Nyheter

På landstoppen i utlån av utstyr

Ingen steder i landet låner folk mer gratis sports- og fritidsutstyr enn i Verkstedveien i Lier. I dag åpner en ny filial på Tranby, i tide før vinterens storinnrykk.

Bilde 1 av 3

BUA Lier har i løpet av to års drift blitt en av utlånsordningene i BUA-nettverket med flest utlån, og var nummer én i landet i august. Her lånes det ut alt fra ski, skøyter, sykler og SUP brett til telt, soveposer, liggeunderlag og hengekøyer. Og alt er gratis!

Rune Bjelkarøy, daglig leder i BUA Lier, mener at de høye utlånstallene handler mest om markedsføring.

– Vi er mange steder og gjør veldig mye. Mange vet om oss. Vi har nå nesten 1.500 følgere på Facebook og legger ut alt vi gjør.

Og det er mye som skjer. Bjelkarøy forteller at BUA Lier egentlig er delt i tre. De har utlånsordningen, men også BUA aktiv som driver med aktiviteter for barn og unge, og BUA verksted hvor de reparerer, prepper og vedlikeholder utstyr. Med 2.000 gjenstander til utlån blir det jo litt som skal vedlikeholdes.

Aktivitetstilbud

Et av aktivitetstilbudene i regi av BUA er BUA åpen hall. Det er et tilbud hvor skoleelever kan komme rett etter skoletid til en av de store idrettshallene i nærområdet og delta i fysisk aktivitet, lek og moro. – Det er fire dager i uka i fire ulike haller, forteller Bjelkarøy. Da er det er alltid en person fra BUA som er med, en fra Frisklivssentralen og en person fra et idrettslag i det aktuelle området.

I tillegg har BUA Lier ferietilbud i alle skolens ferier for både barneskole- og ungdomsskoleelever.

– I høstferien i år så hadde vi for eksempel friluftsskole på Eiksetra. Da hadde vi aktiviteter som tur, fisking og kanopadling for barneskoleelevene og mer actionpregede aktiviteter for ungdomsskoleelevene, som paintball, motocross med Pål Anders Ullevålsæter og klatring i klatreparken i Drammen.

BUA er også med når andre ting skjer. For eksempel på Ungdommens Kulturmønstring og når skolene i Lier har uteaktivitetsdager.

– Da kommer vi med utstyr og henger!, sier Bjelkarøy. I tillegg har de oppsøkende virksomhet på skolene i Lier, hvor de blant annet deltar på foreldremøter for å fortelle om BUA.

God støtte

Bjelkarøy understreker at det er viktig for dem at BUA er en del av Lier kommune. Han opplever at de får god støtte fra kommunen med publisering på deres hjemmeside og facebookside.

– I tillegg er det mange i Lier kommune Kultur og Fritid som har en liten rolle i BUA på forskjellige måter, forteller han.

– De lager skøytebane til oss på vinteren og folk står i BUA og hjelper til på den måten også.

Pilot

BUA Lier er en del av et nasjonalt nettverk for utlånsordninger som har som mål at utlånsordningene i kommunene tas i bruk og blir driftet på en god måte. Monica Vogt, daglig leder for foreningen BUA, forteller at Lier har fungert som en av fem piloter for å utvikle konseptet.

– Lier er et godt eksempel på hvordan vi ønsker at BUA-ordningen skal fungere, sier hun. Når utstyret først er tilgjengelig kan man også bruke det til å gjennomføre aktiviteter. I Lier låner alle og det er et populært tiltak.

Vogt sier at de ønsker at BUA skal være et middel både for å bekjempe barnefattigdom og sosiale helseforskjeller.

– Gjennom utlånsordningen kan man sikre at barn får være med på aktiviteter selv om foreldrene ikke har råd til å kjøpe utstyr. I tillegg påpeker Vogt at sosiale helseforskjeller øker. En rapport fra Helsedirektoratet fra 2013 viser at halvparten av alle 15-åringer ikke når daglig anbefalt mål for fysisk aktivitet.

– Dette har en sammenheng, sier Vogt. Utstyr er ofte en forutsetning for å være i aktivitet.

Ikke flaut

Vogt poengterer også at det er viktig hvordan utlånsordningene blir sett på og hvordan de blir markedsført. Hun mener at det tidligere har blitt sett på som stigmatiserende å låne utstyr og det er noe av det som BUA-ordningen ønsker å gjøre noe med. De vil gi utlånsordningene et navn og en identitet og gjøre det attraktivt å bruke tilbudet.

– BUA Lier er et godt eksempel her, sier Vogt. – De har gått inn og endret merkevaren. Det er ingen som synes det er flaut å låne noe der!

Det mener også Rune Bjelkarøy.

– Stigmatisering er ikke så vanskelig å unngå. Vi låner ut til alle. Både til de som har mye utstyr og de som har lite. Her kommer det folk i Peugeot og andre på sykkel! Han mener også det er veldig bra å ha skolene med på laget og forteller at mange av skolene i Lier oppfordrer elever som ikke har utstyr til å dra ned til BUA og låne der.

– Ingen skal stå utenfor fordi de ikke har utstyr.

Bjelkarøy mener også det er viktig poeng at de har utstyr til voksne. – Dette er både for at foreldre og andre skal kunne ta med barna på aktiviteter, men voksne kan også låne uavhengig av barn, og det gjør at det blir mindre stigmatisering rundt det.

– BUA Lier blir brukt av absolutt alle. Vi har størrelser både for barn, ungdom og voksne. I skostørrelser har vi alt fra 25 til 47! Det er for eksempel mange voksne og eldre som låner elsykler hos oss, forteller Bjelkarøy.

Miljøperspektivet

Bjelkarøy forteller også at de har et samarbeid med RFD. BUA har en egen kasse på gjenvinningsstasjonen slik at folk som tenker å kaste utstyret sitt heller kan putte det oppi der.

– Og så kommer vi og henter det! Da kjører vi det rett på verkstedet, setter det i stand, og så er det klart til utlån, sier Bjelkarøy.

– Dette er jo miljøperspektivet, at man ikke behøver å kaste utstyr, men at man heller kan la andre få bruke det.

Åpner på Tranby

I dag åpner enda en utlånssentral i Lier kommune, nemlig BUA Tranby. Kl. 13 er det åpningsfest med ordfører, korpsmusikk og kake og BUA Tranby vil holde åpent helt til kl. 18.

Bjelkarøy forteller at dette er et prøveprosjekt, foreløpig fram til 1. mars. Både BUA Tranby og verkstedet ved BUA Lier er nemlig per nå finansiert gjennom midler fra Barne-, ungdoms og familiedirektoratet.

– Vi håper at dette skal bli tatt inn i kommuneøkonomien etter hvert slik at vi kan fortsette å realisere det, sier Bjelkarøy.

Mer fra Dagsavisen