Nyheter

Private er klare til å overta

DRAMMEN: Private aktører har fulgt debatten om privatisering av eldreomsorgen i Drammen nøye. Nå står de klare til å ta over der kommunen slipper de til. Fagforbundet og de eldre selv er rasende.

Tirsdag kveld ble det klart. Fremskrittspartiet fikk med seg KrF og Høyre på å oppheve monopolet på eldreomsorgen i byen. Det betyr at private aktører kan overta tjenester i eldreomsorgen.

Dagsavisen Fremtiden har vært i kontakt med Norlandia Care som er en slik aktør og som har høstet mange lovord for måten de driver omsorg på, og nå gleder de seg over politikernes beslutning om å konkurranseutsette de eldre.

- Vi har fulgt debatten i Drammen nøye og vi er svært fornøyde med at byen nå går nye veier og åpner for private aktører som driver helse- og omsorgstilbud på vegne av det offentlige, sier Divisjonsdirektør for eldreomsorg i Norlandia Care, Gunhild Bergsaker.

- Betyr det at du samtidig sier at Drammen er et aktuelt sted for dere å satse på eldreomsorg?

- Ja, det er det absolutt. I det øyeblikket Drammen kommune åpner for anbundsrunder, vil vi levere tilbud på de anbudene som faller innenfor våre kvalitetskrav, sier Bergsaker.

Les også: Eldreomsorgen blir privatisert

Fagforbundet er rasende

Fagforbundet i Drammen mener kommunen viser seg å være en useriøs arbeidsgiver med ett formål for øyet - tyne de ansatte mest mulig.

- Politikerne tar ikke på seg rollen som en god arbeidsgiver. Er det noen som har omstilt seg og gjort jobben sin på en god måte, så er det i helse- og omsorgssektoren, sier leder i Fagforbundet, Elisabeth Arntsen.

- Hva tror du er hovedårsaken til at privatisering av eldreomsorgen er på vei også til Drammen?

- Det finnes absolutt ingen måter å spare penger på i denne sektoren, annet enn å sparke ansatte. Nå har vi en situasjon der politikerne gang på gang snakker om måtehold og at vi skal være varsom med pengebruken, og så skal de nå la ideologi gå foran omsorg. Det er helt uforståelig for meg, sier hun.

- Tyner de ansatte

Fagforbundet er sjokkert over at helsearbeidere som i en årrekke har gjort en massiv innsats for å bli flinkere og gjøre en mest mulig effektiv jobb, samtidig som de skal øke kvaliteten på sine tjenester, nå blir svart med at de ikke duger.

- Om jeg hadde vært ansatt ute i felten, ville jeg vært svært skuffet over å ha en sånn arbeidsgiver. De ansatte har gjort alt de kan for å tilfredsstille de kravene Drammen kommune har satt og så blir det premiert med en usikkerhet rundt sin egen jobb og en underliggende påstand om at de ikke er flinke nok. Det er å tyne de ansatte mest mulig, sier en sint Arntsen til Dagsavisen Fremtiden.

Kan overta helt

Norlandia Care sier at de er klare til å overta drift, men stiller seg også positive til å bygge helt nye sykehjem.

- Vi vil understreke at vi drifter på oppdrag fra kommunen. Det er de som kjøper våre tjenester, og det er de som stiller krav til kvalitet og gjennomføring, men vi er villige til å se på nye løsninger hvis det er behov for det.

- Betyr det at Norlandia Care også ser for seg å bygge nye sykehjem i Drammen?

- Hvis kommunen ser på muligheter for å bygge nytt, så ser vi svært positivt på det. Vi vil gjerne delta i samarbeidsprosjekter for å finne gode løsninger for Drammen kommunes eldre, sier Bergsaker.

Eldrerådet er svært bekymret

Eldrerådets medlem og tidligere leder, Karin Solvang Knudsen, sier at mange eldre nå vil bli svært bekymret for den omsorgen de mottar.

- Det skremmer meg at private nå skal få muligheten til å drive eldreomsorg i byen. Vi skal jo føle oss trygge på at vi får fagfolk til å hjelpe oss, men det er det mange som ikke stoler på nå, sier hun.

- Hva tenker du om at eldre skal ut på anbud?

- Jeg synes vi snur hele verden på hodet når man skal begynne med konkurranse i eldreomsorgen. Det å få private aktører til Drammen betyr jo bare at de ansatte i kommunen vil miste jobben sin. De eldre kommer til å lure på hva vi sitter igjen med av god nok hjelp, sier Knudsen til Dagsavisen Fremtiden.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen