Nyheter

På 60-tallet jobbet 300 på Solberg Spinderi

Lørdag gikk startskuddet for en storstilt 200-årsutstilling om Eikers lokale fyrtårn i design-, industri- og arbeiderhistorien.

Bilde 1 av 6

Da den industrielle revolusjonen kom til Norge, ble det som skulle bli 200 års virksomhet innen veveri, spinneri og farveri etablert i Solbergelva. På lønningslista skulle en rekke arbeidsfolk og yrkestitler finne sin plass: Fra tvinnersker, spolersker, syersker og mannequiner, til maskinoperatør, heisfører og «mann med hest». På slutten av 1960-tallet var det 300 ansatte i bedriften, forteller Inger Grimm, som har vært med å kuratere utstillingen som åpnet i spinnerilokalene lørdag.

Smakebiter

Det er Nedre Eiker kommune som har koordinert utstillingen, og sammen med Gunnlaug Moen har Grimm trålet lagre og arkiver, og også vært hjemme hos flere av de ansatte. To av designerne som også har hat ansvar for å sy opp modeller av stoffene og også drive markedsføring, har vært viktige bidragsytere, og etter to ukers iherdig innredning er det som skulle bli en minimalistisk sammenstilling av funn, blitt en skikkelig maksimalistisk utstilling, ler Grimm.

– Etter at to store bygg ble tømt da de bygget leiligheter her, ble innholdet fra lager og arkiver spredt litt overalt. Men vi har funnet uendelig mye fint, og ser nå på dette som en første runde smakebiter, sier Grimm.

Tusen tråder

Bedriften var kvinnetung, spesielt i starten. De mange «spinnerijentene» jobbet hardt, og forretningsmulighetene økte etter hvert som man gikk fra maskiner kjøpt i utlandet, til i større grad å konstruere egne innretninger.

– Det jobbet jo både ingeniører og mekanikere her, og noen av konstruksjonene var vanvittige å se på i dag. Det var virkelig tusen tråder å holde styr på, sier Inger Grimm.

Utstillingen holder åpent denne og neste helg, og hverdagene imellom. Den vil imidlertid bli stående fram til jul, men faste åpningstider er ikke bestemt ennå.

Mer fra Dagsavisen