Mjondalen

Ølføre damer med egen humlesort

MJØNDALEN: Det kommer stadig mer øl 
fra Drammen og omegn. Søstrene Mork er damene bak Korvald Søndre Mikrobryggeri, som leverer øl til utesteder, restauranter 
og matbutikker.

Om du oppholder deg på Aker Brygge, kan du fra tid til annen se en liten VW Polo komme kjørende rett inn på brygga, for så å bli stående med nødblinken på, mens en lyshåret dame hopper ut, løfter noen ølfat over på en tralle, og styrter av gårde mot Beer Palace. I så fall har du bevitnet en leveranse fra det nyeste mikrobryggeriet i drammensområdet.

For hvis du trodde ølbrygging var forbeholdt bredbygde karer med snurrebart, må du tro om igjen. På gården Korvald i Mjøndalen er det nemlig to unge damer som står bak produksjonen. Mikrobryggeriet deres er bare ett år gammelt, men ølet fra Korvald Søndre Mikrobryggeri har allerede blitt lagt merke til av mange.

Drevet til ølbrygging

- Vi har drevet med utleie av selskapslokaler på gården her i fire-fem år, og det hendte rett som det var at noen av gjestene spurte om vi ikke også hadde vårt eget øl. Da en forretningsforbindelse av faren vår som kan mye om øl, også mente vi burde prøve oss på ølbrygging, ble vi etter hvert overbevist, forteller Helene Mork (24), som i dag jobber fulltid på bryggeriet.

Et mindre bryggeri ble først kjøpt inn for hobbybruk, men det skulle snart vise seg at interessen for gårdsølet var stor blant Morks sambygdinger. I begynnelsen var det bryggeriets aksjonærer som tok seg av produksjonen på rundgang, men ettersom salget økte, ble man nødt til å sette bryggingen inn i fastere rammer.

Hjelp utenfra

- Tilfeldigvis kom en dag et tsjekkisk par innom her for å spørre etter jobb, og det hadde vi jo. Vi lærte dem ølbrygging, som de ikke hadde noe erfaring med fra før, og i dag er det de som står for den daglige produksjonen. De bor nå, typisk nok, i bryggerhuset her på gården. Jeg tror ingen nordmenn tidligere har lært tsjekkere å brygge øl, ler Helene Mork.

Hun og søsteren har også selv måttet sette seg grundig inn i ølbryggingen. De fikk god hjelp underveis fra en tidligere brygger ved Haandbryggeriet. Ikke minst når det gjaldt hva slags smaksprofil de skulle gå inn for.

Sterkere øl

Mork-søstrene ble tidlig enige om at en mild amerikansk stil kunne passe for mange ganer, ikke minst for jenter som vanligvis ikke var så glade i øl. Slik ble ølet ved navn Frk. Fryd til. De kalte det gjerne «jenteøl» i starten, men fikk litt motstand fra menn som også satte pris på den milde smaken.

- I det senere har vi også laget noen sterkere typer. Den nyeste vi har utviklet, er tilsatt viltvoksende aromahumle, som vokser nede ved bekken her. Ølen er en amerikansk amber ale, og har masse smak. Den har fått navnet Keiseren. Hopp i høyet, som er en belgisk saison, er også av et sterkere slag, sier Helene Mork.

Kan ikke kopieres

Nettopp den viltvoksende humlen er noe av det som gir Korvald-ølet sitt særpreg. På gården ble det faktisk funnet to humleslag, som sannsynligvis er gjenlevende, forvillede etterkommere av humle brukt til ølbrygging i hine hårde dage.

I sin tid hadde alle norske bønder plikt til å brygge øl. Gulatingsloven opererte blant annet med en regel om at ingen kunne erklæres umyndig; «så lenge han hadde sitt vett, var hestefør og ølfør».

- Vi er opptatte av å bruke unike og kortreiste råvarer, så vannet kommer fra egen brønn og humlen er vår egen Korvaldhumle. Derfor kan ingen andre lage øl som smaker helt som vår i hvert fall, påpeker Henriette (21).

Selskapelig PR

Bortsett fra de to sterkeste øltypene, selges ølet fra Korvald Søndre i deres eget gårdsutsalg, samt i to menybutikker, en i Oslo og en i Drammen. I tillegg skjenkes det ved 15 spisesteder og barer i Drammen, Hokksund, Mjøndalen og Oslo. Naturligvis kan også gjester som leier selskapslokaler på gården nyte godt av bryggeriets produksjon.

- Det tror jeg har vært helt essensielt for oss når det gjelder markedsføring. Her i landet kan man som kjent ikke reklamere for alkohol, men når så mange mennesker er innom her og får smake, sprer nyheten seg likevel fort, konstaterer Helene Mork.

Flere vil brygge selv

Interessen for hjemmebrygging i drammensområdet er stigende.

- Det har tatt veldig av siden vi startet opp her for halvannet år siden, sier butikksjef på Bryggeland, Nan Kathrine Flaten.

Butikken, som ligger rett bak Aass Bryggeri, selger utstyr og ingredienser til hjemmebrygging av øl.

- Det er enklere å lage eget øl enn man skulle tro. Og så er det stas å sette hjemmelaget øl på bordet når man har gjester, sier Nicklas Milert, som akkurat har begynt å jobbe i butikken.

- Råvarer og utstyr har blitt mer tilgjengelig, så det er lett å lage veldig godt øl. Det viktigste er renslighet. Du kan gjøre mye feil og likevel lage godt øl hvis du holder utstyr og ingredienser rent, legger Flaten til.

Hjemmebryggingen har gjort at Milert nå vil prøve alle mulige forskjellige øl.

- Men jeg har blitt mer kresen på hva jeg drikker ølet av. Riktig ølglass framhever smaken, sier han.

Hans Fredrik Syvertsen er innom for å kjøpe nytt korkeapparat, litt utstyr og ekstrakter, og for å bli inspirert.

- Jeg har holdt på i under et år, så jeg er ganske nybegynner. Det går brukbart, litt opp og ned. Jeg har prøvd meg mest på APA (American Pale Ale) og IPA (Indian Pale Ale), samt litt på lager. Det meste har vært ekstrakter, men noen er laget fra bunnen. Det er morsomst, men tar også mest tid.

endre.stangeby@dagsavisen.no

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen