Drammen

Økt risiko for brann

DRAMMEN: Brannvesenet anmoder innbyggerne i Drammen om å være svært forsiktige med raketter på en snøfattig nyttårsaften.

Snøen glimrer med sitt fravær i Drammen. Selv om det regner og er vått, bekymrer det brannvesenet at snøen ikke dekker tak og busker når nyttårsaften feires ved midnatt.

Statistikken viser at det kommer til å brenne ett eller flere steder i Drammen på nyttårsaften - noe som gjør at brannvesenet får ekstra mye å gjøre.

- Beredskapsmessig så er vi nødt til å toppe nyttårsaften med mannskaper fordi sannsynligheten for brann er mye større på årets siste dag enn ellers, sier avdelingssjef for beredskap ved Drammen brannvesen, Trond Bekken.

- Hvor sannsynlig er det at det vil brenne et eller annet sted i Drammen på nyttårsaften?

- Det vil jeg si er svært sannsynlig. Hvert eneste år får vi mange meldinger på samme tidspunkt, rundt midnatt. Det kan være både store og små branner. Det faktum at det ikke er snø i år gjør også at risikoen blir større. Fyrverkeri kan lande på tak som ikke har snøens beskyttelse. Vi har opplevd tidligere at hekker og busker nær eiendommer tar fyr så nå er det viktig å være ekstra forsiktige, sier Bekken til Dagsavisen Fremtiden.

Returpunkt brenner

Hvert eneste år er returpunktene i byen svært utsatt under nyttårsfeiringen. Folk kaster fyrverkeri som ikke har fått brent seg ferdig i tillegg til at plassene ofte er fylt opp med avfall som lett kan ta fyr i kontakt med fyrverkeri som daler fra himmelen.

- Det brenner ofte i returpunkter rundt omkring i byen. Det er et problem fordi det ofte er kastet mye blandet avfall der, så når dette tar fyr blir skadene store. Så oppfordringen til folk må være at de er helt sikre på at fyrverkeriet er slukket før de kaster det i søpla, sier Bekken til Dagsavisen Fremtiden.

Forbered deg

Pinneraketter er forbudt i Norge, noe som har gjort at batterifyrverkeriene blir stadig større og mer spektakulære. Det betyr samtidig mer sprengstoff å hanskes med for vanlige folk. Statistikken viser at antall skader etter uvettig bruk av fyrverkeri ikke har gått merkbart ned etter pinnerakettforbudet, men at skadene er blitt vesentlig mer omfattende når uhellet først er ute.

Forebyggende avdeling ved Drammen brannvesen ber nå publikum om å forberede seg godt før rakettene skal skytes opp natt til onsdag.

- Det er like risikofylt nå som før, selv om det er forbudt med pinneraketter, og vi ser at skadene som kommer på nyttårsaften er store når det først går galt, sier Per Døviken i forebyggende avdeling.

- Hva er det som går galt?

- Vi har sett at fyrverkeribatteriene har en tendens til å flytte på seg under oppskyting, og det er skummelt. Derfor anbefaler vi på det sterkeste folk om å sikre oppskytingsstedet på dagtid. Det skal stå støtt, og ikke minst må du vite hvor det som skytes opp havner når det skal ned igjen. Disse tingene må man ha stålkontroll på, sier Døviken til Dagsavisen Fremtiden.

- Og hva anbefaler du de festglade til å gjøre når alkoholen er inntatt og rakettene bæres ut?

- Jeg vil anbefale på det sterkeste at man avtaler hvem som skal ha ansvaret for rakettene på nyttårsaften, slik at ikke alle flyr rundt for å tenne på hver sin rakett, sier Per Døviken.

Mer fra Dagsavisen