Ved å søke på Syria og IQ kan man finne en slags statistikk over gjennomsnittlig-IQ i 80 land, og Syria er oppført med 83 – som personen over her skriver. Men statistikken er udokumentert og viser verken til metode eller kilder. FOTO: SKJERMDUMP

– Neppe straffbart

På Ole Hovengens (Frp) Facebook-side ligger det mange grumsete innlegg. En kommentar er likevel drøyere enn de fleste.

– Nei, jeg vil ikke sensurere folk. Det vil jeg aldri, sier Hovengen, som er nestleder for Drammen Frp.

Han fortsetter med andre ord som han stevner. I sommer la han ut en tråd på Facebook (FB) om at han var skuffet over at Redningsselskapet sendte en redningsskøyte til Middelhavet, for å redde flyktninger fra å drukne. Dette medførte en strøm av til dels svært rasistiske støtteerklæringer.

Da Dagsavisen Fremtiden spurte om han ikke ville fjerne slike innlegg fra siden sin, fastslo han bare at det var «meget høyt under taket» på hans FB-side.

LES OGSÅ: Oslo-politiet svarer amerikansk ekstrem-blogger

Nesten tilbakestående

For noen dager siden la Hovengen ut en link til en artikkel fra NRK, om at skoleforsker Thomas Nordahl mener syriske flyktninger vil få vanskeligheter med å skaffe seg jobb i Norge på grunn av sviktende skolegang. I artikkelen viser Nordahl til en OECD-rapport der det kommer fram at 65 prosent av syriske elever ikke har grunnleggende ferdigheter i matematikk og naturfag.

Dermed regnet de fordomsfulle kommentarene inn igjen. En av Hovengens FB-venner går dog lenger enn de andre. I et langt innlegg (bildet) beskriver han hvordan syrere vil få det tøft i Norge på grunn av lav IQ. Faktisk mener han mange av flyktningene fra Syria har så lav IQ at de er mer eller mindre tilbakestående.

– Jeg kan ikke bekrefte eller avkrefte påstandene han kommer med, men jeg synes det virker lite vitenskapelig. Om jeg skulle ha tatt et standpunkt til denne teksten ville jeg nok ha bedt om kilder, påpeker Hovengen, som ikke kjente til innlegget før Dagsavisen Fremtiden tok kontakt.

Bør få etterspill

– Artikkelen det linkes til her gir ingen dekning for å påstå at et helt folk har en gjennomsnitts-IQ som grenser mot funksjonshemning. En slik framstilling er sjikanerende og vil øke fordommene mot syrerne. Det er egnet til å begrense deres muligheter til full deltakelse i samfunnet, mener Mari Linløkken, nestleder ved Antirasistisk Senter.

De siste par årene har hun og kollegaene stadig oftere anmeldt enkeltpersoner for hatefulle og rasistiske ytringer i sosiale medier, hvorav fem i 2015.

– Vi har sett en gradvis forverring i kommentarfeltene og på sosiale medier, og det må være vondt for dem som rammes. Uttalelsen på Hovengens side er sterkt fordomsfull, men så lenge den ikke er direkte truende vil den neppe bli betraktet som ulovlig.

Linløkken mener derfor det ikke er noe poeng i å anmelde saken. Derimot håper hun den kan lede til et politisk etterspill. I november la Erna Solberg (H) og Solveig Horne (Frp) fram sin «Politisk erklæring mot hatefulle ytringer». Her skriver de to under på at de aktivt vil bidra til at hatefulle ytringer avdekkes, etterforskes og håndheves for domstolene.

– Når det viser seg at ytringer som denne ligger ute, attpåtil på en av Hornes partifellers side, synes jeg de to må vise at de mener alvor.