Ingar 
Strøm 
Andersen. FOTO: ELISABETH HELGELAND WOLD

Natteravnene flyr igjen

NAVN I NYHETENE: Natteravn-ansvarlig 
og kulturkonsulent Ingar 
Strøm 
Andersen (60) får natteravnhjelp fra foreldre til ungdomsskoleelever i år.

Ingar 
Strøm 
Andersen (60)
Natteravn-ansvarlig 
og kulturkonsulent i Drammen kommune
Natteravnene i 
Drammen får drahjelp

Hva innebærer hjelpen dere nå får?

- Natteravnpatruljene har slitt med rekrutteringen de siste årene, og det ville vært trist hvis ordningen ble borte. Derfor gikk vi i dialog med Drammen kommunale foreldreutvalg, som nå har forpliktet seg enda mer til å hjelpe. Tanken er at foreldre på ungdomstrinnet skal stille med 12-15 natteravner. Hver skole har fått fire datoer i løpet av året, to på høsten og to på våren. Det vil sikre et stabilt i frammøte. Trøkket på barnefamilier og alt de skal være med på er jo stort, men det er ikke så mye innsats som skal til. Ingen foreldre skal behøve å gå natteravn mer enn én gang. Dette er egentlig ikke snakk om mine eller dine barn, dette er en felles voksendugnad for den oppvoksende slekt i Drammen.

Hva er natteravnenes oppgaver?


- Natteravnene er ansvarlige voksne som går i sentrumsgatene, godt synlige med gule jakker. Vi ser at patruljene forebygger hærverk, voldsbruk og overdreven rusmisbruk. Hvis vi ser at noen sitter aleine og er tydelig beruset, har vi en litt samaritanfunksjon. Vi spør om vedkommende har noen til å hjelpe seg, hvis ikke sørger vi for at de kommer seg hjem. Det er ikke veldig ofte, men det hender.

Hvordan samarbeider dere med politi og det kommunale hjelpe­apparatet?


- Vi har god kontakt med politi og kommuneteam, og ringer hvis vi trenger. Men vi er «the good gays», ikke et reservepoliti. Vår oppgave er å forsøke å ha en positiv dialog - en observerende status. Hovedmålgruppa er barn og ungdom, og vi har sagt at vi skal bidra til trygghet og trivsel for barn og unge fram til midnatt. De fleste drar jo hjem etter kino og en burger på McDonald‘s.

Hvor og nå går dere?

- Vi er tre til fire i hver gruppe og kan ha opptil fem patruljer per kveld på lørdager. Vi går fra parken og ned til gamle innebadet, og fra Grønland og ned til Bowling 1 på nedre Strømsø.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- «The Catcher in the Rye» av J. D. Salinger. Den handler om den vanskelige overgangen fra barnets uskyld til de voksnes noen ganger falske verden.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å være 14 dager i Hellas med sand mellom tærne og en god bok, og at det går bra med ungene mine.

Hvem er din barndomshelt?

- Jesus. Jeg vokste opp i et kristent hjem. I ungdommen en slags blanding av Jesus og Che Guevara.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- At jeg noen ganger ser ting jeg burde engasjert meg i, og så lar jeg det vær. Jeg er en slags sofasynser.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Er på konsert med store amerikanske rytmer og går bananas på dansegulvet.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Jeg burde gått mer enn jeg gjør. For solidaritet, en folkegruppe som lider urett, det er nok av ting å gå i tog for. Vi er veldig heldige som bor her oppe på berget hvor det er stille og fredelig.

Er det noe du angrer på?

- Selvfølgelig! Jeg er gammel lærer i språkfag, og angrer på at jeg brukte rødblyanten i stedet for oppmuntring. Skulle ønske jeg hadde fokusert litt annerledes, jeg syndet nok særlig en del i starten av min karriere.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

- Forfatter Bjørn Olav Nordahl, vi skulle nok hatt en god prat.

elisabeth.helgeland.wold@dagsavisen.no