Ordfører Tore Opdal Hansen er i hardt vær etter First House-samarbeidet. FOTO: RONNY JOHNSEN

Ordføreren under sterkt press

DRAMMEN: Rapportene som ordfører Tore Opdal Hansen ikke har offentliggjort inneholder så dårlig håndverk at ekspertene latterliggjør kommunen.

Gruppeleder i Arbeiderpartiet, Masud Gharahkhani, var den første politikeren som utøvde press mot ordfører Tore Opdal Hansen i First House-saken. I et intervju med Dagsavisen Fremtiden tidligere i november, ga ordføreren uttrykk for at det fantes dokumenter som ikke var offentliggjort og at dette heller ikke ville skje før Drammen kommune så det som hensiktsmessig. Dokumentene det var snakk om, er en strategiplan for lokaliseringen av nytt sykehus i Drammen.

 

Les også:

Innrømmer uprofesjonalitet

Bråstopp for sykehusplanene i Drammen

 

Blottlagt

Nå er strategiplanen offentliggjort og dermed er alle rådene som First House har gitt til Drammen kommune, blottlagt. Dagsavisen gikk i går gjennom rapporten med statsviter og professor ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot.

Han går langt i hevde at kommunen har kastet alle sine penger ut av vinduet og at rådene som First House kommer med er så banalt enkle at han sliter med å forstå at en ordfører kan være fornøyd med denne rapporten.

- Det er så mange punkter i denne rapporten som er på grensen til latterlige, sier Frank Aarebrot til Dagsavisen Fremtiden. Jeg er svært overrasket over at mange av de rådene First House har tatt seg betalt for å gi, det er informasjon som kommunen burde klart å forstå viktigheten av på egenhånd.

 

Les også: - Noen lar seg kjøpe

 

Banale råd

- Hva tenker du på da?

- First House ber Drammen kommune skape et godt forhold til fagforeningene på sykehuset slik at de skal være interessert i å få det nye sykehuset til Drammen. Er det vanskelig for ordføreren å se for seg at alle de som jobber ved Drammen sykehus i dag ikke har lyst på lenger reisevei, spør Aarebrot og fortsetter:

- Så blir kommunen bedt om å huske på å invitere journalister inn i arbeidet og overbevise dem om at Drammen er best, pluss at man gir råd om å snakke med sykehusets ledelse og få dem på lag - dette kan da ikke være spørsmål som kommunen trenger å bli minnet på. Det er så banalt at disse rådene kunne de fått gratis av meg, sier Aarebrot.

 

Les også:

- Ikke snakk med disse personene

Nekter å støtte sykehus i Drammen

 

Ikke problemfritt

Sammen med Aarebrot snakker vi om punktene der First House ber Drammen kommune om å snakke med styremedlemmer, legeforeningen og høytstående embetsfolk - da først og fremst i lukkede og hemmelige møter. Aarebrot sier at dette for så vidt er vanlig, men ikke helt problemfritt.

- Det er et generelt problem at møter er lukket. Det skaper en distanse og det virker ikke redelig. Hvis man holder slike møter hemmelige så er det enten for å forhindre at konkurrenter får innsyn, eller så er det fordi man vet at man balanserer på en linje som ikke er akseptert av allmennheten.

 

Les også:

Nekter å fortelle om First House-samtaler

Vil ha sykehus ved Fjordbyen

 

- Bortkastede penger

- Så det faktum at First House vil påvirke journalister, legeforeningen, fagforbund og Vestre Viken HF, det er greit?

- Byråkrati og lobbyvirksomhet er helt vanlig i slike saker. Så selv om jeg ikke kan fordra First House og alt det de står for, så er vel ikke dette forslaget så ille. Men igjen stiller jeg spørsmål ved hvorfor dette er så vanskelig for ordføreren i Drammen å komme på selv. Dette er og blir bortkastede penger, sier Aarebrot til Dagsavisen Fremtiden.

 

Les også kommentar på Nyemeninger.no

 

Nyttige idioter

Ett av rådene som First House gir Drammen kommune er å benytte seg av miljøvernere. I tillegg ber de ordføreren om å bestille analyser som taler miljøets sak for så å rulle dette ut i media, og da gjerne på forhånd ha benyttet seg av miljøvernorganisasjonene, som First House mener har veldig lett tilgang til medier og journalister. På dette punktet reagerer Aarebrot sterkt.

- Dette er en sleip måte å gå fram på og det første som slår meg er om miljøvernorganisasjonene er klar over at de blir benyttet som nyttige idioter i slike saker. Motivet her er slett og dette er en utspekulert måte å lure miljøvernfolk på og det liker jeg ikke i det hele tatt, sier Aarebrot.

 

Les også:

Slik lobbet hun for Drammen

Vestre Viken velger Brakerøya

- Brakerøya er som en rød klut

 

Journalistisk problem

- Men om miljøvernorganisasjoner er nyttige idioter så kan vel det samme sies om journalister og medier hvis de biter på et slikt oppkonstruert samarbeid?

- Ja, det har du jo helt rett i. Det faktum at miljøvernorganisasjoner og deres talspersoner ikke er viktige fordi de setter fokus på miljøvern, men at de er med fordi media hele tida slipper dem til uansett hvor god eller dårlig miljøsaken er, så er det interessant. Det betyr jo i overført betydning at også journalistene har et problem.

 

Noe galt med systemet

Aarebrot skulle gjerne ha spurt ordfører Tore Opdal Hansen hvorfor han ikke bare tok en telefon til sin partifelle, og nå helse- og omsorgsminister, Bent Høie.

- Én ting er å holde slike rapporter hemmelige. Det er aldri en god måte å jobbe på.

- Så må jeg jo få lov til å si at jeg er svært overrasket over at en Høyre-ordfører i Drammen må bruke hundretusenvis av kroner for å få snakke med en kommende statsråd i en høyreregjering. Kunne han ikke bare ha tatt en kopp kaffe med Høie - da hadde han fått de svarene han trengte, sier Frank Aarebrot til Dagsavisen Fremtiden.

ronny.johnsen@dagsavisen.no