FOTO: NINA HOLTAN

Musikk til folket

Elisabeth Bjørke Knudsen (41) er nyansatt som daglig leder i Buskerud musikkråd.

Hvorfor takket du ja til denne jobben?
– Fordi dette er en stilling jeg virkelig hadde lyst på, med et arbeidsfelt som både korresponderer med personlige interesser, erfaring og kompetanse hos meg. Det å jobbe for og med musikklivet i hjemfylket mitt ser jeg på som noen av de mest spennende og viktige utfordringer og muligheter jeg kunne fått.

Hva jobber Buskerud musikkråd med?
– Vi er en paraplyorganisasjon for musikklivet som blant annet jobber med informasjonsarbeid, kurs, forbedring av rammevilkår, musikklokaler og økt kompetanse for den organiserte og uorganiserte musikkvirksomheten i fylket. Vi er også et kontaktpunkt mellom det lokale musikklivet, politikere og offentlig administrasjon på kultur- og skolesektoren.

Kan du kort fortelle om noen av prosjektene dere har/gjennomfører?
– Vi har jo ansvaret for UKM, Ungdommens kulturmønstring i Buskerud, koordinering og utvikling av lokalmønstringene, samt være arrangør av fylkesmønstringen med oppfølging til UKM festivalen nasjonalt. Det her er jo noe jeg virkelig gleder meg til å jobbe videre med. Ellers kan jeg nevne Buskerud og Vestfold ungdomsstorband, som er et nytt samarbeidsprosjekt for jazzinteressert ungdom, med deltakere som får møte og lære av landets beste storbandledere. Vi arrangerer en årlig musikkonferanse og har i tillegg andre spennende arrangement, aktiviteter og møteplasser som Bandmønstring og The Band Gathering.

Hva betyr musikk for deg generelt, og hva hører du på?
– Musikk betyr utrolig mye for meg, og har alltid gjort det. Den kan forføre, forsterke, forbedre, påvirke, glede, forminske, kommentere. Det spesielle med musikk er den genuint ærlige måten den formidler på. Jeg hører på mye forskjellig, men har nok hovedvekten av spillelistene mine fra det rytmiske feltet. Ellers betyr tekster mye for meg, og har spesielt sansen for musikk som kombinerer dette på en bra måte.

Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Jeg tror ikke jeg kan plukke ut en spesiell bok. Generelt er jeg en leser, og det å forsvinne en stund fra verden i god litteratur er noe av det fineste jeg kan bruke tiden min til, men som småbarnsmor til tvillinger er vel ikke dette det jeg får prioritert mest om dagen.

Hva gjør deg lykkelig?
– Jeg ser på lykke som en følelse og ikke en tilstand, øyeblikkene som bare gir noe utover deg selv, ofte uventet. Det kan være følelsen av å være ute i naturen, en god konsertopplevelse og vennskap. Eller den følelsen man kan få når man er på vei til noe spennende, går med musikk på øret, drikker kaffe og spiser sjokolade mens sola skinner.  

Hvem er din barndomshelt?
– Hadde egentlig ingen men mitt første fanbrev skrev jeg til Astrid Lindgren. Min første musikkhelt var Janis Joplin.

Hva gjør du når du skeier ut?
– Drar på reiser med venner, særlig på festivaler. Og spiser mengder av sjokolade.

Hva misliker du mest ved deg selv?
– At jeg snakker litt fort og at jeg av og til snakker før jeg har tenkt.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?
– Jeg går gjerne mot rasisme, vold og kvinneundertrykkelse.

Er det noe du angrer på?
– Kanskje at jeg ikke reiste mer da jeg var yngre. Jeg begynte litt sent med det.

Hvem ville du stått fast i heisen ned?
– Med en kjekkas av en dyktig heisreparatør, som er effektiv og har god humor.