Nyheter

Ønsker byhistorisk senter

Ole G. Braaten (72) er leder av Drammen Historielag, som kan få overta den gamle skolestua i Strømsfjerdingen fra 1784.

Dere har lenge ønsket å overta Norges eldste skolebygning, Strømsfjerdingen fra 1784, og nå ser det ut til å gå i orden. Hva vil dere bruke den gamle skolestua til?

– Fra 2006 har Drammen Historielag jobbet med et prosjekt vi kaller «Drammen Byhistorisk senter», og siden dette huset har stått tomt i et par år har vi sett muligheten til å starte dette nå. Huset kan også samle byens foreninger og være møtelokale, utstillingslokale og kanskje huse konserter og kulturarrangementer. Det er flere foreninger som ikke har egne møtelokaler, oss selv inkludert. At vi får overta den gamle bygningen blir nok vedtatt av politikerne, men jeg presiserer at det ikke er avgjort enda.

Et byhistorisk senter, hva inneholder det?

– Alt! I Horten har de et fabelaktig senter, støttet fullstendig av Horten kommune, men da trenger vi større lokaler enn den gamle skolestua. Vi har kontakt med forskjellige foreninger og med private som har samlet gjenstander, og dette kan vi nå få stilt ut. Historielaget har eksempelvis fått tilbud om en herrefrisørsalong fra 1800-tallet som vi kan sette opp. Vi har fått samlet laboratorieutstyr fra Protan-Fagertun fra perioden de sluttet, vi har også fått gjenstander fra blant andre Drammen Glassverk og fra Drammen Jernstøperi. Vi har både nyere og gamle ting.

Rådmannen sier en overtakelse ikke nødvendigvis innebærer økonomisk tilskudd, hvordan skal den driftes?

– Det må nok i hovedsak baseres på leieinntekter. Ellers er det å håpe at det kan bli en mulighet på kommunens vedlikeholdspost, på like vilkår som bydelshusene. Det dreier seg da om en driftsstøtte, vi får se.

Hva gjør Drammen historielag?

– Vi formidler byhistorie blant annet gjennom byvandringer og turer, hjemmeside og Facebook. Vi har hatt to vandringer hittil i år og da leier vi inn autoriserte guider fra guideforeningen. Byvandringene er lagt opp i samarbeid med Jo Sellæg, og han har laget kartene vi bruker. Vi har en ekstra tur i Hamborgstrømskogen 10. juni hvor Kjell Buene skal være guide. Det blir også en sommertur og møtevirksomhet på høsten. Historielaget er også medeiere i «Rundtom Drammen» sammen med Tangen og Åskollen Historielag.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg liker lett lektyre når jeg har tid og Jo Nesbø er bra. «Drageløperen» av Khaled Hosseini var også fin.

Hva gjør deg lykkelig?

– Når jeg har det godt privat, har det bra med kona og at det ikke er noen uoverensstemmelser. Jeg føler meg nok mer tilfreds enn lykkelig, det er et ord som oftere ble brukt i yngre år.

Hvem er din barndomshelt?

– Det nærmeste er nok min far. Han var et forbilde på mange måter.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Er litt for petimeter, kanskje.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Det er mange år siden jeg skeiet ut.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?

– Jeg er ikke tilhenger av det.

Er det noe du angrer på?

– Man kunne selvfølgelig gjort tingene annerledes, men gjort er gjort.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Jeg er åpen for å møte de fleste, det kunne vært en overraskelse.

Mer fra Dagsavisen