Fagarbeider Knut Nilsen (t.v.) og avdelingsingeniør Geir Windsrygg, i Nedre Eiker kommune, sikret Sandstranda mot flommen. FOTO: PERNILLE VESTENGEN

Og vannet steg

Det voldsomme regnværet holdt mange i sving torsdag ettermiddag. Noen måtte bøte på vannskadene, mens andre ville forebygge nye.

– Ifølge prognosene kan vannstanden komme til å øke med rundt 50 til 60 centimeter til, så her er det best å være føre var, påpekte fagarbeider i Nedre Eiker Knut Nilsen.

Mannskapet som jobbet langsmed veien Sandstranda i Nedre Eiker bygde flomvoll av frest asfalt, innpakket i tjukk plast, og hadde holdt på siden tidlig i går morges.

Ingen varig løsning

– Vi er i gang både natt og dag nå, for å holde øye med utviklingen. Heldigvis kan disse karene det de driver med. De har gjort det før. Når været er som det er vil det nok på sikt kreves noen mer permanente tiltak, sa avdelingsingeniør i kommunen Geir Windsrygg.

På mjøndalssiden av elva lå allerede strandpromenaden under vann. Yannick Steen, som egentlig er rørlegger hos Isachsen – men var innleid av kommunen for anledningen, hadde tidligere laget et merke på et tre uti vannet. Han mente vannet hadde steget med omkring sju centimeter i løpet av et par timer – og Meteorologisk institutt varslet fortsatt store mengder nedbør utover kvelden og natta.

Tømte kjelleren

På Gulskogen hadde derimot skaden allerede skjedd. Ut fra flere hus i Skogliveien kom det tjukke vannslanger ut av kjellervinduene, og vannet fosset ut.

– Dette er andre gangen kjelleren er oversvømmet på to uker. Sist gang røyk parketten – og nå må vi nok rive veggene her også. Alle møblene vi hadde her ligger i containeren utenfor, fortalte Nils Arne Hansen, som har tilbrakt mange timer i kjelleren den siste tida.

Han mener bestemt det må være noe feil, når så lite av vannet som kommer fossende ned fra åsen ovenfor byggefeltet blir tatt unna.

– Jeg har bodd her i 16 år, men dette har aldri skjedd oss før. I går sto vannet til langt opp på leggen – og gata utenfor ser snart ut som et vassdrag. Om det skyldes underdimensjonerte rørsystemer – eller at vannet renner mer uhindret etter at man hogde og bygde bak her, skal ikke jeg si for sikkert. Noe er det i hvert fall, jeg mener; det har jo regnet her før da.

Nå skal Hansens kjeller få tørke i et par måneder, det vil si; så lenge været holder da.

–Alternativt kan jeg bygge svømmebasseng her nede, sa Nils Arne Hansen.

Flomtopp i dag

Politiet meldte via Twitter i går at området; riksvei 283 Krokstadelva og E134, ved avkjøring Mjøndalen øst, var de mest flomutsatte - og at flomtoppen først var ventet i morgentimene i dag.