Drammen

- Nesten alt er mulig

POSITIVT PRESS: Kreative sjeler som ikke gir etter for pessimistene, gyver løs på de største visjonene og ender opp med å levere.

Ofte tenker jeg på hva som skaper positiv forandring. Erfaringer fra over 50 år i mediebransjen gir mange svar. Men fellesnevneren er et glødende engasjement, en tro på at nesten alt er mulig.

Mange av oss bruker lengre tid på å snakke om problemene enn å forsøke å løse dem. Men heldigvis finnes det mange herlige unntak.

Grønland i ruiner

Da bydelen Grønland i Drammen lå som en «slumby», en industriell ruin etter sammenbruddet i papirindustrien, dukket en kraftig kar med et smittende humør opp i Fremtidens redaksjon.

Det var tidlig på 90-tallet, og Drammen var midt inne i det veldige miljøprosjektet som pågikk fra 1986 til 1995.

Fra å være en stinkende kloakk, «ristet» Drammenselva av seg all møkka og gjenoppsto som en frisk og fristende, vakker elv.

Union-konsernet eide store områder på Grønland, og mannen som dukket opp i redaksjonen, var eiendomssjefen i bedriften - en kar som tenkte stort og dristig.

Han tegnet et bilde for oss av Grønland som en supermoderne bydel som om få år ville speile sin skjønnhet i Drammenselvas klare vann.

Eiendomssjefen var også konsernets julenisse, som gledet barn og unge i området da det nærmet seg høytida, og i starten så vi nok på ham som julas eventyrskikkelse, uten fotfeste i virkeligheten.

Farvel til forfallet

Men heldigvis ble livets pessimister også denne gang overkjørt av tilværelsens kreative optimister. Gravemaskiner og bulldosere med glupende appetitt sendte en bydel «som råtnet» på rot over i evigheten.

Opp steg elegante «Papirbredden» med kultur og kunnskap, Statens Hus, politihuset, NRK-bygget.

Store leilighets- og kontorbygg, restauranter og forretninger. Som kronen på verket: De to vakre bruene Ypsilon og Øvre Sund bru. Den siste inspirert av en flyvinge i sin konstruksjon. Litt fantasifullt kan man si at dette var det avsluttende og dristige steg som sendte bydelen Grønland rett inn i den arkitektoniske himmel.

Som et eventyr å regne

Veien mot den framtidsrettede og moderne byen Drammen startet med milliardsatsingen på rensingen av elva.

For oss som har bodd i byen siden 1950-tallet, er forvandlingen nesten som et eventyr. I en periode kunne vi ikke gå langs Drammenselva på grunn av stanken og alt griseriet som fløt på overflaten.

Nå kan vi vandre langs elva gjennom nesten hele byen, omgitt av vakre parkområder.

Det forteller oss at det ikke bare er Grønland som opplever en eventyrlig forandring. Strømsø torg har allerede blitt en perle i byens sentrum, og nye, dristige planer signaliserer at spennende ting vil skje også i årene framover.

Dristigheten

Det er selvsagt mange kreative og dyktige mennesker som står bak en slik byutvikling. Vi må heller ikke glemme at økonomisk gevinst er en viktig drivkraft for storsatsingen.

Mitt poeng er at uten kunnskap, dristighet og kreativ fantasi kan ikke et samfunn drives framover.

Derfor er mitt enkle bilde av den store byforandringen en svær kar som står midt i «ruinen» Grønland med et stort smil, samtidig som han beretter om alt det fantastiske som skal komme ...

Mer fra Dagsavisen