Overgrepsmottaket i Drammen får ansvar for Asker og Bærum

Voldtektsmottaket skal i 2019 betjene 185.000 flere innbyggere enn det gjorde i 2018.

– Fra 1.1 i år overtok overgrepsmottaket ansvaret for Asker og Bærum, og er nå mottak for hele Vestre Viken og nesten en halv million innbyggere, forteller Liv Heidi Brattås Remo ved Legevakta i Drammen til Dagsavisen Fremtiden.

Det betyr mottaket nå tjener 185.000 ekstra innbyggere fra de to kommunene, i tillegg til de drøyt 300.000 innbyggerne i Buskerud, Jevnaker, Sande og Svelvik – regionen som til sammen utgjør Vestre Viken.

Les også: – Til ungdom generelt: jenter som har drukket er det bare å ligge unna

Kapasitetsproblemer

I går skrev Dagsavisen Fremtiden om at rekordmange i 2018 oppsøkte voldtektsmottaket i Drammen, og at flertallet var jenter og unge kvinner i alderen 15 til 20 år. Med tanke på at mottaket nå skal betjene et enda større område, er sannsynligheten dessverre høy for at det blir enda flere som søker hjelp der i 2019.

– Hvorfor skal Drammen nå få ansvaret for Asker og Bærum?

– Det er på grunn av kapasitetsproblemer. De har vært organisert på en annen måte enn oss. Mens vi har et separat mottak med eget personell, har de brukt legevaktteamet som til enhver tid er på jobb. Det har vært mye støy rundt dem, så for å holde seg flytende har de sagt opp avtalen med Vestre Viken nå. Legevakta der har sett at den ikke har kapasitet til å følge opp. Vi har allerede avhjulpet dem med saker slik det har vært, svarer Brattås Remo.

Les også: Rekordsommer på voldtektsmottak: Sydentemperatur og sexfokuserte TV-konsepter bidrar, tror leder

Færre i Asker og Bærum

Selv om Asker og Bærum er to store kommuner, har det kommet inn langt færre ved voldtektsmottaket der enn i Drammen. De har hatt mellom 25 og 30 saker i året, mens Drammen hadde over 100 i fjor.

Vestre Viken kan foreløpig ikke si noen om hvor mange kroner som følger med å overta ansvaret for Asker og Bærum.

– Vestre Viken står for finansiering av mottaket. Det er en ordning hvor Legevakta har et grunntilskudd og en godtgjørelse per pasient som mottas, som dekker variabel kostnader. Vi har avtalt med Legevakta at vi skal gå gjennom finansieringen nå i januar, sier fagdirektør i Vestre Viken Halfdan Aass.

Les også: Advarer ungdom på det sterkeste mot MDMA