Nyheter

Nedleggelse av skoler 
i Svelvik engasjerer

KRANGLER: Innbyggerne i Svelvik synes ordfører Jonn Gunnar Lislelid pynter på sannheten når han sier at kommunen er på vei ut av de økonomiske utfordringene.

Lokalsamfunnet på Berger har reagert kraftig på kommunens vedtak om å legge ned to av de fire skolene i bygda, og mener ordføreren farer med tullprat når det kommer til utvikling av Svelvik som kommune.

- Jeg mener det blir en unyansert framstilling. Det å legge ned skolene på de stedene der store deler av kommunen bor, altså på Berger og Ebbestad, gjør at plassen her blir et så lite attraktivt sted å slå seg ned at man ikke klarer å tiltrekke seg innflyttere. Det bor mange småbarnsfamilier her, og et godt skoletilbud har vært en god grunn for at mange har flyttet hit, sier Trond Winter, som bor på Berger.

- Så du mener kommunen i det lange løp vil tape penger ved å legge ned skolene?

- Det er bare å spørre seg hva som skjer med skatteinntektene til kommunen når man legger ned denne skolen og folk velger å flytte herfra. Det er ikke mange barnefamilier du skal gå glipp av før innsparingen blir borte. Skal vi i framtida ha vekst i Svelvik, så må man se på de faktorene som gjør at folk etablerer seg her, sier Winther til Dagsavisen Fremtiden.

Les også: Ser lyst på framtida for Svelvik

Spart overalt

Cathrine Kjenner Andersen bor med familien på Berger, og må innrømme at det har vært for mange skoler i Svelvik. Men hun er sjokkert over at Svelvik kommune avviser innbyggernes krav når det kommer til skolebarna i kommunen.

- Vi er uenig i prosessen i denne saken, og at flertallet fra starten ikke har blitt hørt. Det blir noe merkelig når rådmann går ut og sier at hun lojalt støtter politikerne, når hun slo hånden av flertallet fra 9. desember. Samtidig er det skolene som må spare mest, og det har vært kraftige sparetiltak, sier Andersen.

Ordfører i Svelvik, Jonn Gunnar Lislelid er ikke fornøyd med den framstillingen.

- Dette er bare tull. Vi har gjennomført 144 tiltak hvor vi har spart mange millioner kroner. Vi har spart overalt og helt inn til beinet.

- Forstår du frustrasjonen til småbarnsforeldrene når skoler legges ned?

- Jeg skjønner det veldig godt. Det er mye følelser involvert. Det er klart det er noen som er på kollisjonskurs med hverandre, og mange som har egne interesser å ivareta, men jeg må se hele kommunen under ett. Det at vi har gjennomført 144 tiltak, bør være bevis nok for at det ikke er riktig at skolene nærmest står alene om å redde kommunens økonomi, sier Lislelid.

Politisk dilemma

Innbyggerne på Berger har rett i at kommunestyret vedtok å legge ned kun én skole. Problemet oppsto da Fylkesmannen ikke godtok budsjettet og kalte det urealistisk. Dermed måtte ordføreren gå den tunge veien til kommunestyret for å kutte mer. Da gikk det ytterligere én skole.

- Kravet fra Fylkesmannen må vi forholde oss til. Han ga oss klar beskjed om at budsjettet ikke var realistisk. Da måtte vi kutte ytterligere, ettersom det var den eneste muligheten vi hadde, sier ordføreren.

Trond Winther er enig i at det har vært for mange skoler i Svelvik, men at kommunens vedtak om å legge ned halvparten av bygdas skoler ikke er bærekraftig for kommunen.

- Alle skolenedleggelser medfører et rabalder uten like. Jeg forstår godt at fire skoler i Svelvik er for mye - det tror jeg ingen er uenig i. Men det er mange av oss som mener at tre skoler kommer til å koste noen få millioner mer enn å samle skolene på ett sted. Disse få millionene vil gjøre kommunen så attraktiv at skatteinngangen blir vesentlig høyere, sier Winther.

- Jeg har selv vurdert å flytte herfra og mer eller mindre gitt opp kommunen, sier Andersen.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen