Drammen

Ønsker din hjelp til å hjelpe

DRAMMEN: Engasjert skoleungdom på Konnerud inviterer til storstilt Åpen dag, med masse aktiviteter, show og matservering, til inntekt for unge i Tanzania.

- Det er søren meg ikke mange skoler som viser et sånt samfunnsansvar som det dere gjør her på Svensedammen. Tusen takk for at dere har bestemt dere for å bry dere - om mer enn deres egen hverdag og umiddelbare omgivelser, sier Laila Andresen, daglig leder i Right To Play Norge, i møte med elevene på 10. trinn.

Andresen er oppriktig imponert, og vet hva hun snakker om. Siden Svensedammen skole ble en såkalt profilskole, ved skolestart i fjor, har de samarbeidet mye med 8.-klassingene som deltar på profilprogrammet Aktiv for andre. Dette er en av totalt tre «linjer» elevene kan velge mellom, og handler vel så mye om engasjement for andre som om idrett. De to andre profilretningene heter Forskerspirene og Kreativ scene. Felles for alle profilene er at man trekker ungdommenes egne interessefelt inn i undervisningen - i alle fag. Innsamlingsaksjonen «Svensedammen gir tilbake» er imidlertid et prosjekt samtlige av skolens elever er med på.

Noe for enhver

- Foran den store «happeningen» tirsdag var det viktig for oss å informere og trekke med alle skolens elever, og derfor inviterte Right To Play til kick off i dag. Vårt ønske er å vekke engasjementet i så mange som mulig, for vi tror det er veldig viktig å ha et videre perspektiv enn Drammen og Konnerud, forteller avdelingsleder Monica Elstrøm, som også er en av arkitektene bak profilsystemet.

Derfor er det elevene selv som har funnet på alle aktivitetene som arrangeres innsamlingsdagen. På skolens hovedscene blir det show og underholdning fra 16.30 til 18.00 - og ellers arrangeres totalt 24 forskjellige aktivitetstilbud inne på skolen - og på skolens uteområder. Blant dem: Bollywood-dans og teater, innovation camp, quiz, mattebingo, science-senter, fotballgolf, hesteridning, lego-showroom og mye mer.

Kunnskap via lek

For å tenne lysten til å hjelpe ytterligere viser prosjektleder hos Right To Play Thomas Breistein, som selv har jobbet i Afrika i seks år, elevene en liten film om den unge kvinnen Sam fra Tanzania, som vokste opp i ganske andre kår enn det norske barn er vant med. Her får skoleungdommene selv se hvordan Right To Play gjennom forskjellige aktivitetstilbud jobber med å bevisstgjøre noen av verdens mest vanskeligstilte unge angående rettigheter, utdanning, helse, sykdomsforebygging og likestilling. Sentralt i deres arbeidsmetode er jobbing med å endre de unges holdninger ved hjelp av økt kunnskap og tilegnelse av ferdigheter. Et eksempel er hvordan unge gutter kan få en økt forståelse for jenters likeverd, ved at de deltar på tilrettelagte aktiviteter og lek sammen.

Etter Breisteins presentasjon står to ivrige jenter og venter på å få snakke med ham.

- Jo, vi lurte på hvordan man bli sånn som du er? Altså - jobbe med sånt som du jobber med, sier Carly Jensen (15).

Givende jobb

Hun og venninnen Emilie Lien (15) synes begge det virker veldig givende å ha som yrke å hjelpe folk som virkelig trenger det.

- Det dreier seg jo om å bidra med noe som virkelig gjør en forskjell, mener Jensen.

Og Thomas Breistein forklarer gjerne hvordan veien som regel går via frivillig innsats, om man ønsker å slå inn på samme vei som han har gått, og tipser om at Idrettens Fredskorps kan være ett bra sted å starte.

Ønsker mange besøkende

- Det er alltid veldig hyggelig å få slike spørsmål, og dem har det vært flere av på denne skolen. Det er tydelig at det er mange engasjerte ungdommer her, sier prosjektleder Breistein.

Han påpeker dog at han har til gode å få det samme spørsmålet fra gutter.

Uansett er nå alle ungdomsskoleelevene ved Svensedammen godt forberedt på å «gi tilbake» så det monner under tirsdagens arrangement. De håper bare det samme gjelder resten av lokalsamfunnet - og Drammen for øvrig.

- Du er i hvert fall invitert - og hjertelig velkommen, konstaterer Monica Elstrøm.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen