Ida Klingvall. FOTO: DRAMMENS MUSEUM

Moro for hele familien

NAVN I NYHETENE: Ida Klingvall (42) er prosjektkoordinator på Drammens Museum og søndag er det familie­dag på Friluftsmuseet.

Hva skal skje på Friluftsmuseet?

- Det er et arrangement for barnefamilier og det vi ønsker er å gi gode opplevelser og kunnskap. Vi har forskjellige aktiviteter til barna; lefse­baking, de kan male og de kan yste ost og dreie leire. Den pedagogiske tanken er at «vi lærer av å gjøre». Dette er dessuten noe vi vanligvis ikke gjør i hverdagen, her senker vi skuldrene - det er enkelt, men likevel gøy. Det blir også hest og vogn, som alltid er populært, og vi har en landhandel som er full av tidstypiske varer. Så håper vi på pent vær.

Hvor mange ganger har Drammens Museum arrangert dette?

- Sikkert i 15 år, det er en god tradisjon. Det kommer alltid en del mennesker og det er bestandig god stemning, folk går også tur i vakre omgivelser når de er på Frilufts­museet.

Hvor viktig er en slik dag?

- Tror det er viktig å gjøre noe sammen og å lære noe sammen. Det er sikkert ikke mange foreldre som har ystet ost heller, for eksempel. Felles opplevelser og det å være ute i naturen sammen er viktig.

Er dere ikke redd for konkurranse fra Elvefestivalen som arrangeres samme dag?

- Nei, det er kanskje ikke samme publikum heller. Det er i alle fall ro i skogen, og det gjør ikke interessen mindre tror jeg.

Dere har arrangert froskejakt på Gulskogen gård og barneverksted i Lychepaviljongen. Hvordan vil du oppsummere sommeren?

- Det har vært en fin sommer og alle aktivitetene for barn blir flittig brukt, og det er vi glade for. Det skal være noe for barna også, så det blir spennende og morsomt å være på museet.

Blir det flere aktiviteter for barna utover høsten?

- Ja da, vi starter opp igjen med «Barnas kunstklubb» to ganger i høst. 14. september er temaet «Høst på tunet» og 2. november med «Hemmeligheter på museet».

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- «Les Mandarins» av Simone de Beauvoir - den ga meg et innblikk i filosofi og den gjorde en endring i mitt tenkesett. Og hele forfatterskapet til Virginia Woolf har betydd mye.

Hva gjør deg lykkelig?

- Gode samtaler med mine tre barn gir en ubeskrivelig lykke. Men det er ulike typer lykkefølelse, som da jeg fikk en von Furstenberg-kjole av mannen min.

Hvem er din barndomshelt?

- Onkel Zeb Macahan i serien fra 80-tallet. Jeg var nesten forelska i han.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- At jeg lett lar meg irritere av ten­åringstakter, jeg går stadig i den fella.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Tar en ekstra lang joggetur i Strømsåsen, eller jeg kjøper siste utgave av «Harper´s Bazaar».

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot eller for?

- Jeg synes det er mye urettferdighet i verden, men vet ikke om det er riktig middel. Men hvis for eksempel barn sitter unødvendig lenge i kirke­asyl, da kunne jeg demonstrert.

Er det noe du angrer på?

- Nei, man må se framover.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

- Enten med Woody Allen, men han er muligens litt for nevrotisk. Eller kanskje en heismontør.

elisabeth.helgeland.wold@dagsavisen.no