NSB-sjef Geir Isaksen slår fast at toget har gått for dem som vil beholde NSB

– Jeg ser jo at det etter hvert som noen har vendt seg til tanken begynner å komme noen positive tilbakemeldinger også.

Hvem: Geir Isaksen (64)

Hva og hvorfor: Konsernsjef i NSB som om ikke lenge skifter navn til Vy. Ledet Cermaq i 15 år før det.

Hva tenker du om den responsen NSBs navnebytte har fått så langt?

– Den var ikke så forskjellig fra det jeg hadde forventet meg. Det var nok veldig overraskende for mange, og jeg tror navnet oppleves som uvant. Da blir man skeptisk. Samtidig merket jeg at utover dagen når de sterkeste reaksjonene hadde lagt seg, begynte det å komme noen positive stemmer. Jeg ser at det er mer nyansert i dag enn det var i går. Navnet vokser. Man blir mer vant til det. Alt i alt synes jeg dagen vi lanserte dette var en god dag, men så synes mange er jeg er veldig optimistisk da.

Hvorfor er det en god idé å endre en 136 år gammel merkevare med et navn som nærmest ingen har et forhold til?

– Den endringen springer ut av at både vårt selskap og verden rundt oss er veldig endret. Norges Statsbaner er ikke dekkende for den virksomheten vi driver. Vi har ikke skinnegang og eier ikke tog, og er også Norges største busselskap som opererer i Sverige og Norge. Vi vil tenke framover på mulighetene og ikke bli så sterkt assosiert med den jernbanen som var forbundet med forrige århundre. Så har vi noen vyer. Vi ser for oss en framtid med en kollektivtrafikk som skal få deg fra dør til dør.

Hvem var det som kom opp med ideen om navnet Vy?

– Hehe. Jeg fikk det servert første gangen av en intern arbeidsgruppe sammensatt av ulike folk her som hadde jobbet med en enorm mengde ulike navn og innspill. Jeg gikk til styret og så var det navnet vi til slutt gikk for. Da hadde vi vært gjennom mange hundre navn.

Responsen på navnet har så langt vært overveldende negativ. Finnes det noen som helst sjanse for at dere vil høre på alle de som mener at det ikke bør hete Vy og at det fortsatt bør hete NSB eller har det toget gått?

– Det toget har gått. Jeg ser jo at det etter hvert som noen har vendt seg til tanken begynner å komme noen positive tilbakemeldinger også.

I Sverige fortsetter det å hete SJ, I Tyskland heter det Deutsche Bahn, selv om de også har konkurranse på jernbanen. Hvorfor kan man ikke beholde navnet i Norge?

– I Sverige har de endret navn ved å si at de heter SJ, men det betyr ikke noe. Vi drøftet den muligheten veldig grundig i panelet vårt. Det er åpenbart at det har sine positive sider å beholde det gamle navnet, men det har også sine negative sider. Det er mange ting man knytter til navnet som ikke er riktig og reelt. Hvem er de, hvem er Bane NOR, hvem er Norske Tog? Så lenge vi sitter med det navnet vil vi bli assosiert med jernbanen. Ja, det er mye godt ved NSB-navnet og vi er glade i det, men vi mener det ikke er dekkende.

Hvor mye betalte dere Arthur Buchardt for navnet Vy?

– Han opptrådte så flott mot oss. Han var så real og ville ikke utnytte den situasjonen, og syntes det var gøy at vi ville bruke navnet. Han syntes det var nok at vi gir reisemuligheter til å reise til de destinasjonene de driver. Det er en vinn-vinn-situasjon. Vi har litt markedsføringssamarbeid rundt dette hvor vi peker på at vi kan kjøre folk til Hemsedal.

Flere har spekulert i at navnebyttet skal gjøre det lettere å selge NSB til private aktører i framtida. Hva tenker du om det?

– Det har ikke vært noen som helst indikasjoner fra vår eier om at de vil privatisere oss. Jeg synes ikke det er en rimelig tolkning.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Over livsløpet må jeg si Bibelen. Den studerte jeg ganske grundig i min ungdom, og jeg blar fortatt av og til i den. Det er mye til inspirasjon, mye interessant og mye kulturgrunnlag som åpenbarer seg der. Mye visdom. Og mye snålt.

Er du kristen?

– Ja, jeg er det.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er når mine næreste har det godt.

Hvem var din barndomshelt?

– Faren min og George Best. To ganske ulike personer.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Det er vel sånn at med alderen må man akseptere at man er som man er, så får man prøve å dyrke de gode og dempe de dårlige sidene, men det er ikke alltid man lykkes.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Det er enten å være på hytta eller en motorsykkeltur. Også kan man kalle det en utskeielse at jeg fortsatt spiller fotball med en gjeng gamlinger.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– At alle har rett til en god utdannelse uansett hvilket samfunnslag du kommer fra.

Er det noe du angrer på?

– Det er selvfølgelig det. Nesten hver eneste dag er det ting du tenker at skulle vært ugjort, men det er på en måte verre å ikke få gjort noe enn å gjøre noe man angrer på.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg skulle gjerne hørt Abraham Lincoln fortelle om sin tid som president i USA. Det hadde vært utrolig interessant.