Lier

Moderne juleeventyr

Når Malin, Molla og mamma flytter til et nytt sted, uten pappa, ser det ut til at jula kan bli rimelig traurig. Heldigvis får Malin nok å tenke på likevel, for kanskje bor det en heks i nabohuset.

- Ideen til denne boka hadde nok ligget lagret i tankene i lang tid, egentlig. For jula er en veldig motsetningsfylt tid. Noen er fulle av forventning, mens andre rett og slett gruer seg. Ikke minst så kan jula være en ganske sår tid for mange. Det er ikke så lett å hanskes med omgivelsene når alle går rundt og gleder seg og en selv kanskje ikke har stort å glede seg til. Selv er jeg nok ganske opptatt av at jula skal være en fin høytid, men jeg ville ikke at boka skulle bli for idyllisk av den grunn, sier Laura Djupvik (44).

Forfatteren og journalisten er opprinnelig fra Gurskøy på Sunnmøre, men nå bosatt i Lier. Tidligere bodde hun og familien en periode på Bragernes i Drammen. Det vises også i boka «God dag, herr Jul», som i det ytre handler om Malin, lillesøster Molla og mamma, som flytter til et trekkfullt, gammelt hus i en ny by. Uten pappa.

 

Mange originaler

- Jeg er inspirert av den gamle trehusbebyggelsen på Bragernes når jeg skriver om familiens nye bosted, selv om det ikke er ment å være ett bestemt sted. Også Åshild Irgens vakre illustrasjoner av bymiljøet kan minne om Bragernes. Når vi møter Malin, lillesøsteren, mamma og naboene, har de bare bodd der et halvt års tid, forteller Djupvik.

Malin, som er bokens hovedperson, er av det grublende slaget, mens den yngre Molla er tøffere og mer praktisk orientert. På skolen har Malin fått høre at de bor ved siden av et heksehus, men det synes hun virker rart. Naboen Jørgen, som er litt av en einstøing, minner nemlig fint lite om en heks. For å finne ut av hva som egentlig skjer i nabohuset, ja, for noe rart er det, begynner Malin å overvåke Jørgen med kikkert fra vinduet sitt. I tillegg dukker gamle onkel Thor opp, som har en fortid som predikant og sjømann. Han er egentlig morens onkel og har noe rufsete over seg. I hvert fall fikk han ikke lov til å fortsette som predikant. Thor har sin helt egen vri på juleevangeliet og en teori om at jula ikke bare kommer sånn helt av seg selv, men at man må skape den.

Djupvik er tydelig glad i sitt originale persongalleri og røper at det består av en salig blanding av skikkelser hun selv har møtt, fri fantasi og andre litterære personligheter.

- Jeg jobber med en ny bok om de samme karakterene. Jeg vet ikke når den blir ferdig, men det blir ikke en ny julebok, forteller hun.

 

På alvor

«Både spennende og morsom - og en fortelling som erkjenner at ikke alle har det like enkelt, verken i livet eller i jula», skrev NRKs anmelder om Djupviks bok. Det ble forfatteren glad for. For det å holde seg strengt innenfor en bestemt sjanger har hun liten sans for.

- Blanding er bra. Jeg synes ikke en god historie nødvendigvis må være bare spennende eller bare morsom, Slike sjangerinndelinger kan være så begrensende, mener Djupvik.

Hun synes det er av stor viktighet å ta sitt publikum like mye på alvor, uansett målgruppe. Så møter hun da også ofte spesielt oppriktige lesere.

- Da jeg leste høyt fra boka mi på en skole i høst, kom en jente bort og sa at slik ble jula hennes også, fordi faren og moren var i ferd med å flytte fra hverandre. Det minnet meg på hvordan bøker kan gripe rett inn i virkeligheten til leseren og hvor viktig det er å jobbe ordentlig med de temaene jeg skriver om, enten det gjelder barn eller voksne, fastslår Laura Djupvik.

Mer fra Dagsavisen