FOTO: PRIVAT

– Miljøvern i praksis

Cathrine Lie (31) er gründer og daglig leder. Starter Evas Hage, en ny salgskanal for lokalmat.

 

Kan du forklare om konseptet ditt?

– Grunntanken er at Evas Hage skal være et bindeledd mellom lokale matprodusenter og forbrukere. Hensikten er å gjøre det lettere for produsentene som ofte har mer enn nok med å produsere og fokus er økologi, bærekraft, kortreist, og rene matvarer. Det skal jo selges og det er mange forbrukere som også gjerne vil kjøpe, og der kommer Evas Hage inn. Vi skal gjøre det enklere for begge parter, og gir et tilbud til dem som virkelig er opptatt av god, kortreist mat – miljøvern i praksis.

Hvordan skal dette fungere i praksis?

– Vi åpner slusene de neste ukene, og tar inn 50 medlemmer i første omgang. De får tilgang til å abonnere på varer. Vi vil ikke åpne en vanlig nettbutikk, fordi litt av hensikten er å sikre forutsigbarheten for produsenten. Man kan for eksempel kjøpe en kasse grønnsaker eller andre varer, og velger hvilke uker man vil abonnere. Det er et fleksibelt opplegg, men jo mer folk er villig til å binde seg, jo lettere blir det for produsenten. Matvarene hentes en fast dag på Foss gård i Lier. Nettadressen er: www.evashage.org

Hvordan så Evas Hage dagens lys?

– Jeg tok master i innovasjon og entreprenørskap, og der kom jeg blant annet inn på økologi og hvordan matproduksjon fungerer, og jeg skjønte hva jeg ville bruke livet mitt til. Oppstartskapitalen kom fra arv etter moren min som døde i fjor, hun het Eva, og navnets opphav er «livets mor», derfor navnet. Jeg har alltid likt hage og drømmen er en dag å skape en fysisk Evas Hage, så man kan gå inn og høste maten der.

Hva slags mat kan man abonnere på?

– Foreløpig har vi fått kontrakt med 11 leverandører i Lier, Sande og Eiker. De leverer blant annet mel, jordbær, egg, øl, egg, brød, forskjellig kjøtt, ost, honning, og saft. Det er også avhengig av hva medlemmene er interessert i.

Er folk blitt mer opptatt av miljø og kortreist, økologisk mat?

– Ja, det er noe som skjer. Folk stiller spørsmål og har fått en annen bevissthet nå, både rundt miljøaspektet og om hvor og hvordan mat produseres.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– I det siste «Sannheten på bordet» av Niels Christian Geelmuyden. Jeg ble først frustrert og så fant jeg en kjempemulighet til å gjøre noe annerledes, en veldig inspirerende bok.

Hva gjør deg lykkelig?

– Menneskene rundt meg.

Hvem er din barndomshelt?

– Bestefaren min Arne, «far». Han hadde kjøkkenhage og bier, jeg har nok fått noen gode verdier fra ham.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg har en tendens til å bli litt for engasjert og detaljstyrt.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da kjøper jeg god mat og god vin og lager et godt måltid med samboeren.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?

– For å få fram hva økologi egentlig innebærer, så folk kan forstå.

Er det noe du angrer på?

– Nei, livet er for kort til å angre.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Styremedlemmene mine i Evas Hage, en herlig gjeng!