Torgeir 
Micaelsen. FOTO: RONNY JOHNSEN

På sofaen i joggebukse

NAVN I NYHETENE: Han er ferdig med sorgprosessen etter valgtapet for Høyre og Frp.

Torgeir 
Micaelsen (34)

Stortingsrepresentant (Ap)

Avtroppende leder av finanskomiteen

Hvordan blir det å være i opposisjon på Stortinget?

- Jeg er ferdig med sorgprosessen over at vi tapte for Høyre og Frp, så nå ser jeg framover. Det er jo aldri hyggelig å tape, men det er demokrati, så jeg ser framover med friskt mot og konstruktivt samarbeid - og jeg skal være steintøff med den nye regjeringen. Men jeg skal også skryte av det de gjør bra.

Hvordan tror du Drammen vil merke forskjell med ny regjering?

- Det er det vanskelig å svare på nå. Regjeringserklæringen er litt uklar på noen områder. Det blir spennende å følge med på hva som vil skje med kommunens økonomi, hva som vil skje på med samferdsel og med innvandringspolitikken. Drammen er jo en by med stor innvandring.

Hvordan tror du det går med nytt sykehus i Buskerud?

- Det blir klart den viktigste saken for Buskerud-benken. Ap skriver i statsbudsjettet at vårt område er det første som skal få sykehus etter Østfold. Dette er bekreftet av statsminister Jens Stoltenberg og har aldri før stått i ett statsbudsjett. Hva den nye regjeringen vil gjøre, blir spennende.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Jeg oppdaget hvor moro det var å lese da jeg var 14-15 år og leste «Ringenes herre». Så har det dabbet litt av nå som jeg har småbarn. Det blir mest å lese politikk på jobben, men jeg gleder meg til å få tid til å lese mer.

Hva gjør deg lykkelig?

- Mange ting! Jeg er glad i livet og blir lykkelig av å være sammen med kona mi, lese høyt for treåringen om «Albert Åberg» og «Karsten og Petra» før leggetid. Jeg blir også veldig glad av å være sammen med flinke folk som utfordrer meg. Løpeturer med bikkjene mine i Strømsåsen gjør meg også glad.

Hvem er din barndomshelt?

- Fatter‘n og Per Terje Markussen. Da jeg ble eldre og jeg begynte å bli interessert i politikk, sto Gro og Thorbjørn Jagland høyt i kurs - de var ikke direkte helter, men jeg fulgte dem på TV.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Det ene er at jeg er litt distré, så kona eller andre må passe litt på meg så jeg ikke glemmer igjen ting. Jeg misliker også når det blir for mange kvelder da jeg ikke rekker hjem før barna sovner.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Jeg kan uten problemer legge meg i sofaen i joggebuksa - med masse smågodt og fjernkontrollen.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Mange ting. Jeg har tidligere gått i tog mot vold, ufrihet, terrorisme, for menneskerettigheter. Nå ville jeg ha gått i tog mot å innskrenke kvinners rett til selvbestemt abort.

Er det noe du angrer på?

- Mange ting. I politikken er det daglig et drag av usikkerhet - at det du gjør enten bærer eller brister. Det har ført til at jeg har gjort og sagt dumme ting, men jeg kan ikke bruke krefter på det.

Hvem ville du ha stått fast i heisen med?

- Akkurat nå ville jeg gjerne ha snakket med Erna Solberg. Jeg ville ha ønsket henne og den nye regjeringen lykke til, selvsagt. Og så ville jeg ha spurt om planer og tanker - hva nå, Norge?

elisabeth.helgeland.wold