Fotograf Nina Holtan samler på drammensere, og viser dem frem ukentlig i Dagsavisen Fremtiden fremover. FOTO: KATRINE STRØM

Nina er fotografen som samler på drammensere

DRAMMEN: Hver uke framover presenterer vi en verdensborger som har slått rot i Drammen. Kjenner du noen vi bør møte?

Kriteriet er at du eller din bekjente er født i et av de minst 120 landene som er registrerte fedreland for nye drammensere.

- Jeg har tenkt på dette prosjektet helt fra jeg flyttet tilbake til Drammen rundt 2001. Før likte jeg ikke byen så godt, og reiste ut som så mange andre. Men så ble jeg så positivt overrasket.

Nina Holtan (41) følte det som om hun ble kjent med byen på nytt da hun kom tilbake. Gradvis hadde den blomstret opp, og hvor hun snudde seg var det nye fjes.

 

Portretter

- Derfor ble jeg nysgjerrig: Hvem er vi nå? Det slo meg at vi var blitt en multikulturell by, noe jeg synes beriker byen. Jeg fikk lyst til å lage portretter av drammensere, men ideen ble liggende i bakhodet inntil jeg ble med i en mentorgruppe, ledet av et par kjente navn i bransjen.

Oppgavene de løste i gruppa skulle kulminere i en bok, og Holtan fikk sparket bak som hun trengte. Etter et halvt år lå «hennes» første tolv drammensere mellom to permer. Men hun gir seg ikke med dette.

- Jeg ønsker å møte en fra hvert av de mange landene som er representert i Drammen, sier hun.

For å få til det, har hun satt i gang jungeltelegrafen for å skaffe seg nye bekjentskaper. På hjemmesiden www.ninaholtan.com har hun samlet alle landene SSB har registrert som opphavsland til Drammens innflyttere de senere årene. Etter hvert som hun møter nye mennesker, krysser hun av et land på lista. Nå håper hun at enda flere vil melde seg frivillig, eller oppfordre venner og kolleger til å melde seg.

- Jeg ønsker meg et ansiktsbilde, og et miljøportrett av hver enkelt. De får selvsagt portrettbildene til odel og eie når de er ferdige, sier Holtan.

Alle som er interessert kan få en e-post med noen spørsmål fra henne, og klaffer det, avtales en telefonsamtale før et møte. For å bli litt bedre kjent må hun vite litt om enten hva man jobber med, om man har en hobby eller noe annet som forteller litt om livet man lever i byen. Totalt tar møtet én til tre timer.

- Kriteriet er veldig enkelt: Du må være født i et av landene som ikke er krysset av på lista, og bo i Drammen, ler Holtan. Målet er en større bok, og en utstilling når hun har samlet nok.

- Arbeidstittelen min er «Drammensere», men jeg er ikke sikker på at det er det jeg ender opp med.

 

Kjenner på frykten

Personlig er Holtan ikke kjent for å gi seg så lett. Selv med høydeskrekk faller det henne helt naturlig å si at hun har klatring som hobby.

- Jeg har mye jeg er redd for i livet, men har kommet fram til at jeg ikke kan ta hensyn til alt sammen. Da skjer det jo ingenting!

I fjor fylte hun 40, og fikk en Kawasaki motorsykkel av mannen Anders i gave. Det passer bra for en som innimellom er en rastløs sjel.

- Jeg tror det er sunt å utfordre seg selv og også kjenne litt på frykten iblant. Da kjenner man samtidig at man lever, sier Nina Holtan.

Vet du om noen som hun og Dagsavisen Fremtiden bør møte? Ta kontakt på adressen til venstre på siden, eller på 
tipsfremtiden@dagsavisen.no