Maja Christiansen og Lars Magnus Avdal spiller på Studioscenen. FOTO: LIV-CHRISTINE HOEM

Modernisert tragedie

DRAMMEN: I dag har Maja Christiansen og Frilynt premiere på sin moderniserte versjon av «Romeo og Julie» på Studioscenen i Drammens Teater.

- Jeg spiller Julie i oppsetningen vår av «Romeo og Julie», forteller Maja Christiansen, en av hovedrolleinnehaverne i stykket, som blir satt opp tre dager på rad.

Christiansen forteller gladelig om hvordan teatergruppen, i samråd med instruktøren Håkon Nilsen, lette etter et klassisk stykke med mange roller, og det var derfor det ble «Romeo og Julie».

- Vi har beholdt det gamle språket i den norske oversettelsen, men modernisert stykket. I stedet for å legge det til gamle dager har vi lagt handlingen til en underverden med narkodealere, gift og kriminalitet, sammen med moderne musikk og sang. Vi har byttet ut sverdene med pistoler, forteller hun lattermildt.

 

Engasjement

Mange tror kanskje at Shakespeare er treig og gammeldags, men ungdommene i Frilynt vil overbevise publikum om at det ikke er slik.

- Målet vårt er å prøve og formidle en historie som folk vet hvordan ender, men engasjere publikum med humor. Selv om «Romeo og Julie» er en tragedie, bruker vi mye humor for å skape engasjementet vi ønsker.

Det er ikke til å stikke under en stol at den som skal spille Julie må være allsidig. Det er kjærlighet, tragedie og død.

- Jeg syns det som er best med stykket er å kunne spille så mange forskjellige sider av meg selv. Jeg liker at det er utfordrende, sier Christiansen.

 

Fokus på språket

På Studioscenen blir ungdommene i Frilynt utfordret litt utover det de er vant til. De skal nemlig framføre stykket uten å være mikket opp.

- Vi har jobbet mye med at «Shakespeare-språket» skal høres så naturlig ut som mulig. Det er også spesielt utfordrende å spille på Studioscenen, fordi vi ikke er mikket opp og derfor må snakke høyere enn vi kanskje vanligvis ville gjort, forteller Christiansen.

Frilynt har sammen med sin teaterinstruktør jobbet med å lage en modernisert versjon av «Romeo og Julie», som er noe annerledes enn det klassiske stykket. De har gjort om slik at det skal passe mer inn i dagens samfunn.

- Jeg tror vi skiller oss ut med vår versjon. Vi har en mer moderne vri på sminke og kostymer, men det aller viktigste er kanskje at vi skiller oss ut fordi vi er unge. Vi gjør det nok også derfor annerledes enn det voksne profesjonelle skuespillere ville ha gjort det, poengterer hun.

 

Scene for scene

Maja Christiansen og Frilynt jobbet med sin spesielle oppsetning av «Romeo og Julie» siden før jul.

- Den mest intensive jobbingen har vært etter påske. Denne uka har vi jobbet hver dag. Vi har arbeidet med scene for scene, og er blitt puttet inn litt her og litt der. Det er doble roller: To spiller Romeo og tre spiller Julie. Rollene ble delt opp på denne måten siden hovedrollene er så tydelige, forteller Christiansen.

- Jeg syns Julie kan være litt kjedelig og litt inne i sin egen søte drømmeverden. Det vi har gjort med karakteren er at vi har tøffet henne opp litt. I stykket vårt tør hun å gå imot foreldrene sine, sier hun.

liv-christine.hoem@dagsavisen.no