Nyheter

Mobiltelefon blir forbudt på Galterud

TÅLMODIGHETEN OVER: Økt mobbing, stygg 
språkbruk, bilder på avveie og elever som ikke 
forstår konsekvensen av å henge ut medelever 
på nett har gitt mobilforbud.

Dagsavisen Fremtiden skrev tidligere i høst om rektor ved Galterud skole, Lillian Eilertsen, som ville legge inn et forslag til Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) om å innføre mobilforbud ved skolen.

På møte med FAU 25. september ble det vedtatt med et solid flertall at elevene skal nektes mobiltelefon i skoletida. Eilertsen er fornøyd, men innrømmer at dette kan by på protester fra elevene.

- Jeg er veldig fornøyd med at vi er sammen om å sette dette på dagsorden, og at vi ønsker å sørge for at elevene aktivt må forholde seg til dette med bruk av mobiltelefon, sier rektoren.

- Hvordan vil elevene reagere på dette?

- Jeg tror kanskje mange elever vil synes dette er trist. Nærmest en sorgfølelse. Mange kan ikke tenke seg en tilværelse uten mobiltelefon, men jeg tror at de vil oppleve roen på en positiv måte. Vi har i alle fall et håp om at dette oppleves positiv på sikt, sier Eilertsen.

Elevrådet skal involveres

Eleven skal få være med å legge premissene for hvordan dette skal gjennomføres praktisk, men Eilertsen er klar på at forslaget er vedtatt og at mobilforbudet kommer. Og fra 1. november er det slutt på mobiler for Galterud-elevene.

- Vi skal ha elevrådsmøte allerede rett etter høstferien. Vi skal bearbeide elevene i oktober måned og rigge hele utprøvingen. Vi starter i november for å se om den virker slik vi tror den kan gjøre, sier Eilertsen.

- Vi skal sammen med elevene gjøre en undersøkelse der vi skal finne ut hvordan de opplever mobilbruken og hva slags problemstillinger elevene blir stilt overfor, sier Eilertsen.

- Tror du elevene forstår viktigheten av oppførselen på sosiale medier?

- Det jeg kan si er at mye av det vi har gjort tidligere har ikke virket slik som vi ønsket. Effekten er for liten - selv om vi har jobbet med holdninger og informerer om hva slags konsekvenser dårlig oppførsel på sosiale medier kan føre med seg.

- Det ser ikke ut til at elevene tar dette til seg, derfor er det viktig at vi gjør noe som fokuserer på et problem som vi må ta alvorlig, og så skal vi sammen gjøre en evaluering i desember, seier rektoren ved Galterud skole.

Får støtte fra FAU

Nestleder i FAU, Anne Helene Bække, håper at forbudet virker.

- Vi er som foreldre opptatt av en trygg skolehverdag for elevene og tror at mobilfri i skoletiden er positivt. Men det er, som Eilertsen påpeker, et prøveprosjekt, så får vi se om virkningen er slik som vi ønsker.

- Og hva tror foreldrene om elevenes reaksjoner på forbudet?

- Vi lager en trygg ramme rundt skolehverdagen, men endringene vil elevene virkelig føle på. Jeg håper og tror at opplevelsen blir positiv, men virker det ikke etter hensikten, så får vi ta det til etterretning, sier Bække.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

– Dette er problematisk

Fremskrittspartiets Lavrans Kierulf er ikke imponert over forbudslinjen Galterud skole legger seg på.

Ronny Johnsen

Forbudet som trer i kraft 1. november på Galterud skole er ikke en positiv utvikling, mener Lavrans Kierulf.

– Jeg kan ikke se at et mobilforbud er veien å gå. Ungdommen kommer til å være omringet av sosiale medier og mobiltelefoner hele livet, og derfor så må vi lære de unge å bruke mediene riktig, i stedet for å innføre forbud, sier Lavrans.

Han har forståelse for at undervisningen kan bli forstyrret, men er klar på at dette bør man takle på en annen måte.

– Ingenting skal få lov til å forstyrre undervisningen. Heller ikke mobiltelefon. Men det er å gå altfor langt å skulle inndra mobiltelefonene til elevene hver morgen.

– Ikke vet vi hvordan dette skal håndheves, og ikke vet vi ha slags konsekvenser det får for elevene om de allikevel bruker mobil i timen, så for meg blir dette feil vei å gå, sier Kierulf.

Høyres Elisabeth Lindberg melder om at denne saken er en ikke-sak for partiet og at skolene får gjøre som de vil.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen