Kristian Valen. FOTO: KYRRE LIEN/NTB SCANPIX

- Morten Harket reddet meg

NAVN I NYHETENE: Artist Kristian 
Valen 
(39). Det er klart for «Frå Hillevåg til Hollywood» i teatret til høsten.

Hva får vi se i Drammens Teater i forestillingen til høsten?

- Å, er det klart det nå, da vet du mer enn meg - så fint! Det er det siste jeg kommer til å gjøre på scenen i Norge på mange år. Jeg har fått noen tilbud som jeg ikke kan si nei til. Showet er mitt liv oppsummert fra a til å, mine observasjoner. Jeg kjenner Norge best gjennom internett fordi jeg bor i USA mesteparten av året, og da har jeg sett «Hver gang vi møtes» som nå blir til «Hvorfor skal vi møtes?» Det blir noe om den nye regjeringen og det nye «Sytepartiet» og partilederdebatt med Ole Torp. Og en kortversjon av Oscar-utdelingen. Jeg får alltid kjeft fordi jeg bruker for lang tid i showene mine, men det er så gøy! (Undertegnede får plutselig snakke med flere av figurene, og de overbeviser!). Og publikum trenger ikke å være redde, jeg beholder klærne på, og jeg er ingen ond standupkomiker som sier til han på første benk: «Hei, hvor har du kjøpt den dama?»

Hvilket forhold har du til Drammens Teater?

- Det var jo der jeg hadde en av mine største opplevelser og hvor mitt siste show ble filmet. Da Jonas Fjeld og jeg sang «Sett bagen fra deg». Det var helt magisk, og jeg får frysninger når jeg tenker på det. Publikum i Drammen er så ærlige, og det er en fin kommunikasjon i hele huset.

Hvordan oppstår figurene dine?

- Alle bunner i ekte figurer. Da jeg endelig skjønte hvorfor onkel satt alene, han hadde jo drukket opp akevitten. Min bestefar var kompis med Alf Prøysen, og mormor ville ikke at de to skulle sitte oppe utover natta, og det skjønner jeg nå.

Mange sier at din Morten Harket er bedre enn originalen?

- Bare det å bli sammenlignet med ham er jo gøy. Da jeg var liten, ble jeg mobbet for mellomrommet mellom tennene, og så kom Morten og reddet meg. Jeg må også like personene jeg skal parodiere. Men det er jo litt rart, som humorist får jeg masse lovord for sangen, men når jeg gir ut noe seriøst får jeg plutselig høre at jeg ikke kan synge. Jeg må uansett omgi meg med bedre folk enn meg selv, ellers kan jeg ikke videreutvikle meg.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- «Det er nå du lever» av Eckhart Tolle.

Hva gjør deg lykkelig?

- Når jeg får dem jeg er glad i til å smile.

Hvem er din barndomshelt?

- Morten Harket, Morten Abel, Elvis og Frank Sinatra.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- At jeg har vanskelig for å si nei.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Som sist helg: da leide jeg og noen kompiser fra barndommen en båt og kjørte på Lysefjorden. Vi spiste sjømat og sang og hoiet. Veldig gøy, og min måte å blåse ut på.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?

- Min mor var AKP-ml-er og jeg ble båret rundt i demonstrasjonstog fra jeg var baby. Bare det sto «NEI» på plakaten, var jeg med i tog. Men jeg velger heller å skrive på internett.

Er det noe du angrer på?

- Å ja! Men ingenting jeg ville gått tilbake for og gjort annerledes. Jeg tror vi lærer av absolutt alt vi gjør! Hvis jeg ikke hadde gjort tabbene eller valgene mine, hadde jeg jo ikke vært den jeg er nå. Og jeg er meg selv ett hundre prosent nå - take it or leave it.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

- Dag: Nelson Mandela eller Albert Einstein. Kveld: Sophia Loren for 50 år siden.

elisabeth.helgeland.wold@dagsavisen.no