– Politikk skjer på Facebook

Men ikke alle politikere har tatt det innover seg, mener Høyres Harald Wessel-Berg som ikke får fornyet tillit i partiet etter 35 år som folkevalgt..

Hvem: Harald Wessel-Berg (62)

Hva: Bystyrerepresentant for Høyre

Hvorfor: Står ikke på Høyres nominasjonsliste for Nye Drammen, som ble offentliggjort denne uka.

Vel blåst! «Da kan det se ut som min politiske «karriere» dessverre

er over etter 35 år. Men mitt engasjement er jo fortsatt like stort!», skrev du på Facebook torsdag. Hva nå?

– Jeg kommer jo ikke til å holde kjeft, for jeg er engasjert i politikk. Man mister jo ikke taleevnen selv om man ikke sitter i noe organ – og jeg blir jo sittende i bystyret et år til.

Både profilerte debattanter i Marienlyst- og Buskerudbyspørsmålene beklager at du ikke blir med videre – særlig mange Frp- og Sp-sympatisører gir deg ros og oppfordringer. Hva skal til for at du bytter parti?

– Jeg har fått masse invitasjoner, men som jeg har sagt, så er og blir jeg en høyremann – det har jeg vært i førti år. Det er ikke min stil å svitsje rett over på noe annet sånn.

I et intervju med DT sier du at du regner deg som et talerør for folket, og tror grunnen til at du er vraket er at du er frittalende (noe nominasjonskomitéleder Johan Baumann avviser). Samtidig hevder du å ha dekning i Høyres prinsipprogram. Forklar!

– I prinsipprogrammet står det at staten skal dekke minst femti prosent i forbindelse med veibygging, det er et stort sprik til det som er vedtatt her. Jeg lytter til folket, som ikke vil ha bommer som slår veldig usosialt ut. Det er ikke noe problem for Teslaer med halv pris, men kan være det for enslige forsørgere for eksempel.

Du gir uttrykk for at folket ikke lenger har noe talerør i Høyre, handler dette om folkelighet vs. elite som vi ser er en akse som oftere og oftere avtegner seg?

– Når du er folkevalgt skal du ikke bare tenke på egne velgere, men på hele befolkningen. Det er viktig for meg. Og mitt inntrykk er at de fleste i Drammen ikke er interessert i omfattende bomringer, som en gallup viste at veldig mange ikke ville ha blokker på Marienlyst – de ville ruste opp i stedet. Da må politikere lytte, og fordi jeg gjør det, får jeg mye støtteerklæringer nå.

Mener du at Høyre skal drive enda mer «aksjonsgruppedrevet» politikk?

– Jeg synes Facebook er et glimrende medium til å diskutere politikk. Der går debatten hele tida, og der må politikerne være om de skal bli hørt. Det nytter ikke lenger å lukke døra og gjemme seg bak et vedtak. I dag er debatten overalt, og det mener jeg er positivt. Men ikke alle politikere har tatt det innover seg.

Hvordan har reaksjonene fra Høyrefolk vært da?

– Jeg har fått mye sms og e-post, og en del samtaler – alt står ikke på Facebook, he he. De som er frustrert for at Ap og Høyre har gått inn for bomring ringer jo selvsagt, siden jeg har vært den eneste som har stått med rak rygg i den saken.

Så står noen klar til å heve røsten selv?

– Om noen tar over, får du spørre dem som stiller til valg om. Jeg har målbåret min motstand, og bidro sånn til at pakka fikk en ny runde i 2017. Men da den kom tilbake, var den dessverre verken mindre eller bedre. Da kan jeg ikke tie.

Hva har vært det beste og verste med å sitte i bystyret?

– Det beste er å få være med å påvirke utviklingen og skape en bedre by, Drammen har blitt veldig attraktiv som Norges største by uten bompenger. Jeg har vært med fra tida vi hadde den stygge elva rennende rett igjennom, til dagens flotte elvebredder og Ypsilon. Etter at bommene er lansert ser vi at tilflyttingen har avtatt kraftig.

Knytter du det direkte til bomdebatten?

– Jeg tror det er en av flere faktorer som har påvirket.

Det verste med bystyret da?

– Ikke noe negativt, utover at det tar tid. Men det er vel anvendt tid.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg er veldig glad i Hamsun og har lest alle hans bøker flere ganger. Han får sagt så mye, i korte setninger.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er å være frisk og trives, både jeg og barna mine. Jeg er enslig nå, og familien betyr veldig mye for meg.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg hadde faktisk ingen barndomshelt. Jeg var selv eldstemann og odelsgutt på gården som jeg senere overtok.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Spiser god mat og sånn. Det blir nokså ofte at jeg skeier ut, med tanke på at jeg jo egentlig er svært nøktern!

Er det noe du angrer på?

– Jeg angrer litt på at jeg ikke på mine år i Bystyret har vært mer kreativ og rakrygget. Nå sier jeg det jeg mener, uansett, men jeg kunne vært mer på offensiven, litt mer på hugget tidligere. Men det er ikke for sent, jeg kan fremdeles reise spørsmål i samfunnsdebatten på andre arenaer.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Henrik Syse, det hadde vært interessant. Vi skulle snakket om samfunn, politikk, etikk – og filosofi.