen og skrevet bok om strategisk ledelse.

– Jeg kan pressen fra innsiden, og har også selv vært offer for den, sier Grønneberg og eksemplifiserer med da han som styreformann i Rana Invest som skulle bygge opp igjen Mo i Rana etter nedleggelsen av jernverket, ble kalt "parasitt" på forsiden av Rana Blad. – Jeg har sagt til klienter i mange år at åpenhet gir tillit, mangel på åpenhet gjør det ikke. Men samtidig: ytringsfrihet gir ikke ytringsplikt, sier han. At medlemslistene er hemmelige og at klubben kun tillater mannlige medlemmer mener han det er gode argumenter for – som EUs skjerpelse av personvernsrettigheter som i disse dager implementeres også i Norge.

– Vi vet at det ikke foregår noen konspiratorisk virksomhet overhodet – men dere vil aldri nå gjennom med budskapet, fordi debatten føres på medias premisser, var Grønnebergs analyse.

Hvorfor bestemte du deg for å ta debatten som ledelsen ikke tok?

– Jeg bryr meg om Drammen. Sånn forklarer jeg det for meg selv, sier Grønneberg, som også har vært aktiv både økonomisk og som initiativtaker ved redningen av Strømsgodset i 2004, og delaktig i at Drammen Tennisklubb nå omsider eier Tennishallen på Berskaug via et ansvarlig lån fra kommunen.

Han varslet klubben om at han kom til å skrive i avisen.

X-faktor

Siden Grønneberg etablerte seg i Asker, har det foruten familie vært nettopp tennis og herreklubb som har vært hans viktigste kontaktpunkter i hjembyen. Det har betydd hyggelige sammenkomster med venner han har vokst opp med, og han har benyttet lokalene til forretningsmøter på dagtid.

– Hadde jeg ikke hatt den muligheten, så hadde jeg jo bare leid meg inn på Park Hotell, sier han.

Argumentene om at nettopp denne muligheten til å knytte business til et eksklusivt medlemskap, preller allikevel av. Dét er jo ikke kjernen i aktiviteten.

– Jeg har vært i klubben 100-150 ganger, og det nærmeste jeg kan huske av noe slikt er at en som drev med biler mente jeg burde kjøpe Volvo. Men det kunne han også foreslått på tribunen på Marienlyst! Man legger for mye inn i klubben, gjentar Grønneberg. Også i årene han bodde i London nøt han medlemskapet i en herreklubb, for det sosiale.

– Jeg var langt hjemmefra, og det var et hyggelig sted jeg kunne gå, få meg et godt måltid og så rusle hjem, sier han og kaller det en «x-faktor»: Tar man bort de små tingene som gir innhold til denne, forsvinner medlemmene, tror han. Han vet om en herreklubb i Halden som kjenner på det.

– De sto ikke imot presset, og legger nå ut protokoll fra årsmøtet og har åpnet medlemslistene for innsyn. I fjor var det for få påmeldte til at nyttårsballet ble avoldt, sier han. Drammensklubbens holdning er da også langt fra unik, ifølge ham.

– Innenfor ti minutters walking distance fra Bergens Tidende finner du ti herreklubber. I denne runden tok jeg også kontakt med Norske Selskab, de ville ikke engang snakke med meg. Føler du deg avvist i møtet med St. Olavs Klub, skal du prøve deg på dem! ler han.

Høyhalser

For hans del har St. Olavs Klub representert en verdi han frykter er på vei til å gå tapt.

– Jeg ble medlem tidlig på 70-tallet, kom dit og lyttet til voksne mennesker, som hadde noe å fare med. Det var svært lærerikt.

Men i dagens Drammen der befolkningssammensetningen har forandret seg vesentlig siden 70-tallet – ser du ikke verdien av å gjøre en slik introduksjon tilgjengelig for flere?

– Jeg er redd for at du om fem år kommer til å skrive mer om medlemmers utagering her, enn om konspirasjoner, svarer Grønneberg litt tørt.

Fordi det er et større problem?

– Fordi medlemmene endrer seg. Det har selvsagt svingt med konjunkturene disse 200 årene, men det vil nok alltid være nok folk som vil ha eget skap til whisky, spille og drikke sammen. Jeg fikk sjokk da jeg kom på «Juleseksa’n» og folk kom i høyhalset genser. Det skjer en forvitring, slår Grønneberg fast.

LES OGSÅ: Dette kan ordføreren nyte i sin nye klubb

Glemte at han ble hentet

Et av avisinnleggene oppgir at han meldte seg ut for noen år siden fordi han etterhvert hadde færre og færre «lekekamerater» der. Det var bokstavelig ment, forklarer han.

– Noen av dem døde, og noen kom ikke mer. Det var for meg oppvekstkamerater og ikke næringsforbindelser, gutter jeg sto på ski og spilte fotball og bandy sammen med. Kommer jeg på «Juleseksa’n» nå med stinn brakke, tror jeg at jeg vil kjenne 3-4-5 godt, og halvgodt kanskje ti. Dessuten er min kone lei av å hente meg småbrisen klokka halv ett om natta. Sist glemte jeg til og med at hun hadde kommet, så hun dro hjem igjen uten meg.

– Hun har hørt meg si en god del år at nå er det ikke moro lenger. Klubben er ikke den samme. Men det er jo ikke jeg heller, sier han, igjen ikke uten sarkasme.

LES OGSÅ: Herreklubb åpner ikke opp etter generalforsamling

Mer fra Dagsavisen